Türk Futbolunun “Taçsız Kralı” Metin Oktay

ANA SAYFAHABERLER → Türk Futbolunun “Taçsız Kralı” Metin Oktay

Türk Futbolunun “Taçsız Kralı” Metin Oktay

Türk Futbolunun “Taçsız Kralı” Metin Oktay

Metin Oktay, doğduğu andan itibaren özel bir çocuk olacağını ailesine hissettirmişti. Oktay ailesi, 1936 yılında Metin’i kucaklarına aldıklarında 8 kız çocuğunun ardından ilk kez erkek evlat edinmişlerdi.

Karşıyaka, İzmir doğumlu olan Metin Oktay, futbola da yerel bir kulüp olan Damlacıkspor’da başladı.

1954/55 sezonu öncesi İzmirspor’a transfer olan Metin Oktay, tek sezonda 18 maçta 17 gol attı ve Galatasaray’a transfer oldu.

Gol atmak konusunda o kadar yetenekliydi ki, Galatasaray’daki ilk sezonunda 17 maçta 19 gol atarak gol kralı oldu. Galatasaray, İstanbul Ligi’ni kazanınca sonraki sezon Şampiyon Kulüpler Kupası’nda eleme oynamaya hak kazandı.

Dinamo Bükreş’e karşı deplasmanda 3-1 kaybedilen maçta ağları bulan Oktay, bir Avrupa kupası maçında gol atan ilk Türk futbolcu oldu.

Türkiye Ligi’nin “Milli Lig” adı altında resmi olarak kurulmasıyla birlikte ilk sezonda Galatasaray ve Fenerbahçe final oynamaya hak kazandı.

İlk maçta 13.dakikada çıkan olaylar sonrası Metin Oktay, itirazdan gördüğü kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Ancak sonradan anlaşıldı ki, Metin Oktay’ın şutu ağları delerek dışarı çıkmıştı.

Galatasaray bu golle ilk maçı 1-0 kazansa da ikinci maçta aldığı 4-0’lık mağlubiyetle şampiyonluğu rakibine kaptırdı. Metin Oktay ise Türkiye Ligi’nin ilk gol kralı oldu.

Hapis, İtalya, Sakatlık ve Eve Dönüş

1960-1961 sezonu Metin Oktay’ın kariyerinde önemli bir yere sahip. O sezonun başında, bürokratik bir karışıklık yüzünden Metin Oktay’ın askerliğini 8 gün eksik yaptığı ortaya çıktı ve Metin Oktay 45 günlük bir hapis cezasına çarptırıldı.

Tahliye olduktan sonraki ilk maçında 2 gol atan Taçsız Kral, sezonu 36 golle tamamladı. Bu performansı, İtalyan kulübü Palermo’nun dikkatini çekmişti.

22 Temmuz 1961’de Palermo’ya transfer olan Metin Oktay’ın İtalya macerası istediği gibi gitmedi. Çıktığı ilk hazırlık karşılaşmasında 2 gol atsa da, sezon boyunca sakatlıklar peşini bırakmadı.

Sezon boyunca yalnızca 12 resmi maça çıkabilen Oktay, sezon sonu Galatasaray’a geri döndü.

Galatasaray’a nasıl döneceği merak konusuyken Metin Oktay, tarihi bir performansa imza attı. Galatasaray’ın şampiyon olarak tamamladığı sezonda 28 maçta tam 38 gol atarak gol kralı oldu. Maç başına 1,46 gol ortalaması, hala kırılamamış bir rekor.

O sezon oynanan Polonia Bytom maçında 3 gol birden atan Metin Oktay, Avrupa kupalarında hat-trick yapan ilk Türk olarak tarihe geçti.

1968/69 sezonunda Galatasaray’ı bir kez daha şampiyonluğa taşıyan ve gol kralı olan Metin Oktay, sezon sonunda futbolu bıraktı.

Jübile maçında Fenerbahçe efsanesi Can Bartu ile forma değiştirerek 10 dakika Fenerbahçe formasıyla mücadele etmesi, Metin Oktay’ın ne denli saygılı bir karakter olduğunun en güzel örneklerinden biri.

Kariyerinde Galatasaray ile 2 Türkiye Ligi, 5 Türkiye Kupası ve 2 Türkiye Süper Kupası kazanan Metin Oktay, Türkiye Ligi’nde tam 6 kere gol kralı olarak bu alanda rekoru elinde barındırıyor.

 Metin Oktay, gol atma konusundaki yeteneği ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde “Taçsız Kral” olarak anılıyor.

Metin Oktay, milli forma ile çıktığı 36 maçta attığı 19 gol ile tüm zamanların en çok gol atan 5.futbolcusu olma unvanını Cemil Turan ve Nihat Kahveci ile paylaşıyor.

Ayrıca Metin Oktay, 1965 yılında kendi hayatını anlatan “Taçsız Kral” filminde Gönül Yazar ve Ajda Pekkan gibi ünlü oyuncularla birlikte rol aldı.

Büyük efsane, 13 Eylül 1991’de Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği bir trafik kazası sonucu 55 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Galatasaray, Florya’da bulunan tesislerine onun ismini verdi ve efsanesini sonsuza dek yaşatıyor.