Sevilla “Yine” Avrupa Ligi Şampiyonu Oldu

ANA SAYFAHABERLER → Sevilla “Yine” Avrupa Ligi Şampiyonu Oldu

Sevilla “Yine” Avrupa Ligi Şampiyonu Oldu

Sevilla “Yine” Avrupa Ligi Şampiyonu Oldu

UEFA Avrupa Ligi’nde 2022/23 sezonu dün Budapeşte’de oynanan final maçıyla sona erdi.

Sevilla ile Roma’nın karşı karşıya geldiği finalde şampiyon, aynı zamanda turnuva tarihinin en başarılı ekibi olan İspanyol temsilcisi oldu.

Jose Luis Mendilibar’ın öğrencileri, normal süresi 1-1 sona eren mücadelede penaltılarda galip geldi ve Sevilla’nın turnuva tarihindeki 7. şampiyonluğunu kazandılar.

Şampiyonu Penaltılar Belirledi

UEFA Avrupa Ligi 2022/23 Sezonu finalinde ilk gol, Jose Mourinho’nun ekibi Roma’dan geldi. Portekizli teknik direktörün maçta önce, “20-30 dakika oynayabilir.” dediği Paulo Dybala, ilk 11’de başladığı maçta dakikalar 34’ü gösterirken skoru değiştirdi.

Roma’nın ilk yarıda bulduğu bu gole 55.dakikada cevap veren Sevilla beraberliği, Dybala’nın golünde asist yapan Gianluca Mancini’nin kendi kalesine attığı golle buldu.

90 dakikası 1-1 sona eren mücadelede uzatma bölümünde de eşitlik bozulmayınca şampiyonu belirlemek için seri penaltı vuruşları yapıldı.

Sevilla’da penaltılarda topun başına gelen Lucas Ocampos, Erik Lamela, Ivan Rakitic ve Gonzalo Montiel hata yapmadı. Roma’da ise maçın kader oyuncusu Gianluca Mancini ve Roger Ibanez, yaptıkları vuruşlarda Sevilla file bekçisi Bounou’ya takıldılar.

Bu sonuçla şampiyonluğa ulaşan taraf Sevilla olurken Gonzalo Montiel, 2022 Dünya Kupası’nda şampiyonluğu getiren penaltı sonrasında kulübüne de beyaz noktadan UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğunu getirmiş oldu.

Seriyi Sürdüren Sevilla Oldu

Budapeşte’de oynanan final öncesinde Roma Teknik Direktörü Jose Mourinho, kariyerinde oynadığı 5 Avrupa kupası finalinde 5 şampiyonluk yaşamıştı.

Öte yandan UEFA Avrupa Ligi tarihinin en başarılı kulübü olan Sevilla ise daha önce çıktığı 6 finalden 6 kupayla ayrılmıştı.

İki taraftan birinin serisinin biteceği mücadelede son düdük çaldığında sevinen taraf İspanyol temsilcisi oldu. Sevilla, böylece tarihindeki 7. UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşırken Jose Mourinho’nun serisini bitirdi.

Buna paralel olarak Sevilla Teknik Direktörü José Luis Mendilibar ise Jose Mourinho'yu bir Avrupa kupası finalinde mağlup etmeyi başaran ilk teknik direktör oldu. Portekizli teknik direktör daha önce Martin O’Neill (2003/Celtic), Didier Deschamps (2004/Monaco), Louis van Gaal (2010/Bayern), Peter Bosz (2017/Ajax) ve Arne Slot’a (2022/Feyenoord) karşı çıktığı Avrupa kupası finallerinde kazanan taraf olmuştu.

Öte yandan Sevilla, UEFA Avrupa Ligi'ndeki 7. şampiyonluğunu kazanarak Real Madrid (16), Barcelona (12), AC Milan (9), Liverpool (9) ve Bayern Münih’in (8) ardından tarihte Avrupa kupalarında en çok şampiyonluk yaşayan 6. kulüp olmayı da başardı.