Sarı Kanarya: Cihat Arman

ANA SAYFAHABERLER → Sarı Kanarya: Cihat Arman

Sarı Kanarya: Cihat Arman

Sarı Kanarya: Cihat Arman

“Sarı Kanarya” lakabı, uzun yıllardır Fenerbahçe kulübü için kullanılan bir tabir. Peki bu lakap nereden geliyor ve nasıl bir hikayesi var?

Bu sorunun cevabı, Türk futbol tarihinin efsane kalecilerinden olan Cihat Arman. Henüz futbolun günümüzdeki kadar popülerleşmediği dönemde, tarihe geçmeyi başaran bir isim.
 

“Uçan Kaleci”

Futbola Galatasaray Lisesi’nde eğitim gördüğü dönemde başlayan Cihat Arman, ailesinin Ankara’ya taşınması sebebiyle kariyerine 1933 yılında Gençlerbirliği’nde başladı.

3 yıl sonra Güneş Spor Kulübü’ne transfer olan Arman, Güneş Kulübü’nün kapanmasıyla Fenerbahçe’ye geçti ve efsanesi olacağı sarı formasıyla buluştu.

Futbolun hücum oyuncularıyla bilindiği ve sahada savunmadan çok daha fazla hücumcunun bulunduğu o yıllarda, kalesinde yaptığı kurtarışlarla dikkat çekti.

Atlamaktan çekinmeyen kalecilik tarzıyla Cihat Arman, “Uçan Kaleci” lakabını aldı.

1939’dan 1953 yılına kadar Fenerbahçe formasını giydi ve kulübün efsanelerinden birine dönüştü.

Tam 308 kez sarı lacivertli formayla sahaya çıkan Cihat Arman, milli takım formasını da 13 kez giydi.

II.Dünya Savaşı sebebiyle milli maçların çok fazla oynanmadığı dönemde mücadele eden Arman, 1936 ve 1948 Olimpiyatlarında Türkiye’nin kalesini korudu.

Cihat Arman, 14 yıllık Fenerbahçe kariyerinde 6 şampiyonluk, 3 Başbakanlık Kupası, 3 İstanbul Ligi şampiyonluğu, 1 İstanbul Kupası ve 1 İstanbul Şildi kazandı.

“Sarı Kanarya”

Cihat Arman, Fenerbahçe için dünyada pek fazla futbolcunun taşımadığı bir önem arz ediyor. Arman, kulübün lakabı olan “Sarı Kanarya”nın kaynağını oluşturuyor.

Fenerbahçe kalesini koruduğu dönemde maçlara sarı bir kazakla çıkan Cihat Arman, kalesinde uçarak yaptığı kurtarışlarla birlikte “Sarı Kanarya” lakabını aldı.

“Sarı Kanarya”, zamanla Fenerbahçe için kullanılmaya başlandı ve günümüze kadar ulaştı.

Cihat Arman; Can Bartu, Lefter Küçükandonyanis ve Fikret Arıcan ile birlikte Fenerbahçe’nin bir marşında adı geçen özel isimlerden bir tanesi.

Futbolculuk kariyerini 1953’te, teknik direktörlük kariyerini 1971’de sonlandıran Cihat Arman; 14 Mayıs 1994’te aramızdan ayrıldı.