Süper Lig Tarihinin En Pahalı 10 Transferi

ANA SAYFAHABERLER → Süper Lig Tarihinin En Pahalı 10 Transferi

Süper Lig Tarihinin En Pahalı 10 Transferi

Süper Lig Tarihinin En Pahalı 10 Transferi

Süper Lig’de her transfer dönemi ve sonrasında, takıma katılan oyuncular kadar bu oyuncuların bonservis bedelleri ve buna bağlı olarak gösterdikleri performanslar da ses getirdi.

Süper Lig tarihi boyunca birçok dünya yıldızı oyuncu ülkemizde top koştururken kimisi beklenilen performansı gösteremedi. Bazı isimler ise oynadıkları futbolla takımlarının tarihinde önemli yer edindi.

Süper Lig tarihinin en pahalı 10 transferi şu şekilde sıralandı:

10- Emmanuel Emenike | 9 milyon € (Karabükspor - Fenerbahçe)

Emenike ilk olarak Karabükspor’da gösterdiği başarılı performans sonrası 2011-12 sezonu yaz transfer döneminde 9 milyon € bedel karşılığında Fenerbahçe’ye transfer olarak bu listeye girdi. Transferinin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra Türkiye’de kalmak istemediğini yönetime ileten Emenike, aynı transfer döneminde 10 milyon € bonservis bedeli karşılığında Spartak Moskova’ya transfer oldu.

9- Elvir Baljic | 9.5 milyon € (Bursaspor - Fenerbahçe)

Elvir Baljic, Bursaspor’da çıktığı 96 maçta 43 gol atarak sergilediği performansla 1998-99 yaz transfer döneminde 9.5 milyon € karşılığında Fenerbahçe’ye transfer oldu. Baljic bu transfer sonrasında Türk vatandaşlığına da geçti. O sezon Fenerbahçe ile 34 maçta 19 gol atıp 14’de asist yapan Baljic, dünya devi Real Madrid’in dikkatini çekerek İspanya ekibine transfer oldu.

2000-2001 sezonunda kiralık olarak Fenerbahçe’ye katılan oyuncu, kariyerine bir süre daha İspanya’da devam ettikten sonra Ocak 2005’te Galatasaray’a transfer olarak Türkiye’ye geri döndü.

8- Moussa Sow | 10 milyon € (LOSC Lille - Fenerbahçe)

Moussa Sow 2011-12 sezonu ara transfer döneminde 10 milyon € bonservis bedeli karşılığında kendisini 4.5 yıllığına Fenerbahçe’ye bağlayan imzayı attı. LOSC Lille’de gösterdiği performansla diğer Avrupa ekiplerinin de listesinde bulunan Sow, Fenerbahçe’de attığı akrobatik gollerle, futbolseverlerin aklında yer edindi.

2015-16 sezonunda Al Ahli’ye transfer olan Sow, 2016-17 sezonunda kiralık olarak yeniden Fenerbahçe forması giydi. Senegalli golcü sarı lacivertli formayla toplamda çıktığı 185 maçta 75 gol ve 32 asiste imza attı.

7- Raúl Meireles | 10 milyon € (Chelsea - Fenerbahçe)

Raúl Meireles, 2012-13 sezonu yaz transfer döneminde 10 milyon € bonservis bedeliyle Premier League ekibi Chelsea’den ayrılarak kendisini Fenerbahçeli yapan imzayı attı. Portekizli orta saha oyuncusu, “Fenerbahçe’den teklif geldiği zaman düşünmeden kabul ettim. Çünkü hem Fenerbahçe’yi, hem de Fenerbahçe tarihini biliyordum. Teklif geldiğinde çok mutlu oldum.” açıklamalarında bulundu.

Meireles’le 4 yıllık sözleşme imzalayan Fenerbahçe, oyuncuya 105 maçta şans verdi. Meireles bu maçlarda 8 gol ve 12 asiste imza attı. Portekizli oyuncu sergilediği performans sonrasında yeniden milli takım kadrosuna davet edilmeyi de başardı. Uzaktan çektiği etkili şutlarla bilinen futbolcu 2016 yılında Fenerbahçe’den ayrıldı ve 2017 yılında da futbolu bıraktı.

6 - Younès Belhanda | 10 milyon € (Dinamo Kiev - Galatasaray)

Listede 6. Sırada bulunan Younès Belhanda 10 milyon € bonservis bedeli karşılığında 2017-18 yaz transfer döneminde Dinamo Kiev’den Galatasaray’a transfer olmuştu.  Wesley Sneijder’den boşalan 10 numaralı formayı sırtına geçiren Belhanda, Galatasaray’da 131 karşılaşmada görev aldı. Skora katkısı zaman zaman tartışma konusu olsa da Belhanda bu maçlarda 22 gol ve 26 asiste imza attı.

Sahada gösterdiği bazı tavırlardan dolayı kimi zaman tepkilerle karşılaşan Belhanda, sahada olduğu dakikalarda takımın lideri konumdaydı. 4 sezon boyunca Galatasaray forması giyen Faslı oyuncu, Mart 2021’de yönetimle yaşadığı anlaşmazlık sonrasında sözleşmesi feshedilerek takımdan ayrıldı. Younès Belhanda şu an Süper Lig ekiplerinden Adana Demirspor forması giyiyor.

5- Bruma | 13 milyon € (Sporting - Galatasaray)

Bruma, 2013-14 sezonunun başında henüz 19 yaşında olan bir genç yetenek olarak 13 milyon €’luk transfer bedeliyle Sporting’den Galatasaray’a katıldı ve bu transferle Türkiye kariyeri başladı. Sergilediği performansla hem teknik heyeti hem de taraftarları memnun eden Bruma’nın en önemli özelliği çok hızlı olmasıydı. Takımın oynadığı çoğu önemli karşılaşmada sahada olan Bruma, Galatasaray formasıyla Şampiyonlar Ligi’nde boy gösterme şansı yakaladı.

13 Temmuz 2015’te Real Sociedad’a kiralanan Bruma, 2016-17 sezonunda Galatasaray’a geri döndü. Galatasaray’da oynadığı 85 maçta 15 gol atan ve 21 de asisti bulunan Portekizli oyuncu, 2017’nin haziran ayında 15 milyon € bonservis bedeli karşılığında Leipzig’e transfer oldu. Bruma şu anda Fenerbahçe forması giyiyor.

4- Emmanuel Emenike | 13 milyon € (Spartak Moskova – Fenerbahçe)

Emmanuel Emenike, Süper Lig’in en pahalı transferleri listesinde ilk 10’da iki kez yer alan tek futbolcu olma özelliği taşıyor. 13 milyon € karşılığında Rusya ekibi ile anlaşan Fenerbahçe, eski oyuncusunu 2013 yılında yeniden kadrosuna kattı. Fenerbahçe’de iki yıl kaldıktan sonra 2015-16 sezonunun başında Birleşik Arap Emirlikleri’nden Al Ain’e kiralanan Nijeryalı forvet, aynı sezonun devre arasında Premier League ekiplerinden West Ham’a kiralandı. Emenike 2016-17 sezonunda bir yıl daha Fenerbahçe forması giydi ve sezon sonunda takımdan ayrılarak Olympiakos’a katıldı. Emenike’nin Fenerbahçe formasıyla çıktığı 93 maçta 25 golü ve 22 asisti bulunuyor.

3- Mbaye Diagne | 13 milyon € (Kasımpaşa - Galatasaray)

Mbaye Diagne, Kasımpaşa formasıyla 36 maçta 32 gol atarak sergilediği performansla dikkatleri üzerine çekmeyi başararak 13 milyon € transfer bedeliyle 2018-19 sezonunun devre arasında Galatasaray’ın yolunu tuttu. O sezon Galatasaray formasıyla da 12 maçta 10 gol atan Diagne, 29 Süper Lig karşılaşmasında attığı 30 golle 2018-19 sezonunu gol kralı olarak tamamladı.

2018-19 sezonunda Club Brugge’a kiralanan Diagne, sonrasında da İngiliz ekibi West Bromwich takımına kiralık olarak gönderildi. 2020-21 sezonu sonunda kiralıktan dönen King Kong lakaplı golcü, hem beklentiyi karşılayamaması hem de kadrodaki yabancı kontenjanındaki doluluk üzerine takımdan ayrılarak Fatih Karagümrük’e transfer oldu. Galatasaray formasıyla 62 maça çıkan Mbaye Diagne’nin 26 golü bulunuyor.

2- Daniel Güiza | 14 milyon € (Mallorca - Fenerbahçe)

2008-09 sezonunun yaz transfer döneminde İspanya ekibi Mallorca’dan 14 milyon € bonservis bedeli karşılığında Fenerbahçe’ye transfer olan Daniel Güiza, 3 sezon boyunca Fenerbahçe formasını terletti. Güiza, Mallorca’daki son sezonunda 37 maçta 27 gol atarak La Liga’da gol kralı olmuştu. Okçu lakaplı İspanyol forvet, bu başarısının ardından Fenerbahçe ile 4 yıllık bir sözleşme imzaladı.

Fenerbahçe formasını 98 kez giyen Daniel Güiza bu maçlarda 35 gol kaydetti. Zaman zaman çektiği şutların direğe takılmasıyla da taraftarların aklında yer eden Güiza, maç başına 0,35 gollük performansıyla, kendisinden beklenileni verememişti. Daniel Güiza 2010-11 sezonunun bir kısmını sakat olarak geçirdikten sonra sezon sonunda Fenerbahçe’den ayrılarak Getafe’ye transfer oldu.

1- Mário Jardel | 17 milyon €  (Porto - Galatasaray)

Mário Jardel, Porto’da forma giydiği 4 sezonda çıktığı 125 maçta ağlara gönderdiği 130 golle ve Portekiz Ligi’ndeki gol krallıklarıyla Avrupa’daki birçok kulübün transfer radarına girmişti. 1999 yılında Avrupa Altın Ayakkabı ödülünü kazanan Jardel, 2000-2001 sezonunun başında 17 milyon € bonservis bedeli ile Galatasaray’a transfer oldu.

Galatasaray formasıyla sahaya çıktığı 43 maçta 34 gol ve 5 asistlik başarılı bir performans sergileyen Jardel, Galatasaray’ın kazandığı UEFA Süper Kupası’nda ve takımın o sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale yükselmesine doğrudan katkı sağladı. Brezilyalı golcü, 2001 yılında 6.2 milyon € bonservis bedeli karşılığında Portekiz ekibi Sporting’e transfer oldu.