Premier League’de Başarısız Olan 25 Yüksek Profilli Forvet

ANA SAYFAHABERLER → Premier League’de Başarısız Olan 25 Yüksek Profilli Forvet

Premier League’de Başarısız Olan 25 Yüksek Profilli Forvet

Premier League’de Başarısız Olan 25 Yüksek Profilli Forvet

Başarılı yabancı transferler, yıllar boyunca Premier League’de tarih yazdı. Didier Drogba’dan Thierry Henry’ye, Sergio Aguero’dan Ruud van Nistelrooy’a İngiliz kulüpleri, denizaşırı ülkelerden yapılan transferlerin başarıya giden en etkili yollardan biri olabileceğini gösterdi.

Tabii ki bu formül her zaman başarı sağlamadı ve yıllar boyunca bazı devasa fiyasko transferler de yapıldı. Üstelik bu transferlerin başarıyı garantileyeceğini destekleyecek de birçok sebep vardı.

İşte bu başarısız transferleri sizler için listeledik.

25. Nikola Kalinic (Blackburn, 2009-2011)

Nikola Kalinic, 2009/10 sezonunda Blackburn formasıyla ilk Premier League golünü şubat ayında atana kadar İngiltere’de hiçbir zaman üretken olamadı. Geçirdiği 2 sezonun ardından 44 lig maçına çıkan forvet sadece 7 gol kaydetti.

Dnipro ile Ukrayna’da geçirdiği etkili dönem, ona Fiorentina ile Avrupa futbolunda bir şans daha kazandırdı ve o dönemden sonra AC Milan, Atletico Madrid ve Roma’nın formalarını giymeye devam etti.

24. Darko Kovacevic (Sheffield Wednesday, 1996)

Kovacevic’in Kızılyıldız’daki formu Sheffield’ın dikkatini çekmişti. Sırp forvet,Yorkshire’da geçirdiği yarım sezonda yalnızca dört 4 gol kaydetti.

Bu kötü performansın ardından Kovacevic, Juventus, Real Sociedad ve Olympiacos ile geçirdiği başarılı sezonlarla birlikte neler yapabileceğini gösterdi.

23. Jared Borgetti (Bolton, 2005-06)

Borgetti, kendi ülkesinde Santos Laguna ve milli takım formasıyla birçok gol atmıştı. Ancak Sam Allardyce yönetiminde çıktığı 19 Premier League maçında sadece 2 tane gol atabildi.

22. Kenny Miller (Wolves 2003-04, Derby 2007-08)

İskoçya Premier Ligi’nde tüm zamanların en çok gol atan 10 oyuncusundan biri olan Kenny Miller, Britanya’nın güneyine taşındığında biraz daha zor zamanlar geçirdi.

İskoçyalı milli oyuncu, Premier League’de 2003 yılında Wolves ve 2008 yılında Derby olmak üzere iki takımda forma giydi ve toplamda çıktığı 55 maçta sadece 6 gol atabildi.

21. Helder Postiga (Tottenham, 2003-04)

Tottenham, 2003’te Jose Mourinho’nun Porto’sunu üst düzey başarılara taşıyan Postiga’yı kadrosuna katmak için 6 milyon €’dan fazla para harcadı.

Ancak Portekizli forvet, İngiliz futboluna uyum sağlayamadı ve Premier League’de oynadığı 19 maçta sadece 1 gol attı.

20. Kostas Mitroglou (Fulham, 2014)

Fulham, Ocak 2014’te Olympiacos’un golcüsü Mitroglou’yu sezonun geri kalanını kurtarmak için 13.5 milyon €’luk fiyat etiketiyle kadrosuna kattığında, iyi bir iş başarmış gibi görünüyordu.

Bununla birlikte, Yunan forvet kondisyonsuzluk ve sakatlıklarla mücadele etti. 4.5 yıllık sözleşmesinde ilk 6 ayın sonunda Yunanistan’a kiralık olarak dönmeden önce Fulham için sadece 3 kez forma giydi.

19. Tomas Brolin (Leeds ve Crystal Palace, 1995-1998)

Brolin, Euro 92’de İsveç formasıyla İngiltere ağlarına attığı gol sayesinde İngiltere’ye transfer olmadan önce de İngiltere’de tanınan bir adamdı. İsveçliler 1994 Dünya Kupası’nı üçüncü olarak bitirdiğinde ise profili daha da yükseldi.

Kulüpler düzeyinde; Kupa Galipleri Kupası, UEFA Kupası ve Coppa Italia ile Parma’da birçok kupa topladı. Ancak Leeds ve Crystal Palace’ta geçirdiği dönemler tam bir felaketti. Çünkü kilo almıştı, sakatlıklarla mücadele ediyordu. En sonunda birkaç talihsiz olayın ardından İngiltere’den ayrıldı.

18. Jon Dahl Tomasson (Newcastle, 1997-98)

Jon Dahl Tomasson, Hollanda’da etkili bir forma sahip olan bir forveti kaçırmanın planlandığı gibi gitmediğinin ilk örneklerinden biriydi.

Danimarkalı oyuncunun, Heerenveen’den ayrıldıktan sonraki yeni adresi St. James’ Park’tı. Fakat Tomasson asıl kalitesini, takımdan ayrıldıktan sonra Feyenoord ve AC Milan formaları altında göstermeye devam etti.

17. Jo (Manchester City ve Everton, 2008-2010)

Manchester City, CSKA Moskova’da oynadığı dönem sergilediği etkileyici performansın ardından, Temmuz 2008’de 20.5 milyon € rekor bir ücret karşılığında Jo’yu kadrosuna kattı.

Ancak Brezilyalı futbolcu Manchester City’de forma süresi bulmakta zorlandı ve kiralık olarak Everton’a gitmeden önce çıktığı 9 lig maçında sadece 1 kez fileleri bulmayı başardı. Everton’da ise Noel için izinsiz olarak Brezilya’ya tatile giderek kontratını ihlal edene kadar biraz daha iyiydi.

16. Vincent Janssen (Tottenham, 2016-2019)

Janssen, Harry Kane’e eşlik etmesi için takıma getirildi. Tabii ki bunun bir bedeli vardı. Hollandalı’nın AZ’deki üretken formu, 19 milyon €’luk bir transfer ücretiyle onu Tottenhamlı yaptı.

Beklenileni veremeyen Hollandalı golcü, yaz transfer döneminde kalıcı olarak takımdan ayrıldığında, toplamda forma giydiği 42 maçta sadece 6 gol atmıştı.

15. Stephane Guivarc’h (Newcastle, 1998)

Stephane Guivarc'h, yaz aylarının başlarında ülkesinin Dünya Kupası zaferinde düzenli olarak yer aldıktan sonra St. James’ Park’a getirildi.

Guivarc’h, milli takımdaki performansına rağmen, Rangers’a satılmadan önce Magpies adına sadece 4 Premier League maçına çıktı.

14. Mateja Kezman (Chelsea, 2004-05)

Sırp futbolcu, Eredivisie’de PSV ile birçok gol attıktan sonra, Chelsea’de de iyi işler yapabileceğine dair umutlar yüksekti.

Ancak kısa süre sonra, Kezman’ın kesinlikle yeni Ruud van Nistelrooy olmadığı anlaşıldı ve 4 gol attığı bir yılın ardından Londra’dan ayrıldı.

13. Alvaro Morata (Chelsea, 2017-2019)

Morata’nın Chelsea’de başarısız olduğunu söylemek biraz sert olsa da kulübün Real Madrid’den 68 milyon € bonservis bedeliyle kadrosuna kattığı golcü bekleneni veremedi.

Maviler için çıktığı 46 Premier League maçında sadece 16 gol atabilen oyuncu, Ocak ayında Atletico Madrid’e kiralık olarak gönderildi.

12. Claudio Pizarro (Chelsea, 2007-2009)

Perulu forvet, Bayern Münih’in Almanya’nın en iyi forvetlerinden biri olarak anılması için 100 gol atmıştı. Bu başarının ardından Chelsea’nin onu bedelsiz şekilde kadrosuna katması zekice bir iş gibi görünüyordu.

İlk maçında Manchester United’a karşı çıktığı Community Shield karşılaşmasında şanssız bir penaltı kaçırdı ve Pizarro bir sezon sonra takımdan ayrılmadan önce çıktığı 21 maçta sadece 2 gol attı.

11. Gonzalo Higuain (Chelsea, 2019)

Higuain, ayak bastığı hemen hemen her yerde hem kendisini hem de taraftarları mutlu edecek goller attı, İngiltere hariç. Arjantinli milli futbolcunun Chelsea’deki yarım sezonluk dönemi, ona çıktığı 14 maçta 5 gol getirdi. Bu performans, onun yeteneklerine sahip bir adamdan beklenenin çok altındaydı.

Gonzalo Higuain, 2013’te Napoli’ye transfer olmadan önce Real Madrid formasıyla La Liga’da çift haneli rakamlara ulaşmıştı ve tek bir sezonda 36 gol atarak Juventus’a transfer olmuştu. Golcü futbolcu orada daha da fazla gol atınca, Chelsea taraftarları, daha da büyük hayal kırıklığı yaşamaktan kaçamadı.

10. Diego Forlan (Manchester United, 2002-04)

Alex Ferguson’un takımında Diego Forlan ile Ruud van Nistelrooy ile bir araya gelebilme olasılığını hayal ettiğimizde, Manchester United’ın 2003-2007 sezonları arasında dört yıl üst üste Premier League şampiyonluğunu kazanıp kazanamayacağını düşünmeden edemiyoruz.

Uruguaylı golcü Kırmızı Şeytanlar’da çıktığı 98 maçta 17 gol atarak hayal kırıklığı yaratmıştı. Üstelik ilk golü bulması tam 34 maç sürmüştü. Sahip olduğu golcülük yeteneğini göstermek için çok az şey yapsa da Anfield’da Liverpool ağlarına gönderdiği 2 gol onu unutulmaz kılıyor.

9. Roberto Soldado (Tottenham, 2013-15)

İngiltere’de mücadele eden bir başka İspanyol forvet olan 28 yaşındaki Soldado, önceki sezon Valencia ile 46 maçta 30 gol atarak Spurs’ün 31,7 milyon €’luk rekor transferi olarak tarihe geçti. Gareth Bale’in takımdan ayrıldığı yaz yapılan 7 yeni transferden biri olan Soldado, en istikrarsız dönemlerinden birini yaşıyordu.

Önce Harry Kane’in gölgesinde kaldı ve sonra da takımda geçirdiği 2 sezonun ardından çıktığı 52 Premier League maçında, sadece 7 gol kaydettiği için 8 milyon € ücret karşılığında takımdan ayrıldı.

8. Adrian Mutu (Chelsea, 2003-04)

Chelsea, Damien Duff ile mükemmel bir uyum sağlayarak Batı Londra'daki dönemine heyecan verici bir başlangıç yapsa da zaman zaman Mutu’nun yetenekleriyle alay etti.

Ancak Rumen futbolcunun bu formu, sezon alışkın olduğu kış tatili olmadan ilerlediği için zamanla düştü. Sonrasında Jose Mourinho’nun menajer olarak takımın başına gelmesi de Mutu için iyi olmadı. Portekizlinin fiziksel olarak daha etkileyici forvetleri tercih etmesi, Chelsea’de başarılı olamayacağı anlamına geliyordu.

7. Sergei Rebrov (Tottenham, 2000-03)

12.5 milyon €’luk fiyat etiketine sahip olan 25 yaşındaki Ukraynalı forvet, muhteşem Andriy Shevchenko ile birlikte Dinamo Kiev’de oynarken Avrupa’nın tartışmasız en yıkıcı forvet ortaklığının bir parçasıydı.

Spurs’ün gol yollarındaki üretkenliğini arttırmak için transfer edilen Rebrov, yeni takımında da aynı seviyeye yakın bir performans sergilemek için mücadele etse de 2002 Lig Kupası finalinde Ukraynalı forvet yerine Teddy Sheringham ve Les Ferdinand tercih edilmişti. Toplamda oynadığı 72 maçta 16 gole imza attıktan sonra Ocak 2003’te yetersiz görülerek takımdan gönderildi.

6. Mario Jardel (Bolton, 2003-04)

O zamanlar 29 yaşında olan üretken Brezilyalı, 2001/02 sezonunda Sporting’de özel hayatındaki sorunlarla mücadele ederken attığı 42 lig golünün ardından Bolton’a transfer oldu.

Jardel’in Bolton’da da harika bir sezon geçirerek tekrar başarılı olabileceğine dair de pek çok iyimser fikir vardı fakat Brezilyalı forvet, tümü Lig Kupası’nda olmak üzere sadece 3 gol atarak takımdan ayrıldı.

5. Radamel Falcao (Manchester United, 2014-15; Chelsea, 2015-16)

Kolombiyalı forvet, Monaco’da ön çapraz bağı sakatlığı yaşamadan önce Porto ve Atletico Madrid için tam bir santrafor performansı göstermişti. Manchester United’a 7.5 milyon € ücretle kiralık olarak gelmesi, çok da riskli bir transfer olarak görünmüyordu.

Falcao, Louis van Gaal’in ekibi için tüm sezon boyunca sadece 4 gol atabildi. Kolombiyalı oyuncu sonrasında başka bir kiralık sözleşmeyle Chelsea’ye gitse de bu sefer de beklenileni veremedi. El Tigre, Maviler forması altında neredeyse hiç kükremedi ve tüm sezon boyunca sadece 1 kez gol attı.

4. Hernan Crespo (Chelsea, 2003-06)

Crespo’nun Premier League’deki istatistikleri, Arjantinli için 'flop' lakabının biraz sert olduğunu bizlere gösteriyor: 49 Premier League maçında 20 gol attı.

Hernan Crespo yine de Parma, Lazio ve Inter’deki performanslarının ardından Stamford Bridge’de asıl göstermek istediği performansı sergileyemedi. İlk sezonunda Claudio Ranieri tarafından rotasyon oyuncusu olarak kullanıldı. 2004/05 sezonunda Milan’a kiralık olarak gönderildi ve bir sonraki sezon yeniden Londra’ya döndükten sonra Jose Mourinho’nun yönetiminde forma şansı bekledi.

3. Alen Boksic (Middlesbrough, 2000-03)

Hırvat golcü, Riverside’da gösterdiği performansın ardından kulübe geldiğinde, elinden gelenin en iyisini yaptığından kimsenin şüphesi yoktu. Şubat 2003’te aniden jübile kararı verdiği sezona kadar ise haftalık 80.000 € kazanıyordu.

Boksic, Middlesbrough kariyerine harika bir başlangıç ​​yaptı. Coventry’ye karşı alınan 3-1’lik mağlubiyette takımının tek golünü kaydeden isimdi. Eski Lazio forveti, İngiltere’deki ilk sezonunu 12 lig golüyle bitirdi ancak 2001/02 sezonunda çift haneli gol sayılarına ulaşamadı ve takip eden sezonda sadece 2 kez topu ağlarla buluşturdu.

2. Fernando Morientes (Liverpool, 2005-06)

Liverpool, Ocak 2005’te Real Madrid’den 28 yaşındaki Morientes’i yaklaşık 7.5 milyon € bedelle kadrosuna katarken iyi bir pazarlık yapmış gibi görünüyordu. İspanyol golcü, Raul ve Michael Owen ile forma yarışı içindeydi.

3 kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşamış olan forvet, Anfield’da sahip olduğu yeteneğin sinyallerini gösterse de istenilen form seviyesine ulaşamadı. Liverpool formasıyla çıktığı 60 maçta sadece 12 gol atabilen oyuncu, 18 ay sonra Valencia’ya transfer olarak İspanya’ya döndü.

1. Andriy Shevchenko (Chelsea, 2006-09)

Shevchenko, 2006’da 35 milyon €’luk rekor bir transfer bedeliyle Stamford Bridge’e adım attığında dünyanın en iyi oyuncuları ve önde gelen golcüleri arasında yer alıyordu. Ek olarak, 2004 Ballon d'Or ödülünün de kazananıydı.

Shevchenko, Jose Mourinho’nun sistemine uyum sağlamakta zorlandı. Transferin, Portekizli menajerden çok kulübün o dönemki sahibi Roman Abramovich’in isteğiyle gerçekleştiğine dair çok sayıda söylenti vardı. Ukraynalı forvet, bu transferden iki yıl sonra kiralık olarak Milan’a dönmeden önce 2006/07 sezonunda 4 ve 2007/08 sezonunda 5 gol olmak üzere Premier League’de toplamda 9 gol attı.