Tarihteki En İyi 10 Britanyalı Futbolcu

ANA SAYFAHABERLER → Tarihteki En İyi 10 Britanyalı Futbolcu

Tarihteki En İyi 10 Britanyalı Futbolcu

Tarihteki En İyi 10 Britanyalı Futbolcu

FourFourTwo’dan Tom Hancock; Emmet Gates, Mark White, Conor Pope ve Huw Davies’in katkılarıyla gelmiş geçmiş en iyi 10 Britanyalı futbolcuyu seçti.

İşte birçok efsanevi ismi barındıran 10 kişilik liste:

10. Jimmy Greaves

İngiliz futbolu muhtemelen Jimmy Greaves gibi başka bir forvet görmeyecek. Tottenham ve Chelsea efsanesi, üst seviyede attığı 357 gol ile rekor kırdı ve Birinci Lig’de 6 gol krallığı yaşadı.

1966 Dünya Kupası’nda grup aşamasında geçirdiği sakatlıkla yerini Geoff Hurst’e kaptırdı ve finalde oynamadı. FIFA, 2009’da kural değişikliği yapana kadar (kadroda yer alan tüm oyunculara madalya verilmesi) dünya şampiyonluğunun madalyasını bile alamamıştı.

Jimmy Greaves hala Üç Aslan’ın en golcü isimlerinden biri olmayı sürdürüyor. Greaves’in İngiltere formasıyla 57 maçta 44 golü bulunuyor.

9. Wayne Rooney

16 yaşındaki Rooney, Everton formasıyla Arsenal'e karşı artık ikonik olan son dakika golüyle sahneye çıktığında İngiliz futbolu gerçekten çok özel biriyle tanışmış gibi geldi.

Bu durum, Rooney’in Manchester United için rekor kıran bir oyuncu haline gelmesiyle kanıtlandı. İngiliz golcü, bu süreçte Premier League'in en unutulmaz gollerinden birkaçını daha attı. Örneğin Manchester derbisinde attığı akrobatik golü veya Newcastle karşısındaki volesini kim unutabilir.

8. John Charles

Nazik Dev ne kadar iyiydi? Bir keresinde İngiltere efsanesi Billy Wright'tan karşılaştığı en iyi forveti seçmesi istenmişti. Wright cevap olarak John Charles'ı söyledi. Benzer şekilde Nat Lofthouse'dan da karşılaştığı en iyi stoperin adı istendiğinde aynı cevabı verdi: John Charles.

Bobby Robson'ın dediği gibi, başka hiçbir oyuncu iki pozisyonda birinci sınıf olmadı. Ancak Jack Charlton'ın sözleriyle "kendi başına bir takım" olan Charles bunu başardı. Hücumda, defans oyuncularına kibarca zorbalık yaptı. Altın Ayakkabı yarışında kafa gollerinin yanında iki büyük ayağı da işin içindeydi. Galler, 1958 Dünya Kupası çeyrek finallerine ulaştı ve Charles, defans oyuncuları tarafından hırpalanmasa çok daha ileriye gidebilirdi. 1957'den 1962'ye kadarki Ballon d'Or sıralaması şöyleydi: 6, 4, 3, 7, 8, 8.

7. Graeme Souness

Daha genç taraftarlar, Graeme Souness'i bir TV yorumcusu olarak sert görüşleriyle tanıyor olabilir ancak onun bir orta saha oyuncusu olarak sahip olduğu klas inkar edilemezdi.

Çivi kadar sert olmasına karşın bu, özellikle Liverpool’un 1980’lerdeki harika takımı için oyunu dikte etme yeteneğini gölgede bırakmamalı.

İskoçya için oynadığı 54 maçta 3 Avrupa Şampiyonası ve 3 Dünya Kupası gördü.

6. Gareth Bale

Bale’ı Galler’de 1 numaraya taşıyan şey, ülkesini tarihindeki ikinci Dünya Kupası’na götürmesi olabilir. Öte yandan belki de Galler formasıyla 38 gol atarak tüm zamanların rekoruna sahip olması, Spurs'ta üç yıl içinde aldığı beş bireysel ödül veya Real Madrid ile kazandığı beş Şampiyonlar Ligi zaferi bunu sağlıyordur.

Sol kanattaki yırtıcı kanat, sağ kanattan içeriye kat eden dünya çapındaki bir forvet ve orta sahaya hükmeden ilham verici bir kaptan… Bale, en büyük karşılaşmalarda sürekli olarak maç kazandıran performanslar sergiledi. Dünya Kupası yolculuğunda milli takımda attığı yedinci serbest vuruş golü de buna dahildi.

Bir Şampiyonlar Ligi finalinde atılan 2 muhteşem gol var. Bunlardan biri Zidane’a diğeri ise Bale’a ait. Bunun yanında Kral Kupası’nda Barcelona’ya karşı büyüleyici bir koşu sonunda attığı golü de unutmamak gerekiyor. Üstelik o golün aynısını, Kral Kupası finalinden 6 hafta önce İzlanda ağlarına göndermişken…

5. Denis Law

Law, Ballon d'Or'u (1964) kazanan tek İskoç ve milli takım için Kenny Dalglish ile birlikte en çok gol atan oyuncu olarak tarihteki yerini alıyor.

Etkileyici bir şekilde sadece 52 milli maçta 30 gol atan Law, adını Hollandalı nüfus memurunun tek ‘n’ kullanmak istememesi sebebiyle Aberdonian’dan alarak İskoçya vatandaşı olduğunu daha sonraları açıklamıştı.

4. Bobby Moore

İngiltere'nin Dünya Kupası kazanan kaptanı Moore, futbolcu olarak bir Rolls-Royce gibiydi. Savunmadaki hünerleri, Pele'nin onu şimdiye kadar karşılaştığı en iyi defans oyuncusu olarak tarif etmesiyle özetlenmişti.

BBC Yılın Spor Kişiliği ödülünü kazanan ilk futbolcu olan Bobby Moore’un adı, milli takım ve West Ham United tarihinde sonsuza dek yer alacak.

Moore, 16 yıl oynadığı West Ham United’a 1964’te FA Cup ve 1965’te Kupa Galipleri Kupası getiren takımın kaptanıydı.

3. Bobby Charlton

Kulübün resmi web sitesinde, Münih Hava Felaketi dehşetinden kurtulduktan sonra İngiltere ve Avrupa’da efsaneleşen Busby’nin Bebekleri’nden biri onun hakkında, "Kimse Manchester United'ın değerlerini Sir Bobby Charlton'dan daha iyi somutlaştıramaz." diyor.

Üç Birinci Lig şampiyonluğu, Avrupa Kupası (United 1968'de yarışmada galip gelen ilk İngiliz takımı olduğu için) ve tabii ki 1966 Dünya Kupası… Bobby Charlton’ın adı, sonsuza dek İngiliz oyunuyla eş anlamlı olacak.

2. Kenny Dalglish

Kuzey sınırında ona basitçe 'Kral Kenny' deniyor. Kenny Dalglish’in bu sıralamadaki en iyi İskoç olduğuna itiraz edebilecek pek fazla kişi yok.

Dalglish, İskoçya'nın en çok forma giyen (102) ve en çok gol atan oyuncusu (30) olarak ülkesini üç farklı Dünya Kupası'nda temsil etmekten gurur duyuyordur. O, Celtic Park ve Anfield'da yaşayan bir efsane… Üç Avrupa Kupası ve birkaç çuvalı doldurmaya yetecek sayıda ödül bile onu tam olarak anlatmaya yetmiyor.

Hillsborough Faciası’nın ardından, bir kulübe ve bir topluluğa sahip çıkmak için omuzlarına çok şey aldı. İkonik, bazen futbolda aşırı kullanılan bir kelimedir. Kenny Dalglish, tam anlamıyla ikoniktir.

1. George Best

Gerçekten listenin zirvesinde başka biri olamazdı, değil mi? Kuzey İrlandalıların futbol ikonu için söylediği gibi; “Maradona iyi, Pele daha iyi, George Best”

Diego Maradona ve Pele'den daha iyi olup olmadığı henüz belli değil ancak Best'in her ikisinden bir parçaya sahip olduğuna şüphe yoktu. Best, maalesef Kuzey İrlanda için yalnızca 37 kez forma giydi ve dokuz gol attı. Hiçbir Dünya Kupası’nda yer alamadı ve bu turnuvada oynamayan en iyi oyunculardan biri olarak kabul edildi.

Futbol tarihindeki en yetenekli futbolculardan biri olarak kabul edilen Best, Ballon d'Or'u ve Avrupa Kupası’nı kazandı. Best, Law ve Charlton ile birlikte Old Trafford’un girişinde ölümsüzleştirildi.