Süleyman Seba'nın Centilmen Kişiliği: "Bu Nasıl Başkan?"

ANA SAYFAHABERLER → Süleyman Seba'nın Centilmen Kişiliği: "Bu Nasıl Başkan?"

Süleyman Seba'nın Centilmen Kişiliği: "Bu Nasıl Başkan?"

Süleyman Seba'nın Centilmen Kişiliği:

Türk futbolunda beyefendiliği ve centilmenliği ile kendinden sonra gelen nesillerin bile örnek aldığı bir isim olmayı başaran Süleyman Seba, 97 yıl önce bugün dünyaya geldi.

Beşiktaş Başkanı olduğu 16 yılda siyah beyazlı kulübe 5 lig şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD Kupası kazandıran Süleyman Seba, asıl mirasını ise rakiplerine olan saygısı ve centilmen kişiliğiyle bıraktı.

Daha önce alışık olunmayan bir yönetici profili çizen Seba, zaman zaman birçok kişiye “Bu nasıl başkan?” diye sordurdu.

Bu kişilerden biri de 1986/87 sezonunda Ankaragücü – Beşiktaş maçını yöneten Ahmet Akçay’dı.

Kazanan Var Gol Atan Yok

Beşiktaş, 1986/87 sezonuna ligin en büyük favorilerinden biri olarak başlamıştı. Metin Tekin, Ali Gültiken, Feyyaz Uçar, Rıza Çalımbay, Ulvi Güveneroğlu ve Gökhan Keskin gibi kulübün daha sonradan efsane mertebesine yükselen isimleri, Milos Milutinovic önderliğinde güçlü bir kadro oluşturmuştu.

Ligin ilk 4 haftasında 3 galibiyet 1 beraberlik alarak namağlup ilerleyen Beşiktaş, 5.haftada Ankaragücü’ne Cebeci İnönü Stadyumu’nda konuk oldu.

İlk yarısı golsüz biten mücadelede dakikalar 83’ü gösterdiğinde, futbol sahalarında çok ender görülen bir an yaşandı.

Ankaragücü’nün atağında Kemal Yıldırım, ceza sahası içinde şutunu çektiğinde top auta çıkmak üzereyken hakem Ahmet Akçay’a çarptı.

Kale önünde bekleyen Ahmet Akçay, toptan kaçamayınca auta giden top ağlarla buluştu ve Ankaragücü 1-0 öne geçti.

Golden sonra ne yapacağını bir süre düşünen Ahmet Akçay, çaresizce orta noktayı göstererek golü verdi. Akçay yıllar sonra bu anı şu sözlerle anlattı:

“Top bana temas ederek maalesef gol oldu. Santraya doğru giderken Beşiktaşlı Metin, ‘Bir gol de bizim için atar mısın?’ dedi. Sadece acı bir tebessüm ettim. Bir takımın kaderiyle oynadım.”

“Kendini Üzme”

Maçta yaşananlar özellikle spor basının büyük ses getirirken birçok kuruluş manşetlerinde Ahmet Akçay’ın attığı gole yer verdi.

Yoğun eleştiriler alan Ahmet Akçay’ın telefonu, maçtan 3 gün sonra çaldığında Beşiktaş kalesine gol atan hakem kendisini arayanın Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba olduğunu tahmin edememişti.

Ahmet Akçay, efsane başkan ile aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı:

 “Süleyman Seba, maçtan sonra beni aradı. ‘Hocam, biz seni biliyoruz. Büyük bir talihsizlik oldu. Bu ara canını çok sıkarlar. Birkaç gün gazete okuma, TV seyretme, kendini üzme.’ dedi”

Kendi takımına gol atan bir hakemi maçın üzerinden henüz birkaç gün geçmişken arayan Süleyman Seba, bu tavrıyla bir kez daha ne kadar büyük bir centilmen olduğunu kanıtladı.

Ahmet Akçay yıllar sonra “Kelime bulamıyorum şimdi anlatmak için… O duygulu anımda gözümden yaş geldi. Böyle bir başkan olur mu?” diyor ve minnettarlığını ifade ediyordu.

Süleyman Seba, sadece Ahmet Akçay’ın değil tüm Türk futbolunun kalbinde büyük bir iz bırakmıştı. Üstelik Beşiktaş o sezon, şampiyonluğu en yakın rakibi Galatasaray’ın sadece 1 puan gerisinde kalıp kaybetmişti. Efsane başkan, belki de kendilerini şampiyonluktan eden golü atan hakeme olan tavrıyla, futbolun saygı ve centilmenlikle güzel olduğunun bir kanıtını daha sunmuştu.