Türkiye'de Görev Yapmış Hollandalı Teknik Direktörler

ANA SAYFAHABERLER → Türkiye'de Görev Yapmış Hollandalı Teknik Direktörler

Türkiye'de Görev Yapmış Hollandalı Teknik Direktörler

Türkiye'de Görev Yapmış Hollandalı Teknik Direktörler

2023/24 Süper Lig sezonu öncesinde Vincenzo Montella ile yollarını ayıran Adana Demirspor, Patrick Kluivert'ın takımın başına getirildiğini açıkladı.

Hollanda futbolunun efsane ismi, Süper Lig'de çalışacak 10. Hollandalı teknik direktör olacak. İşte bugüne dek Türkiye’de görev yapmış Hollandalı teknik direktörler:

Cor van der Hart

1955-1961 yıllarında Hollanda milli takımı kaptanlığını da yapmış olan Cornelis "Cor" van der Hart, Türkiye'de çalışan ilk Hollandalı teknik direktör unvanının sahibi olarak tarihe geçti.

ABD, Fas ve Belçika’da çalışan van der Hart, Hollanda futbolunun en özel takımlarından biri olan ve 1974 Dünya Kupası’nda finale çıkan, Johan Cruyff’un liderlik ettiği takımda da yardımcı antrenördü. Rinus Michels’ten öğrendiklerini kulüp futbolunda uygulamaya çalıştı.

Sarıyer, 24 yıllık teknik direktörlük kariyerine sahip van der Hart’ın son takımı olmuştu. Van der Hart, İstanbul ekibinin başında çıktığı 17 maçta 5 galibiyet, 6 beraberlik ve 6 mağlubiyet yaşadı.

Guus Hiddink

2010/2011 sezonunda Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başında yer alan Guus Hiddink'in Türkiye macerası daha eskiye dayanıyordu. Kariyerinin ilk günlerinde PSV’yi zirveye çıkaran ve Eindhoven temsilcisine arka arkaya üç Eredivisie şampiyonluğu kazandıran Hiddink’in ikinci takımı Fenerbahçe olmuştu.

İlerleyen yıllarda Real Madrid ve Chelsea gibi dünyaca ünlü kulüplere kupa kazandıran deneyimli teknik direktör, 1990/91 sezonunda Fenerbahçe'nin başına geçti.

Sarı lacivertli ekibin başında çıktığı 29 maçta 1.59 puan ortalaması yakaladı. İlk maçında Aydınspor’a 6-1 mağlup olan Hiddink, Fenerbahçe'de zaman zaman oynattığı 3-5-2 dizilişi nedeniyle kamuoyu tarafından tepki toplamıştı.

Leo Beenhakker

Ajax’a 3 Eredivisie, Real Madrid’e ise 3 La Liga, 2 İspanya Süper Kupası ve 1 Kral Kupası kazandıran Leo Beenhakker, Hollandalı futbolcular van Vossen ve van der Brom'un da oynadığı İstanbulspor'un teknik direktörüydü. 

Ciddi bir yatırım takımı olan fakat sahada beklentileri karşılayamayan ekip, Hollandalı yıldız futbolculardan da yüksek performans alamadı.

8 maçta sadece 1 galibiyet alan takımda Hamza Hamzaoğlu ve Saffet Akyüz gibi önemli yerliler de bulunuyordu.

Frank Rijkaard

Futbolculuk döneminde Ajax ve Milan’da yaptığı özel işlerle hatırlanan Frank Rijkaard, 2003 yılında Barcelona’nın başına geçmişti. Hem oyuncu hem de teknik direktör olarak Şampiyonlar Ligi’ni kazanan ender futbol figürlerinden biriydi.

Rijkaard; Ajax ve Milan’da oyuncu olduğu dönemlerde 3, Barcelona’da teknik direktörlük yaptığı dönemde ise 1 Şampiyonlar Ligi kupası kazanmıştı.

2008’de Pep Guardiola ile yola devam etme kararı alan Barcelona’dan ayrıldığında bir sezon bekledi ve 2009’da kendisini Galatasaray’da buldu.

23 galibiyet, 7 beraberlik ve 12 mağlubiyet alacağı iki sezonda Türk futboluyla ilgili analizleri dikkat çekti. Yaptığı açıklamalarla gündeme gelen çalıştırıcı, “Türk futbolunda aslında her şeyden biraz var. Ama hiçbir şeyden tam yok.” sözüyle hatırlanıyor.

Jan Wouters

Kasımpaşa, zorlu geçen 2014/15 sezonunda teknik direktör arayışlarını sürdürürken Jan Wouters’ı takımın başına getirmeye karar verdi.

Ülkesinin milli takımında 12 sene aralıksız oynayan Wouters, yardımcı teknik direktör olarak Ajax’ın altyapı gruplarında görev almış ve 2 sezon da en üst seviyede Amsterdem temsilcisini çalıştırmıştı.

Bir oyuncuyken Avrupa Şampiyonası, UEFA Kupası, UEFA Kupa Galipleri Kupası, Eredivisie ve Bundesliga gibi prestijli kupalar kazanan Wouters, teknik direktörlük döneminde henüz şampiyon olamadı. Futbolculuk döneminde Ajax, PSV ve Bayern Münih’te oynayıp Avrupa’da “kazanan” bir futbolcu olan Hollandalı, Türkiye’deki teknik direktörlük kariyerinde sadece 2 maça çıkıp bu 2 maçta da mağlup oldu.

Jan Olde Riekerink

Jan Olde Riekerink, Çin’de altyapı milli takımlarını yönetirken 10 yaşından bu yana takip ettiği Galatasaray’ın yıldızı Wesley Sneijder’i İstanbul’da ziyarete geldi. Hollandalı teknik direktörün Türkiye kariyeri de böyle başladı.

“Sneijder, Galatasaray yönetimine haber vermiş olmalı ki Galatasaray bana görüşme teklifi etti.” sözleriyle bu durumu açıklayan Riekerink, Florya’da altyapıdaki görevini sürdürürken aldığı iyi sonuçlarla dikkat çekmişti. Riekerink, daha sonra A Takım’ın başına getirildi ve 15 galibiyet aldığı dönemde sarı kırmızılı ekibe Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası kazandırdı.

Galatasaray’ın başında 41 maçta kazandığı 2 kupa, Riekerink’in kariyerinde aldığı ilk ve tek kupalar oldu.

Dick Advocaat

Vitor Pereira yönetimindeki Fenerbahçe, Portekizli teknik direktörün ayrılığından sonra Hollanda ekolüne döndü. Hollanda’yı 2004’te Avrupa üçüncüsü yapıp 2008’de Zenit’e UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı kazandıran Dick Advocaat, 2016/17 sezonunda Fenerbahçe'nin başına geçti.

18 galibiyet, 10 beraberlik ve 6 mağlubiyetle tamamladığı Fenerbahçe kariyerinde futbolcular ile sorunlar yaşadığını sürekli dile getirse de takımın Avrupa’daki performansı dikkat çekiyordu.

Advocaat, Fenerbahçe'yi UEFA Avrupa Ligi’nde Manchester United’ın da bulunduğu gruptan lider çıkardı. Ancak takım, son 32 turunda Krasnodar karşısında turnuvaya veda etti. Sarı lacivertliler, ligdeyse Başakşehir’in ardında üçüncü oldu ve Hollandalı çalıştırıcı sezon sonu Samandıra’dan ayrıldı.

Phillip Cocu

Fenerbahçe, 2018/19 sezonuna Phillip Cocu ile başladı. Başkan Ali Koç yönetimindeki sarı lacivertliler, Cocu'dan büyük bir başarı bekliyordu.

3 Eredivisie, 2 Hollanda Süper Kupası ve 1 Hollanda Kupası kazandığı PSV’den ayrılıp Fenerbahçe’nin teknik direktörü olma sürecini daha sonra “Yanlış zamanda yanlış seçimdi.” diye değerlendiren Cocu, çok şey beklediği takımından 15 maçta sadece 3 galibiyet ve 5 beraberlik alabildi.

Cocu, İstanbul'dan ayrılırken koltuğunu yardımcısı Erwin Koeman’a devretmişti.

Erwin Koeman

Efsane futbolcu Ronald Koeman'ın kardeşi Erwin Koeman, Cocu’dan sonra geçici olarak Fenerbahçe'de görevi devraldı.

Cocu’nun ayrılığından itibaren teknik direktörlük görevini sürdüren Koeman, takımı UEFA Avrupa Ligi’nde gruptan çıkardı fakat son 32 turundan önce takımdan ayrıldı.

Koeman, Fenerbahçe’de 3 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgi aldı.

Patrick Kluivert

2023/24 sezonunda Süper Lig'de mücadele edecek olan Patrick Kluivert, Adana Demirspor ile 2 yıllığına anlaştı. Hollandalı çalıştırıcı, bugünlerde kariyerindeki üçüncü teknik direktörlük deneyimine hazırlanıyor.

Antrenörlük kariyerinin geçmişinde daha çok yardımcı teknik direktörlük deneyimi bulunan Kluivert, Twente'nin rezerv takımı olan Jong Twente ve Curaçao milli takımında ise teknik direktör olarak görev aldı.

Kluivert, Jong Twente’yi Hollanda’da Rezerv Lig şampiyonluğuna taşımıştı.

Adana Demirspor'un teknik direktörü, futbolcuyken hem Ajax’ta hem de Barcelona’da çalıştığı Louis Van Gaal’in 2014 Dünya Kupası’nda mücadele eden Hollanda ekibinde yardımcı antrenör olarak yer almıştı.

Kluivert, annesi Lidwina’nın doğduğu Curaçao’da ise iki farklı dönemde milli takımı yönetti. 47 yaşındaki Hollandalı teknik direktörün yönetimindeki Curaçao, 14 maçta 4 galibiyet aldığı Dünya Kupası Elemeleri ve CONCACAF Gold Cup Elemeleri gibi önemli turnuvalarda mücadele etti.

Hollandalı efsane, teknik direktör olarak 9 Ekim 2021’den bu yana herhangi bir resmi maçta yer almadı.