Tarihin İlk Turnuvası: FA Cup

ANA SAYFAHABERLER → Tarihin İlk Turnuvası: FA Cup

Tarihin İlk Turnuvası: FA Cup

Tarihin İlk Turnuvası: FA Cup

20 Temmuz 1871’de The Sportsman gazetesinin ofisinde FA Sekreteri C.W Alcock tarafından ortaya bir fikir atıldı.

O güne kadar İngiltere’nin çeşitli bölgelerindeki birçok kulüp, bölgesel bazda rekabetlerin dışına çıkamıyorlardı. C.W Alcock’un ortaya attığı fikir, FA’nın ülke çapında bir turnuva düzenlemesini ön görüyordu.

FA tarafından kabul edilen bu teklif sonrasında ülke çapındaki 50 kulübe davet gönderildi. İlk etapta 15 kulüp, bu davete olumlu geri dönüş yaptığında FA adına girişimin olumlu sonuçlanacağına dair umutlar arttı.

Buna karşın 15 kulübün arasından büyük bölümü turnuva tarihi yaklaşırken fikir değiştirince, ilk FA Cup organizasyonda toplamda 13 maç süren mini bir turnuvaya dönüştü.

FA Cup’ın ilk şampiyonu Wanderers FC, büyük bir prestij elde etmişti. Şampiyon takımın kupası yaklaşık 1 ay sonra düzenlenen bir yemek organizasyonunda verilirken, futbolculara ise ipekten rozetler ve madalyalar sunuldu. (Bu günlerden kalan son madalya, yıllar sonra 2010’da tam 70.500 £ bedelle açık arttırmada satılacaktı.)

Başlarda çekinceyle yaklaşılan organizasyona ilgi günden güne artmış ve 1880’lerin ortalarında bu kupa takımlar için ana hedef halini almıştı.

1890’a kadar FA Cup sistemini her geçen yıl daha da oturttu ve ülke çapında bir üne kavuştu. Öyle ki kulüpler sezon başında bu kupayı kazanmak için kurdukları takımlara maaş vermeye bile başlamışlardı. Bunun en net örneği, sonradan bu kupayı 6 kez müzesine götürecek olan Blackburn Rovers idi. Blackburn Rovers, 1885/86 sezonuna başlarken oyuncularına 615 sterlin maaş veriyordu.

FA Cup İlk Kez Televizyonda

Turnuva yıllar geçtikçe gelişirken 1923 yılında popülerliği daha da arttırmak için FA Cup kendine özel bir stadyuma taşındı.

Bundan böyle final maçları, Wembley’de yapılacaktı. Bu sayede FA Cup’a olan ilginin artması bekleniyordu. FA, beklentilerinin gerçeğe dönüştüğünü büyük bir memnuniyetle görürken FA Cup finali takvim yılının en çok beklenen maçı olmuştu.

FA Cup tarihinde birçok özel maç oynanmıştı ancak 1927’deki finalin yeri organizasyon için çok özeldi.

Cardiff City ve Arsenal, finalde karşı karşıya gelmiş ve 90 dakika sonunda kupanın sahibi Cardiff ekibi olmuştu. Bu şampiyonluk ile kupa tarihte ilk (ve şu ana kadar tek) kez İngiltere’nin dışına çıkıyordu.

1938’deki Preston – Huddersfield maçı ise televizyon üzerinden yayınlanan ilk FA Cup finali olarak kayıtlara geçecekti.

FA Cup Şampiyonları

FA Cup’ı şu ana kadar 44 farklı takım havaya kaldırırken, bu turnuvayı en çok kazanan kulüp olarak Arsenal öne çıktı.

Şu ana kadar 14 şampiyonluk yaşayan Arsenal’i, 12 kupayla Manchester United takip etti. Bu iki kulübü 8’er kez kupasını müzesine götüren ekipler Liverpool, Chelsea ve Tottenham izledi.

Kupayı en çok kazanan teknik direktörler listesinde ise zirveyi, Arsenal’in efsanevi menajeri Arsene Wenger aldı. 7 defa FA Cup şampiyonluğu kazanan Wenger’i, 5 kupayla Sir Alex Ferguson takip etti.