Real Madrid’in Transfer Anlayışındaki Değişim

ANA SAYFAHABERLER → Real Madrid’in Transfer Anlayışındaki Değişim

Real Madrid’in Transfer Anlayışındaki Değişim

Real Madrid’in Transfer Anlayışındaki Değişim

Kurulduğu günden itibaren Dünya futbolunun en başarılı futbol takımlarından birisi olan Real Madrid, kadrosunda her zaman en iyi futbolcuları bulundurmaya gayret etti.

Kulübün efsane futbolcusu ve eski teknik direktörü Zinedine Zidane’ın da söylediği gibi: “En iyiler her zaman Real Madrid’de oynar."

“Los Galacticos’un Oluşumu”

Tarih boyunca yaptığı pahalı transferlerle futbolseverlerin aklına kazınan eflatun beyazlıların transfer giderleri, genellikle transferden elde ettikleri gelirlerin üzerinde oldu. Bunun yanında Real Madrid, kulübün altyapısından yetişen oyuncuları da transfer ettiği yıldızların yanında yer verdi.

Iker Casillas, Raul Gonzalez, Casemiro, Alvaro Morata gibi oyuncular Madrid altyapısından yetişse de kulübün asıl amacı; oyuncu yetiştirip onların satışından gelir elde etmekten ziyade kendi yetiştirdiği kaliteli oyuncuların yanına dünyanın en iyi futbolcularını getirerek gösterişli bir takım oluşturmaktı.

Başkan Florentina Perez önderliğinde “Los Galacticos” efsanesinin oluşturulduğu dönem takımın mottosu “her sezon 1 büyük yıldız” idi. 2000 yılında başlayan bu fantastik dönem 2004’e kadar sürdü ve takıma Luis Figo, (Fenomen) Ronaldo, Zinedine Zidane ve David Beckham başta olmak üzere üst düzey yıldızlar katıldı.

Öyle ki bu dört sezonda Real Madrid takıma katılan 49 futbolcu için yaklaşık 280 milyon € harcama yapmış, satılık veya kiralık olarak takımdan ayrılan 55 futbolcudan ise yaklaşık 105 milyon €’luk gelir elde etmişti. Yapılan harcama, elde edilen gelirin 2.5 katından daha fazlaydı. Hatta 2001/02 sezonunda takımın hiç transfer geliri bulunmuyordu.

Başkan Florentina Perez, başlattığı bu transfer kampanyasının meyvesini kazanılan başarılarla birlikte topluyordu. Real Madrid’in Perez’in başkanlığının ilk döneminde yaptığı en pahalı transfer ise 2001/02 sezonunda 77.5 milyon € bonservis bedeli ile takıma katılan Zinedine Zidane’dı. Sonrasında Perez, 2006 yılında başkanlık görevinden ayrılsa da Real Madrid transfere servet harcamaya devam etti.

2007/08 sezonunda Arjen Robben, Wesley Sneijder, Pepe gibi yıldızları kadrosuna katan Real Madrid, bu isimlerle birlikte alınan 18 futbolcu için 118 milyon € para harcarken takımdan ayrılan 18 futbolcudan ise sadece 42 milyon € kazanmıştı.

Takvimler Haziran 2009’u gösterdiğinde ise Florentina Perez yeniden başkanlık koltuğuna oturmuş ve yeni bir “Los Galacticos” efsanesi oluşturmayı planlamıştı. Perez hayalini gerçekleştirerek o yaz Cristiano Ronaldo, Kaka, Karim Benzema, Xabi Alonso gibi yıldızları takıma katmış ve kulübün kasasından 258 milyon € harcamıştı. Cristiano Ronaldo, 94 milyon €’luk bonservis bedeli ile futbol tarihinin o dönemki en pahalı transferi olmuştu.

Perez, mücadele edilen her turnuvada başarı sağlayacak bir takım inşa etme arayışındaydı. İlerleyen yıllarda bu yıldızlara ek olarak 101 milyon €’luk rekor transfer ücretiyle Gareth Bale de Real Madrid'e katıldı.

Üst düzey oyuncular bir sonraki sezonda da yüksek bonservis bedelleriyle Real Madrid'e transfer olmaya devam etti. James Rodriguez ve Toni Kroos gibi yıldızlar, bu isimlerin başında yer alıyordu.

Kulüp Artık Satış Yapmaya Odaklanıyor

Real Madrid’in son yıllardaki transfer politikasında gözle görülür bir değişim oldu. Bu değişimin ise iki farklı sebebi vardı.

Bunlardan ilki; kulübün maçlarını oynadığı tarihi Santiago Bernabeu Stadyumu'nun yenilenerek daha kapsamlı bir kompleks haline gelecek olmasıydı.

Yapılacak olan geliştirmeler ile birden farklı spor dalına ve etkinliklere ev sahipliği yapacak olan stadyumun, uzun vadede Real Madid’e çok büyük miktarda paralar kazandıracağı düşünülüyordu.

Kulüp, daha şimdiden Santiago Bernabeu’nun işletmesi için özel bir etkinlik şirketi ile yıllık 400 milyon €’luk ücret karşılığında 25 senelik bir anlaşma imzaladı. Böylece Florentino Perez, Real Madrid’i dünyada 1 milyar € gelir elde eden ilk kulüp haline getirme projesine bir adım daha yaklaştı.

Kulübün transfer politaksının değişmesinin ikinci sebebi ise daha büyük dünya yıldızlarını, daha büyük bonservis bedelleriyle takıma kazandırmaktı.

Kulüp, Kylian Mbappé ve Erling Haaland gibi süper yıldızları kadrosuna katmak için futbolcuları güçlü ekonomik imkanlarla baştan çıkarmak istiyordu.

Bu tarz oyuncuların kulübe katılması hem futbolcuların gelişimi için hem de kulübün daha fazla başarıya ulaşmasına katkı sağlayabilirdi.

Bu hedef doğrultusunda elindeki oyuncuları muhafaza ederek, kadroya yeni isimler katmaktan ziyade satışa odaklanan eflatun beyazlılar, 2020/21 sezonundan bu yana transfer sezonlarındaki gelir durumunu, transfer harcamalarının üzerine çıkartarak toplamda 163 milyon €’luk bir kar elde ettiler. 2020/21 sezonu ise 104 milyon €’luk kar bedeliyle bu tasarrufa öncülük etti.