Trabzonspor’un Öz Kaynak Geleneği

ANA SAYFAHABERLER → Trabzonspor’un Öz Kaynak Geleneği

Trabzonspor’un Öz Kaynak Geleneği

Trabzonspor’un Öz Kaynak Geleneği

Türk futbolunda Anadolu devrimine öncülük eden kulüp olarak kabul edilen Trabzonspor, ülke futboluna öz kaynak düzenini ve yerel oyuncularla neler yapılabileceğini birçok kez kanıtladı.

Bordo mavili ekibin bu sistemi bir gelenek haline getirmesi ise 1970’lerin başlarında kulübün başkanlığına Suat Oyman’ın gelmesiyle oldu.

Trabzonspor İkinci Lig’e Giriyor

Trabzonspor, 1967/68 sezonunun öncesinde bölgenin köklü kulüpleri İdman Ocağı ve İdman Gücü’nün birleşmesiyle bordo mavi renkleri alarak İkinci Lig’de mücadele etmeye başladı.

Trabzon şehrinin İkinci Lig’de güçlü bir takımla temsil edilmesi, Trabzonspor’dan beklentileri bir hayli yükseltse de kulüp Birinci Lig için bir süre beklemek zorunda kaldı.

1971/72 sezonuna kadar sürekli olarak yaşanan yönetim değişiklikleri beraberinde istikrarsız bir süreci getirdi. Buna karşın 1971 yılında göreve gelen Suat Oyman, kulübün kaderini tamamen değiştirecek kararların altına imza attı.

Bu kararlar arasından en önemlisi ise kulübün öz kaynaklarını kullanma projesiydi.

Trabzonspor’un şehirdeki genç ve yetenekli potansiyeli kullanması, takımın başına şehri ise şehrin ve kulübün dinamiklerini bilen yerli isimlerin getirilmesi bu projenin temelini oluşturuyordu.

Buna paralel olarak 1971/72 sezonun başında Trabzonspor’un kadrosundaki oyuncuların hemen hepsi yöreden seçilmiş yetenekli gençlerdi. Oyman döneminde planlandığı gibi yerelleşme sürecine teknik ekip de dahil olmuştu.

1972/73 sezonunda takımın başına, daha önce Trabzonspor’da top koşturan ve sonrasında kulübün efsanelerinden olacak Ahmet Suat Özyazıcı getirilmişti. Suat Oyman döneminde altyapıdaki gençlerin gelişimi ise bir diğer kulüp efsanesi Özkan Sümer’e emanet edilmişti.

Yerel Kaynaklarla İstikrarlı Başarı

1973/74 sezonu, Trabzonspor’un çok uzun zamandır beklediği Birinci Lig’e kavuştuğu sezon olacaktı. Önceki yılların aksine öz kaynak düzeniyle istikrarlı bir şekilde yerel oyuncularla mücadele eden bordo mavili takım, sezon sonunda Ahmet Suat Özyazıcı önderliğinde Birinci Lig’e yükselmişti.

Trabzonspor'un Türk futbolunda yarattığı devrim ise aslında Birinci Lig döneminde öne çıkacaktı. O dönemde bordo mavili ekip gibi yerel yeteneklerine şans veren Göztepe ve Eskişehirspor gibi güçlü kulüpler de vardı. Buna karşın Trabzonspor, diğerlerinden ayrıldı ve Birinci Lig'de mücadele ettiği ikinci sezonda şampiyonluğa ulaştı.

O dönemde özellikle katı savunma anlayışıyla dikkat çeken ve kalesinde çok az gol gören bordo mavili ekip, akılcı yatırımların ve planlamanın önemini futbol kamuoyuna gösterdi.

Trabzonspor, rakiplerinin büyük bütçelerle yarıştığı ligde, kendi yetiştirdiği oyunculardan kurulu bir takım ve şehre aidiyeti çok yüksek olan bir teknik direktörle ulaşarak bu anlamda Türk futbolunda yeni bir dönemi başlattı.

Üstelik Trabzonspor, özellikle İstanbul büyüklerinin yaşadığı maddi zorlukları yaşamadı ve öz kaynak düzeninin kulüp ekonomisine katkılarını da gördü.

70'li yıllarda elde ettiği başarılarla Karadeniz Fırtınası unvanını alan Trabzonspor, öz kaynak düzeninin ve yerli oyuncu eğilimini günümüze kadar taşıdı.

Öyle ki Trabzonspor’un ligdeki son şampiyonluğu olan 2021/22 şampiyonluğunda, kadroda Abdülkadir Ömür, Abdülkadir Parmak, Hüseyin Türkmen, Serkan Asan ve Ahmetcan Kaplan gibi Trabzonlu yetenekler yer alıyordu.