Yarıda Kalan Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi

ANA SAYFAHABERLER → Yarıda Kalan Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi

Yarıda Kalan Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi

Yarıda Kalan Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi

Türk futbolunun en büyük rekabetlerinden biri olarak yüzyıllık geçmişi bulunan Fenerbahçe – Galatasaray rekabeti, tarih boyunca birçok ilginç olaya sahne oldu.

Bu olaylar arasında 15 Ağustos 1924’te yaşananı ise rekabetin tarihine geçecek cinstendi. İki takım arasındaki maç 2-2’lik skorla devam ederken maçın son dakikalara gelindiğinde saha karıştı.

Fenerbahçe kalecisi Şekip Kulaksızoğlu, Galatasaraylı bir futbolcuyla yaşadığı gerginlik sonrasında rakip oyuncunun üzerine gitti.

Bunun sonucunda ortalık karışınca Galatasaraylı taraftarlar sahaya girdi ve maçın hakemi Hacopulo Efendi karşılaşmayı durdurarak olayların büyümesini engelledi.

Ortalık yatışınca yan hakemi Necmi Çakar Bey’e danışan Hacupulo Efendi, aldığı bilgiler doğrultusunda Fenerbahçe kalecisi Şekip Bey’i oyundan attı.

Ancak bu kararın ardından olaylar tekrar başlayınca karşılaşma bitime 1 dakika yardı kaldı.

Hakem Hacopulo Efendi’nin maç sonu raporunda Fenerbahçe aleyhine bir penaltı kararı verdiğini yazması ve sarı lacivertli ekibin buna itiraz etmesi gerginliğin saha dışına da taşınmasına yol açtı.

1 dakikalık bölümün tekrar oynanacağı belirtilirken Fenerbahçe verilen penaltı kararının aslında maçta hiç yaşanmadığını iddia ederek karşılaşmayı protesto etti ve sahaya çıkmadı.

Galatasaray, tek başına çıktığı sahada Mithat Ertuğ’un boş kaleye attığı penaltı golüyle 3-2 galip geldi ve maçın sonucu kayıtlara böyle geçti.

Bu maçın ardından Futbol Federasyonu ile ilişkilerini gözden geçiren Fenerbahçe camiası, olaya büyük bir tepki verdi. Fenerbahçe ile Futbol Federasyonu arasındaki tüm ilişkiler donduruldu.

Öyle ki Fenerbahçe, 1924/25 sezonu öncesinde ligden çekildiğini ve 1924’te Sovyetler Birliği’ne özel maç yapmak için gidecek milli takıma oyuncu göndermeyeceğini açıkladı.

Dönemin konjonktürü düşünüldüğünde bir hayli radikal olan bu hamle sonrasında 1925 yılına gelindiğinde Fenerbahçe ile Futbol Federasyonu’nun arasındaki gerginlik azalmaya başladı.

1925 Nisan’da milli takıma tekrar oyuncu göndermeye başlayan sarı lacivertli kulüp, bir sonraki sezon ligde kaldığı yerden mücadele etmeye devam etti.

Buna karşın Fenerbahçe ile Galatasaray arasında o günlerde had safhaya çıkan gerginlik sonraki yıllarda da zaman zaman kendini gösterdi.