UEFA Süper Kupa Sahibini Buluyor

ANA SAYFAHABERLER → UEFA Süper Kupa Sahibini Buluyor

UEFA Süper Kupa Sahibini Buluyor

UEFA Süper Kupa Sahibini Buluyor

2022/23 sezonunda Avrupa’nın en büyük iki kupasını müzesine götüren Manchester City ve Sevilla, Karaiskakis Stadyumu’nda karşı karşıya gelecek.

Geçtiğimiz sezon Pep Guardiola ile birlikte büyük hedefi olarak belirlediği UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna İstanbul’da Inter’i yenerek ulaşan Manchester City, müzesine tarihindeki ilk UEFA Süper Kupa’yı koymak istiyor.

Öte yandan son UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla ise tarihsel olarak bu kupada en çok final oynayan ekiplerden biri olarak dikkat çekiyor. UEFA Avrupa Ligi’ni toplamda 7 kez kazanan İspanyol ekibi, Manchester City karşısında 7. UEFA Süper Kupa maçına çıkmaya hazırlanıyor. Sevilla daha önce oynadığı 6 finalin, 5’ini kaybetmişti. İspanyol temsilcisinin tarihindeki ilk ve tek UEFA Süper Kupa şampiyonluğu ise 2006 yılında Barcelona’yı 3-0 mağlup ettikleri maçta gelmişti.

Avrupa’nın En İyisi Kim?

UEFA Süper Kupa fikri, ilk olarak Hollanda merkezli De Telegraaf gazetesinin editörlerinden Anton Witkamp tarafından ortaya atıldı.

Ajax’ın Avrupa futbolunu domine ettiği 70’lerde, Amsterdam temsilcisinin daha fazla test edilmesi gerektiğine inanan Witkamp, “Avrupa’nın en iyi takımı kim?” sorusuna bir cevap aradı. Prensip olarak Avrupa’nın en iyisinin Şampiyon Kulüpler Kupası’nın kazananı olduğuna inanan Witkamp, buna karşın bu ünvanı daha da kesinleştirmek için bir Süper Kupa maçı oynanmasını teklif etti. Bu maç o dönem için Şampiyon Kulüpler Kupası kazananı ile Kupa Galipleri Kupası kazananı karşı karşıya getirecekti.

Bu fikri ilk olarak dönemin Ajax Başkanı Jaap van Praag’a ileten Witkamp, Hollandalı yöneticinin desteğini aldı. Buna karşı 1972 yılında Kupa Galipleri Kupası’nı kazanan Rangers’ın “ateşli” taraftarlarının varlığı, UEFA tarafından bir Süper Kupa maçı organize etmek için yeterince güvenli görülmedi. Bu nedenle tarihteki ilk Süper Kupa maçı, UEFA’dan bağımsız olarak De Telegraaf gazetesinin sponsorluğunda Ajax ile Rangers arasında oynandı. İki maçlık formatta oynanan ilk Süper Kupa'nın kazananı ise Witkamp’ın iddiasını haklı çıkarır şekilde Ajax oldu.

UEFA tarafından düzenlenen ilk resmi Süper Kupa maçı ise Ocak 1974’te gerçekleşti. İki maç üzerinden oynanan finalde de kazanan değişmedi. Ajax, AC Milan’ı toplamda 6-1 ile geçerek ilk resmi kupayı da müzesine götürdü.

En Çok Kazananlar

UEFA Süper Kupa’da şu ana kadar en çok şampiyon olan takımlar; Real Madrid, Barcelona ve AC Milan oldular.

Geçtiğimiz sezon Eintracht Frankfurt’u yenerek son UEFA Süper Kupa’nın da sahibi olan Real Madrid, bu kupayı tam 5 kez müzesine götürmeyi başardı. Ezeli rakibi gibi 5 UEFA Süper Kupa şampiyonluğu bulunan Barcelona ise son zaferini 2015 yılında Sevilla karşısında elde etti. Kupanın en çok şampiyonluk yaşayan bir diğer ekibi Milan da tıpkı Barcelona gibi son şampiyonluğunu Sevilla karşısında, 2007 yılında kazandı.

UEFA Süper Kupa’yı en çok kazanan teknik direktör ise aynı ünvanı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de taşıyan Carlo Ancelotti oldu. İtalyan teknik direktör, bu kupayı 2 kez Real Madrid, 2 kez de AC Milan’ın başında kazandı.

Carlo Ancelotti’nin en yakın takipçisi olan Pep Guardiola ise 2 kez Barcelona ve 1 kez de Bayern Münih ile bu prestijli şampiyonluğu elde etti. Pep Guardiola, Manchester City’nin başında bu akşam Sevilla’yı yenmesi halinde Carlo Ancelotti’nin rekorunu egale edecek.