Süper Lig’de Yerli Teknik Direktörlerin Serisi

ANA SAYFAHABERLER → Süper Lig’de Yerli Teknik Direktörlerin Serisi

Süper Lig’de Yerli Teknik Direktörlerin Serisi

Süper Lig’de Yerli Teknik Direktörlerin Serisi

Süper Lig’de Galatasaray’ın salı akşamı şampiyonluğunu ilan etmesiyle birlikte Türkiye’de 2008 yılından beri süregelen bir gelenek devam etmiş oldu.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Süper Lig’i şampiyon tamamlayan üst üste 15. Türk teknik direktör oldu.

2006/07 sezonunda Fenerbahçe’yi 100. yılında şampiyonluğa taşıyan Brezilyalı efsane teknik direktör Zico, günümüzde hala Süper Lig’i kazanan son yabancı çalıştırıcı konumunda.

Peki bu 15 yıllık süreçte hangi kulüpler hangi teknik direktörlerle Süper Lig’i kazanmayı başardı.

Galatasaray (7)

2008-2023 yılları arasında geçen 15 yıllık dönemde şampiyonluğu en fazla kazanan takım olan Galatasaray, bu süreçte 7 kez ipi göğüslemeyi başardı.

Sarı kırmızılılar, 2007/08 sezonunda Cevat Güler yönetiminde son haftalarda yakaladığı çıkışla şampiyonluğu kazanmıştı.

2011/12 ve 2012/13 yıllarında üst üste iki sezonda Fatih Terim liderliğinde Süper Lig’i kazanan Galatasaray, aynı bu sezonda olduğu gibi 2011/12 sezonunun başında yaptığı yeniden yapılanmayla dikkat çekmişti.

Galatasaray’a 4. yıldızı kazandıran şampiyonluk, 2014/15 sezonunda Hamza Hamzaoğlu’ndan geldi. Hamza Hamzaoğlu, kazandırdığı şampiyonlukla Galatasaray’da hem futbolcu hem de teknik direktör olarak şampiyon olan ilk isim olmuştu.

2017/18 sezonunun ortasında 4. Fatih Terim dönemine başlayan Galatasaray, Terim ile üst üste 2 şampiyonluk daha kazandı ve şampiyonluk sayısını 22’ye yükseltti.

Geçtiğimiz günlerde ise Okan Buruk, sarı kırmızılı kulübe tarihinin 23. şampiyonluğunu yaşattı. Buruk, Galatasaray’da hem futbolcu hem de teknik direktör olarak şampiyon olan ikinci isim olarak tarihe geçti.

Beşiktaş (4)

15 yıllık süreçte Galatasaray’ın ardından ligi en fazla kazanan ikinci takım olan Beşiktaş, 4 kez mutlu sona ulaşmayı başardı.

2008/09 sezonunda Mustafa Denizli ile şampiyonluğu kazanan Siyah Beyazlılar, bir sonraki şampiyonluğu için 6 sezon bekledi.

2015/16 ve 2016/17 sezonlarında oldukça başarılı bir performans gösteren Beşiktaş, iki sezon üst üste Şenol Güneş ile şampiyon olmayı başardı.

Siyah beyazlılar, son şampiyonluğunu ise 2020/21 sezonunda yaşadı. Üç İstanbul takımının da yarışın içinde yer aldığı sezonda Sergen Yalçın ile ligi ilk sırada tamamladı.

Fenerbahçe (2)

Fenerbahçe, 15 yıllık dönemde yalnızca 2 kere şampiyon olmasıyla taraftarlarının beklentilerini karşılayamadı.

2010/11 sezonunda Aykut Kocaman yönetiminde özellikle ligin ikinci yarısında yaptığı yükselişle zirveye çıkan Fenerbahçe, 18. şampiyonluğunu kazandı.

Sarı lacivertlilerin son Süper Lig şampiyonluğu ise Ersun Yanal ile geldi. 2013/14 sezonunda Fenerbahçe, ligi ezeli rakiplerinin önünde şampiyon tamamladı.

Bursaspor, Başakşehir, Trabzonspor (1)

Türk teknik direktörlerin damga vurduğu 15 yıllık dönem, iki kulübün tarihlerindeki ilk şampiyonluklarını kazanmalarına sahne oldu.

Bursaspor, 2009/10 sezonunda Ertuğrul Sağlam ile uzun yıllar akıllardan çıkmayacak bir şampiyonluk yaşadı ve Süper Lig’in 5.şampiyonu olarak tarihe geçti.

Tam 10 sezon sonra ise Medipol Başakşehir, Okan Buruk yönetiminde kulüp tarihinin ilk şampiyonluğunu akıllara “pandemi sezonu” olarak kazınan sezonda kazandı.

Geçtiğimiz sezon ise Abdullah Avcı ve Trabzonspor, Süper Lig’de öne çıkan oyunuyla ligin bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etmeyi başarmıştı.