Türkiye’den En Yüksek Bedelle Avrupa’ya Transfer Olan Türk Futbolcular

ANA SAYFAHABERLER → Türkiye’den En Yüksek Bedelle Avrupa’ya Transfer Olan Türk Futbolcular

Türkiye’den En Yüksek Bedelle Avrupa’ya Transfer Olan Türk Futbolcular

Türkiye’den En Yüksek Bedelle Avrupa’ya Transfer Olan Türk Futbolcular

2023 yaz transfer dönemi, Türkiye’den Avrupa’ya yapılan en büyük transferlerden birine sahne oldu. Arda Güler, Fenerbahçe’den Real Madrid’e transfer oldu ve Madrid ekibiyle 6 yıllık sözleşme imzaladı.

Arda Güler’in yaptığı transfer, akıllara Türkiye’den Avrupa’ya giden Türk futbolcuları getirdi. Arda’nın transferi, kendisini bu listede kaçıncı sıraya yerleştirdi? İşte Türkiye’den Avrupa’ya yapılan en yüksek bedelli 5 Türk futbolcu transferi:

5) Arda Turan

Galatasaray altyapısından yetişen en önemli futbolculardan olan Arda Turan, 2005 yılından 2011 yılına kadar Galatasaray'da forma giydi.

Gösterdiği performansla dikkat çeken Arda Turan, 2011/12 sezonu öncesinde 13 milyon € bedelle Atletico Madrid’in yolunu tuttu.

İspanyol başkentinde takımının kilit oyuncusu olan Arda Turan, Atletico Madrid ile La Liga, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Süper Kupası, Kral Kupası ve İspanya Süper Kupası şampiyonlukları yaşadı.

Bir kez de Şampiyonlar Ligi finali kaybeden Arda Turan, 2015/16 sezonunun başında 34 milyon €’ya Barcelona’ya transfer oldu. Barcelona’da da 5 kupa kazanmayı başaran Arda Turan, kariyerinin son yıllarında Başakşehir ve tekrardan Galatasaray formaları giydi.

4) Cengiz Ünder

Henüz 18 yaşında Altınordu’dan Başakşehir’e 4.8 milyon € bedelle transfer edilen Cengiz Ünder, Başakşehir’in büyük beklentilerle kadrosuna kattığı bir yetenekti.

Cengiz Ünder, Başakşehir’de tüm beklentileri karşıladı ve yalnızca 1 yıl sonra Avrupa’ya gitmeyi başardı.

Genç oyuncunun adresi ise Roma oldu. İtalya Serie A temsilcisi, Başakşehir’e Cengiz Ünder için 14.25 milyon € bonservis bedeli ödedi.

Roma’da inişli çıkışlı bir performans sergileyen Cengiz Ünder, 2020/21 sezonunda Leicester City’e kiralandı. Leicester City'de FA Cup'ı kazanarak kariyerindeki ilk kupayı kaldıran Cengiz Ünder, bir sezon sonra Fransa’ya kiralandı.

Olimpik Marsilya, 2021/22 sezonunda kiralık olarak kadrosunda yer alan milli futbolcuyu; geçtiğimiz sezonun başında 8.4 milyon €’ya bonservisiyle kadrosuna kattı.

Cengiz Ünder, geçtiğimiz sezon Igor Tudor yönetimindeki Marsilya takımının önemli oyuncularından biri oldu ve sezonu 46 maçta 5 gol 6 asist üreterek tamamladı.

3) Yusuf Yazıcı

Trabzonspor'un kulüp tarihinde transferinden en yüksek bonservis gelirini elde ettiği oyuncu olan Yusuf Yazıcı, en alt seviyeden beri altyapısında yetiştiği kulübünde gösterdiği göze çarpan performansıyla kulübüne 18.5 milyon € kazandırdı.

2016/17 sezonundan 2018/19 sezonunun sonuna kadar Süper Lig’in en yetenekli oyuncularından biri olan Yusuf Yazıcı, 2019 yazında Fransa’nın Lille takımına transfer oldu.

Lille’de ilk başlarda zorlanmasına rağmen 2020/21 sezonunda futbol tarihinin en zor şampiyonluklarından birinin kazanılmasında çok büyük pay sahibi oldu. Lille; Neymar, Mbappe, Di Maria, Verratti, Icardi gibi yıldızlara sahip olan PSG’nin önünde Ligue 1 şampiyonluğunu elde etti.

Aynı sezon UEFA Avrupa Ligi’nde 7 golle gol kralı olan Yusuf Yazıcı, ertesi sezonun devre arasında CSKA Moskova’ya kiralandı. Geçtiğimiz sezonu ise Trabzonspor’da kiralık olarak geçiren Yusuf Yazıcı, güncel olarak Lille’e geri döndü.

2) Arda Güler

Türkiye’den yetişmiş en yetenekli futbolculardan olduğunu Fenerbahçe’de gösterdiği performansla kanıtlayan Arda Güler, henüz 18 yaşında Avrupa’nın en büyük kulüplerinden birinin yolunu tuttu.

Real Madrid, Arda Güler için Fenerbahçe’ye 20 milyon € bonservis bedeli ödedi. Üstelik Real Madrid’in sarı lacivertli kulübe 10 milyon € da bonus ödeme ihtimali bulunuyor. Bu yüzden Arda Güler, ilerleyen yıllarda Türkiye’den Avrupa’ya yapılan en yüksek bedelli transfer olabilir.

Arda Güler; Real Madrid’de kendisi gibi genç dünya yıldızlarıyla birlikte forma giyecek ve gelecek yıllara damga vurmaya çalışacak. Vinicius Jr, Jude Bellingham, Eduardo Camavinga gibi yıldızlar; milli oyuncunun takım arkadaşı olacak.

1) Cenk Tosun

2014/15 sezonunun başında bedelsiz olarak Beşiktaş’a transfer olan Cenk Tosun, siyah beyazlılarda 2 Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Cenk Tosun’un transferi ise UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gösterdiği yüksek seviye performansın ardından gerçekleşti.

2017/18 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grubunu lider tamamlayan Beşiktaş’ta; 6 maçta attığı 4 gol ve yaptığı 2 asistle parlayan Cenk Tosun, devre arası transfer döneminde Türkiye rekorunu kırdı.

Premier League temsilcisi Everton’a 22.5 milyon € bedelle transfer olan Cenk Tosun, Türkiye’den Avrupa’ya yapılan en yüksek bedelli Türk futbolcu transferi olmayı başardı.

Everton’da beklentilerin altında kalan Cenk Tosun, 2020/21 sezonunda kiralık olarak forma giydiği Beşiktaş’ta 1 Süper Lig ve 1 Türkiye Kupası kazanmayı başardı.

Geçtiğimiz sezonun başında bedelsiz olarak Beşiktaş’a transfer olan Cenk Tosun, teknik direktör Şenol Güneş’in sisteminde önemli bir rol üstlenmeyi başardı.