“VAR Sisteminde Dünya Futboluna Öncülük Ettik”

ANA SAYFAHABERLER → “VAR Sisteminde Dünya Futboluna Öncülük Ettik”

“VAR Sisteminde Dünya Futboluna Öncülük Ettik”

“VAR Sisteminde Dünya Futboluna Öncülük Ettik”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Riva’da düzenlenen 6 aylık değerlendirme toplantısında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bugüne kadar yapılan yenilikleri ve değişikliklerden bahseden Mehmet Büyükekşi, atacakları yeni adımlarla ilgili de ifadelerde bulundu.

“Acil Çözüm Bekleyen Konuları Çözüme Kavuşturduk”

Mehmet Büyükekşi donanımlı bir yönetime sahip olduklarını ve yönetimde bulunan kadın üyelerin ülke için önemini vurguladı. Büyükekşi, “Mesleki birikim ve çeşitliliğe sahip, ülkemizin farklı bölgelerini temsil eden, öncekilerden çok daha farklı bir yönetim kurulu ile yola çıktık. Yönetim kurulumuzda iki kadın üyemiz var ve ikisi de kendi alanlarında ülkemizin iftihar kaynakları.” diye konuştu.

Acil çözüme kavuşturulması gereken konulara çözüm getirdiklerini söyleyen başkan Büyükekşi, “Görevimizin ilk günlerinde acil çözüm bekleyen askıda olan harcama limitleri, yayın ihalesi, yabancı sayısı gibi konuları çözüme kavuşturduk. Yeni harcama limitlerini ilan ettik ve harcama limitlerinde de talimatları değiştirdik.” dedi.

TFF Başkanı, deplasman seyirci yasağını kaldırdıklarını ve deplasman tribünü kapasitesini de genişlettiklerini belirtti. Büyükekşi, “Göreve geldikten sonra, 2022-2023 sezonuyla birlikte Süper Lig’de deplasman seyirci yasağını kaldırdık ve misafir tribün seyirci kapasitesinin %30'a kadar genişletilmesi konusuda karar aldık. Uygulama diğer liglerde de hayata geçti.” ifadelerini kullandı.

“Atamaları Algoritma İle Yapacağız”

Alt liglerdeki hakem atamalarını da algoritma ile yapacaklarını belirten TFF Başkanı, “Sezonun ikinci yarısı itibari ile 2. ve 3. Lig’deki hakem atamalarını da algoritma ile yapacağız. Mart ayından itibaren Bölgesel Amatör Lig’de de algoritma kullanılmaya başlanacak.” şeklinde konuştu.

Başkan, “Hakem eğitimlerimizi yeniledik ve devamlı hale getirdik. Dünya hakemliğinin en önemli isimlerinden Hugh Dallas’ı TFF hakem danışmanı yaptık. Hakemlerimize 10 ayrı testi içeren psikoteknik testler uyguluyoruz.” diyerek hakem eğitimlerine verilen önemin de altını çizdi.

“Spor Toto 1. Lig'de VAR Uygulamasını Hayata Geçirdik”

VAR sistemini Spor Toto 1. Lig’de de hayata geçirdiklerini belirten Mehmet Büyükekşi, “VAR sistemini UEFA’nın belirlediği protokol sınırları içerisine çektik. 2022-2023 sezonunda 12 kişilik VAR hakemi kadrosu kuruldu. Spor Toto 1. Lig’de VAR uygulamasını hayata geçirdik.” dedi.

Başkan Büyükekşi, dileyen herkesin VAR sisteminin işleyişi ile ilgili bilgi sahibi olmasının önünü açtıklarını ve VAR konusunda dünya futboluna öncülük ettiklerini, “Teknik direktör, futbolcu, yönetici ve basın mensuplarının VAR sistemin işleyişiyle ilgili doğru bilgi sahibi olabilmeleri için randevu ile TFF VAR Merkezi’nde kendi deneyimlerini yaşayabilmelerinin önünü açtık. Saha ve VAR hakemlerini birbirinden ayırarak, VAR hakemliğinde uzmanlaşmaya gittik. Birçok ülkenin de uygulamaya hazırlandığı bu sistemde dünya futboluna öncülük ettik. Dünya hakemliğinin önemli isimlerinden Pawel Gill’i VAR danışmanı olarak göreve getirdik.” sözleriyle vurguladı.

“Avrupa Şampiyonası’na Ev Sahipliği Yapacağız”

Avrupa Şampiyonası adaylık süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Büyükekşi, “EURO 2028 ve EURO 2032’ye ev sahipliği yapmak için hazırladığımız ön teklif dosyamızı UEFA’ya sunduk, şehirlerimizi de bildirdik. İnanıyorum ki bu iki şampiyonadan birine ev sahipliği yapacağız.” ifadelerini kullanarak adaylık ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Korsan yayınla mücadele ettiklerini de dile getiren Büyükekşi, Türkiye Kupası’nda değişiklik yaptıklarını da sözlerine ekledi. Başkan Büyükekşi, “Korsan yayınla mücadele kapsamında ‘Yasa Dışı Futbol Yayınlarının Önlenmesi Talimatı’ kabul edilerek yürürlüğe girdi. Ziraat Türkiye Kupası’nda format değişikliği yapıldı. Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig’deki play-off sistemleri de değiştirildi.” ifadelerini kullandı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi uzun süredir beklenen Süper Lig Web Sitesi’nin de açılacağını duyurdu. Büyükekşi, “Süper Lig Web Sitesi ligin ikinci yarısında hayata geçecek. Premier League’de olduğu gibi bütün kulüplerimize sağlayacağımız sponsorluk ile naklen yayın geliri dışında bir gelir hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.