Premier League’de 2022/23 Sezonu Sona Erdi

ANA SAYFAHABERLER → Premier League’de 2022/23 Sezonu Sona Erdi

Premier League’de 2022/23 Sezonu Sona Erdi

Premier League’de 2022/23 Sezonu Sona Erdi

İngiltere Premier Leauge’de 2022/23 sezonu, dün oynanan maçların ardından sona erdi. Dünyanın en çok takip edilen liginde, yine kıran kırana bir mücadele yaşanırken mutlu sona ulaşan takımların coşkusunu küme düşenlerin üzüntüsü takip etti.

İşte İngilter Premier League’de 2022/23 sezonunun dikkat çekenleri:

Erling Haaland Ligi Esir Aldı

Premier League’e “son şampiyon” unvanıyla başlayan Manchester City, dünyada yaz transfer döneminin en çok ses getiren hamlelerinden birini yaptı. Borussia Dortmund’un Norveçli süper yıldız adayı Erling Haaland’ı kadrosuna katan City, Premier League’e bir rekortmen getirdi.

22 yaşındaki Norveçli oyuncu, ligde attığı 36 golle birlikte gol kralı olmayı başarırken aynı zamanda bir rekorun da sahibi oldu. Haaland, Premier League tarihinde tek bir sezonda en çok gol atan futbolcu olmayı başardı.

Bu sezon toplamda (şu ana kadar) 51 gol atarak inanması güç bir performans sergileyen Haaland, Manchester City’nin ligi şampiyon tamamlamasında büyük pay sahibi oldu. 22 yaşındaki oyuncu aynı zamanda City’nin sezon sonunda FA Cup ve UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine yükselmesinde de etkili performansıyla rol oynadı.

Sezon boyunca birçok rekor kıran Haaland, (ligde üç iç saha maçında üst üste hat-trick yapan ilk futbolcu, Şampiyonlar Ligi’nde 20 gole ulaşan en genç isim vs) kalan iki maçta FA Cup ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu olup tarihi üçlemeyi tamamlamak istiyor.

Arsenal’in Tarihi Sezonu

İngiltere Premier League’de 2022/23 sezonunun en büyük sürprizlerinden birini ise Arsenal yaptı.

Sezon başında ilk 4 mücadelesi vermesi beklenen Mikel Arteta’nın öğrencileri, çok başarılı bir sezon geçirerek uzun süre lig tablosunun zirvesinde yer aldılar.

25.2 yaş ortalamasıyla Premier League’in en genç takımı olan Arsenal; Bukayo Saka, Gabriel Martinelli ve Martin Odegaard’ın üstün performanslarıyla Manchester City’nin bu sezonki ana rakibi oldu.

Özellikle nisan ayında üst üste puan kayıplarıyla şampiyonluğu kaçıran Mikel Arteta’nın ekibi, buna rağmen taraftarlarına unutulmaz bir sezon armağan etti ve gelecek için umut verdi.

Cristiano Ronaldo Şoku

Sezona yeni teknik direktörü Erik ten Hag yönetiminde başlayan Manchester United, Premier League’de 2022/23 sezonunun ilk bölümünü Cristiano Ronaldo kriziyle uğraşarak geçirdi.

Portekizli süper yıldızın takımın sezon başı kampına katılmamasıyla başlayan süreç, Erik ten Hag’ın Cristiano Ronaldo’yu sürekli yedek bırakmasıyla devam etti.

Takımının ana planında Cristiano Ronaldo’ya yer vermeyen Erik ten Hag, Portekizli süper yıldızın Piers Morgan’a verdiği röportajdan sonra Manchester United yönetiminin de kesin desteğini aldı.

Sürecin sonunda Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan’ın yolunu tutarken Manchester United ise Marcus Rashford’un hücumdaki liderliği ile önceki sezonlarına göre daha iyi bir performans yakaladı.

Kırmızı Şeytanlar, sezonu Lig Kupası zaferiyle taçlandırırken FA Cup’ta ise finale yükselerek Manchester City’nin rakibi oldu.

Tottenham ve Liverpool Beklentilerin Altında Kaldı

Geleneksel olarak Premier League’in TOP 6 ekibi arasında gösterilen Tottenham ve Liverpool, bu sezon beklentilerin altında kalarak taraftarlarını üzdü.

Teknik direktörü Jürgen Klopp ile birlikte son sezonlarda Manchester City ile şampiyonluk mücadelesi veren ve Şampiyonlar Ligi’nde başarılı bir grafik çizen Liverpool, bu sezon ligi 5. sırada bitirdi. Bu durum, sezonun en büyük sürprizlerinden biri olarak değerlendirilirken Jürgen Klopp, gelecek sezon için “yeniden yapılanma” mesajı verdi.

Öte yandan Tottenham ise teknik direktörü Antonio Conte ile başladığı sezonu, takımın başında “kalıcı” bir teknik direktör olmadan bitirdi.

Antonio Conte’nin ardından takımı geçici isimlere emanet eden Başkan Levy, an itibariyle hala takımın başına geçecek yeni bir isim arıyor.

Chelsea Kabus Yaşadı

Londra’nın Premier League’deki en güçlü temsilcilerinden biri olan Chelsea ise Todd Boehly başkanlığında adeta “kabus” gibi bir sezonu geride bıraktı.

Transfere toplamda 600+ milyon €’nun üzerinde harcama yapan Chelsea, sezona Thomas Tuchel ile başladı.

Tuchel’in istenen sonuçları alamamasının ardından erken bir müdahale yapma ihtiyacı hisseden Chelsea yönetimi, takımın başında Brighton’da yaptıklarıyla dikkat çeken Graham Potter’ı getirdi.

Ne var ki Graham Potter da Chelsea’deki kötü gidişi durduramadı ve kısa süre sonra işini kaybetti. Maviler, sezonu “geçici” teknik direktör sıfatıyla görev yapan Frank Lampard’ın yönetiminde 12. sırada bitirdi.

Gelecek sezon için Mauricio Pochettino ile anlaşan Chelsea, gelecek sezon kabusun izlerini silmeyi hedefliyor.

Newcastle United Şampiyonlar Ligi’nde

Suudi Arabistanlı yatırımcılar tarafından satın alındıktan sonra akılcı yatırımlarıyla Eddie Howe yönetiminde giderek gelişen Newcastle United, sezonun başarı hikayelerinden birine imza attı.

Callum Wilson, Miguel Almiron, Aleksandar Isak, Joelinton ve Bruno Guimaraes’in etkili performanslarıyla Premier League’de kendisini ilk 4’e atmayı başaran Newcastle United, sezonu da burada bitirdi ve UEFA Şampiyonlar Ligi biletini aldı.

Eddie Howe’ın ekibi böylece, siyah beyazlı kulübü 21 yıl sonra Devler Ligi’ne taşımayı başardı.

Lig Şampiyonu Küme Düştü

Premier League’de 2015/16 sezonunda “mucizevi” bir şampiyonluk yaşayan Leicester City ise belki de 5 büyük ligdeki en büyük sürprize imza atarak küme düştü.

Son hafta Everton’ın Bournemouth karşısında galip gelmesiyle küme düşmesi kesinleşen Leicester City, böylece şampiyon olduktan 7 yıl sonra kendini Championship’te buldu.

Leicester City ile birlikte Leeds United ve Southampton da gösterdikleri istikrarsız performansların sonucu olarak Premier League’den düşen diğer takımlar oldular.