Süper Lig’in Arjantinli Yıldızları

ANA SAYFAHABERLER → Süper Lig’in Arjantinli Yıldızları

Süper Lig’in Arjantinli Yıldızları

Süper Lig’in Arjantinli Yıldızları

Süper Lig, tarihi boyunca birçok yabancı yıldıza ev sahipliği yaptı. Bu yıldızlar arasında Arjantinli olanlarının bazıları, ülkemizde çok büyük izler bıraktı.

İşte atıkları goller, kaldırdıkları kupalar ve performanslarıyla Süper Lig’in unutulmazları arasına giren Arjantinli yıldızlar:

Ariel Ortega – Fenerbahçe

Fenerbahçe, 2002/03 sezonu yaz transfer döneminde Ariel Ortega’yı kadrosuna kattığını açıkladığında Türkiye’de tabiri caizse yer yerinden oynamıştı.

28 yaşında River Plate’den Fenerbahçe’ye 6.5 milyon € bonservis bedeli karşılığında transfer olan Ariel Ortega, kariyerinin ilk dönemlerinde Arjantinliler tarafından “Yeni Maradona” diye lanse edilecek kadar büyük bir yetenekti.

Bu yetenekleri onu genç yaşta River Plate’den Avrupa’ya taşımış ve Valencia, kendisi için Arjantin temsilcisine 10.2 milyon € ödemişti.

Valencia’da beklenen etkiyi yapamayan Ortega’nın yolu sırasıyla Sampdoria ve Parma’ya düşmüş; yıldız oyuncu Avrupa’daki son durağında ise Fenerbahçe’yi tercih etmişti.

Fenerbahçe formasını yalnızca 1 sezon giyebilen Ortega, sarı lacivertlilerle 20 maçta 5 gol atıp 9 asist yapmıştı. Bazı maçlarda Diego Armando Maradona’dan esintiler sunan Ortega, kariyerine River Plate’e dönerek devam etmişti.

Matias Delgado – Beşiktaş

Arjantinli 10 numara Matias Delgado, ülkesinden henüz 21 yaşında çıkarak Avrupa futboluna erken adapte olan bir Güney Amerikalı’ydı.

Kariyerinin büyük çoğunluğunu İsviçre ekibi Basel’de geçiren Delgado, 2005/06 sezonunda Basel formasıyla çıktığı 50 maçta attığı 27 gol ve yaptığı 13 asistle Avrupa’nın önde gelen ekiplerinin dikkatini çekmişti.

Beşiktaş, 2006/07 yaz transfer döneminde Arjantinli yıldızı 5.5 milyon € karşılığında kadrosuna kattığında Delgado’dan beklentiler çok yüksekti.

Türk futbolunda yıldız 10 numaraların ön planda olduğu bir dönemde Beşiktaş forması giyen Delgado, siyah beyazlı kulüpte 2010 yılına kadar forma giydi. Bu süreçte Beşiktaş ile 1 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası ve 2 Türkiye Süper Kupası kazanan Delgado; siyah beyazlılardaki kariyerini 116 maçta 27 gol atıp 24 asist yaparak bitirdi.

Beşiktaş taraftarıyla arasında özel bir bağ bulunan Delgado, 2010/11 sezonu başında Al Jazira’ya bedelsiz olarak transfer oldu ve Türkiye kariyerini noktaladı.

Gustavo Colman – Trabzonspor

Trabzonspor tarihinin en özel sezonlarından birinde Selçuk İnan’ın orta sahadaki partneri olan Gustavo Colman, Karadeniz temsilcisine Beerschot AC takımından 2.5 milyon € karşılığında transfer olmuştu.

2008/09 sezonunda kadroya katılan Colman, orta sahadaki mücadelesiyle kısa sürede Trabzonspor’un değişmezleri arasına girmeyi başarmıştı. Özellikle 2009/10 sezonunda 11 gol atıp 14 asist yaparak takımın skor yüküne önemli bir katkı sunan Colman, Trabzonspor kariyerini ise toplamda 205 maçta 24 gol atıp 46 asist yaparak bitirdi.

Bordo mavili formayı 6 sezon giyen Colman, 2014 yılında sözleşmesinin sona ermesiyle Türkiye’den ayrıldı.

Pablo Martin Batalla – Bursaspor

Türkiye’de forma giyen Arjantinliler arasında en büyük etkiyi bırakan isimlerden biri Pablo Martin Batalla oldu.

Bursaspor’un tarihi şampiyonluğu da dahil olmak üzere yeşil beyazlı kulüpte çok başarılı sezonlar geçiren Batalla, Türkiye’ye 2009/10 sezonunda gelmişti.

Velez’den transfer edilen ve aralıksız 5 sezon boyunca Bursaspor forması giyen Batalla, Arjantinli 10 numaralardan beklenen yaratıcılıkla birlikte oyun azmi ve liderlik özelliklerine de sahipti. Bursaspor tarihinin en çok forma giyen (250) ve en çok gol atan (68) yabancı oyuncusu olan Batalla, birçok kez İstanbul büyükleriyle anılsa da yeşil beyazlı kulübü bırakmadı.

An itibarıyla Bursa’da bir heykeli bulunan Arjantinli Bursaspor efsanesi, 2013/14 sezonunun devre arasında Beijing Guoan’a 3.5 milyon € karşılığında transfer oldu.

2016’da tekrar döndüğü Bursaspor’da 2018’e kadar oynayan Batalla, 2021’de çok kısa bir süre de Bursaspor’da antrenörlük yaptı.

Jose Sosa – Beşiktaş, Trabzonspor, Fenerbahçe

Jose Sosa, Estudiantes formasıyla sahaya adım attığı gençlik günlerinden itibaren Avrupa’nın en büyük kulüplerinin kıskacına girmeyi başaran bir yıldız adayı oldu.

Orta sahanın hemen her bölgesinde başarıyla oynayabilen Jose Sosa, Türkiye’ye gelene kadarki kariyerinde Bayern Münih, Napoli ve Atletico Madrid gibi dev kulüplerin formalarını giydi.

Tüm bu kulüpler arasında, Sosa’nın 2011’de transfer olduğu Metalist Kharkiv, Arjantinli yıldızın Avrupa’da performans verebildiği ilk kulüp oldu.

2014’te ise Jose Sosa’nın yolu Türkiye’ye ilk kez Beşiktaş formasıyla düştü. Beşiktaş’ın 2014/15 sezonunda kiraladığı, 2015/16 sezonunda ise bonservisini aldığı Jose Sosa, siyah beyazlı takımın oyun aklı olmayı başardı. 2015/16’da Süper Lig’de şampiyon olan takıma tüm kulvarlarda 9 gol ve 14 asistle katkı veren Sosa, sezonun bitimiyle birlikte yine bir Avrupa devi olan AC Milan’a 7.5 milyon € karşılığında transfer oldu.

1 sezonluk Milan macerasının ardından Türkiye’ye beklenenin aksine Trabzonspor ile dönen Sosa, bordo mavililerde 2017-2020 arasında 99 maçta forma giydi ve 16 gol – 19 asistlik performans sergiledi.

Türkiye’nin 2 büyük kulübünde oynayan Jose Sosa, 2020 yazında sözleşmesinin bitmesiyle Fenerbahçe’ye imza attı ve 3 büyük kulüpte de forma giyen ender oyuncular arasına girdi.

2 sezonluk Fenerbahçe kariyerinde 63 maçta yalnızca 4 gol atıp 5 asist yapabilen Jose Sosa, 2022/23 sezonu başında ise futbola başladığı Estudiantes’e geri döndü.

Sosa, hala Estudiantes formasıyla kariyerini sürdürüyor.

Lucas Biglia – Fatih Karagümrük, İstanbul Başakşehir

Fatih Karagümrük, 2020/21 sezonu öncesinde Türkiye’deki futbolseverleri heyecanlandıracak bir transfer açıklayarak Lucas Biglia’yı kadrosuna kattığını duyurdu.

Kariyerinde Arjantin A Milli Futbol Takımı formasını 58 kez giyen ve yıllar içinde İtalya Serie A’nın marka oyuncularından birine dönüşen Biglia, Lazio ve AC Milan’dan sonra Fatih Karagümrük formasını sırtına geçirdi.

Fatih Karagümrük’te 2 sezonda 72 maça çıkan ve bu süreçte 5 gol – 7 asistlik performans sergileyen Biglia, Süper Lig’de de kalitesini kısa süre içinde kanıtladı.

Lucas Biglia, 2022/23 sezonunda ise İstanbul Başakşehir’e transfer olarak Türkiye kariyerini sürdürdü. İstanbul ekibinde teknik direktör Emre Belözoğlu liderliğinde 42 maça çıkan Arjantinli oyuncu, bu süreçte gol ve asist katkısı yapamadı.

Biglia, 2023/24 sezonu başında ise sözleşmesinin bitmesiyle Başakşehir’den ayrıldı. Arjantinli yıldız, şu anda serbest oyuncu statüsünde bulunuyor.

Mauro Icardi – Galatasaray

Türkiye’ye gelen Arjantinliler arasında çok ayrı bir yeri olan Mauro Icardi, dün itibarıyla Galatasaray ile 3 yıllığına tekrar anlaştı.

Kariyerine Barcelona’da başladıktan sonra Sampdoria, Inter ve Paris Saint Germain gibi kulüplerde oynayan Mauro Icardi, Avrupa’nın en elit forvetlerinden biri olarak öne çıktı.

İtalya Serie A’da 2 kez gol kralı olan, Paris Saint Germain’de 7 kupa kazanan Arjantinli golcü, 2022/23 sezonu başında kiralık olarak Galatasaray’a katıldı.

Kariyerinde ve özel hayatında yaşadığı zor günleri sarı kırmızılı forma altında tamamen geride bırakan Icardi, saha içi ve saha dışında gösterdiği performansla sadece 1 sezon içinde bir fenomen halini aldı.

Galatasaray’da 26 maçta attığı 23 gol ve yaptığı 8 asist, sarı kırmızılılara tarihlerindeki 23. şampiyonluğu getirirken sezonun en büyük yıldızlarının başında Mauro Icardi geliyordu.

Tribünlerdeki “Aşkın Olayım” şarkısıyla sarı kırmızılı taraftarlardan yoğun bir sevgi gören Mauro Icardi, 2023/24 sezonunda ise Galatasaray’a kalıcı olarak transfer oldu.

İddialara göre Suudi Arabistan’dan kendisine gelen yüklü miktarlardaki teklifi reddeden Arjantinli yıldızın, ilerleyen günlerde Galatasaray ile 3 yıllık resmi sözleşmeye imza atması bekleniyor.