Türkiye ile Hırvatistan 11. Randevuda

ANA SAYFAHABERLER → Türkiye ile Hırvatistan 11. Randevuda

Türkiye ile Hırvatistan 11. Randevuda

Türkiye ile Hırvatistan 11. Randevuda

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 Elemeleri’nde D Grubu’ndaki ilk maçına dün, Ermenistan karşısında çıktı.

Ermenistan deplasmanından 2-1’lik skorla dönen Stefan Kuntz’un öğrencileri, ara vermeden 28 Mart 2023 Salı günü Bursa’da oynanacak olan Hırvatistan karşılaşmasına hazırlanmaya başladı.

2018 FIFA Dünya Kupası ikincisi ve 2022 FIFA Dünya Kupası üçüncüsü olan Hırvatistan ile Türkiye, geçmiş dönemde birçok kez birbirlerine rakip oldu.

İlk Karşılaşma 1996’da

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ilk karşılaşma, EURO 1996’da oynandı.

Teknik direktör Fatih Terim önderliğinde güçlü rakibi karşısına çıkan Ay Yıldızlılar; Boban, Boksic, Suker, Prosinecki ve Bilic’i kadrosunda bulunduran Hırvatistan’a 1-0 mağlup oldu.

Türkiye ile Hırvatistan’ın sonraki 2 maçlarında ise hazırlık mücadelelerinde karşılaştı. 1997 ve 2004’te deplasmanda oynanan maçlar 1-1 ve 2-2’lik beraberliklerle sona erdi.

Unutulmaz Zafer

EURO 2008 çeyrek finali ise iki ülkeyi tam 12 yıl sonra bir resmi maçta karşı karşıya getirdi. İsviçre ve Avusturya’nın ortaklaşa düzenlediği turnuvada tarihi bir performans sergileyen Türkiye A Milli Futbol Takımı; Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre’nin olduğu gruptan unutulmaz geri dönüşlerle çıktı.

Grup maçlarında yalnızca Portekiz’e mağlup olan Türkiye; İsviçre karşısında 1-0’dan, Çek Cumhuriyeti karşısındaysa 2-0’dan geri döndü ve çeyrek finale yükselmeye hak kazandı.

Çeyrek finalde, daha sonra Beşiktaş’ı da çalıştıracak olan Slaven Bilic önderliğindeki Hırvatistan ile eşleşen Türkiye A Milli Futbol Takımı, Fatih Terim önderliğinde unutulmaz bir zafer yaşadı.

119 dakika 0-0 giden karşılaşmada ilk golü, genç Luka Modric’in asistinde Ivan Klasnic kaydetti ve bitime saniyeler kala ülkesini öne geçirdi.

Ancak Türkiye, turnuva boyunca gerçekleştirdiği mucizelere bir yenisini daha ekleyerek 120. dakikada Semih Şentürk ile golü buldu ve maçı penaltılara taşıdı.

İki takım adına da ilk penaltıları dönemin genç yıldız adayları Luka Modric ve Arda Turan kullandı.

Modric’in kaçırdığı penaltı sonrası ağları bulan Arda Turan, Türkiye’ye avantaj sağlarken Ay Yıldızlılar hiç penaltı kaçırmadı. Hırvatistan ise Luka Modric’in ardından Ivan Rakitic ve Mladen Petric ile de vuruşlardan yararlanamadı ve turnuvadan elendi.

Avrupa Şampiyonası İki Ülkeyi Karşı Karşıya Getiriyor

EURO 2008’in ardından EURO 2012 Elemeleri’nde de karşı karşıya gelen Türkiye ve Hırvatistan arasındaki maçlardan ilkinde, Hırvatistan ikili rekabetteki en farklı galibiyeti aldı.

2011 yılında Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nde oynanan maçı Mandzukic, Olic ve Corluka’nın golleriyle kazanan Hırvatistan, kendi evindeki maçta ise kalesini gole kapadı ve 0-0’lık beraberliği korudu.

EURO 2012’ye gidemeyen Türkiye, 5 yıl sonra EURO 2016’da bir kez daha Hırvatistan ile karşılaştı ve rakibine 1-0 mağlup oldu.

Ay Yıldızlılar, rakibinin karşısına aylar sonra bu kez Dünya Kupası Elemeleri’nde çıktı.

Deplasmanda 1-1 sonlanan mücadelenin rövanşında 5 Eylül 2019’da Yeni Atatürk Stadyumu’nda rakibini ağırlayan A Milli Takım, Cenk Tosun’un golüyle maçı 1-0 kazandı. Bu galibiyet, Türkiye’nin Hırvatistan karşısında normal sürelerde kazandığı ilk ve son maç oldu.

İki ekip son olarak 11 Kasım 2020’de Vodafone Park’taki bir dostluk maçında karşı karşıya gelip sahadan 3-3’lük beraberlikle ayrıldı.