Panenka Penaltısı Nasıl Ortaya Çıktı?

ANA SAYFAHABERLER → Panenka Penaltısı Nasıl Ortaya Çıktı?

Panenka Penaltısı Nasıl Ortaya Çıktı?

Panenka Penaltısı Nasıl Ortaya Çıktı?

Penaltı vuruşları, futbolun en ilgi çekici taraflarından biridir. Futbol oynanmaya başladığından beri onlarca penaltı; atıldığı maçın, atan futbolcu ve sahip olduğu önem açısından tarihe geçmiştir.

Penaltıda nasıl vurulması gerektiği uzun zamandır süregelen bir tartışmadır. Kimileri topa sert vurulup kaleciye hiç şans bırakılmaması gerektiğini, kimileri ise kaleciyi izleyip boş kalan köşeye topu yuvarlamak gerektiğini düşünmektedir.

Ancak Antonin Panenka, tarihe kendi ismiyle geçecek “Panenka Penaltısı”nı kariyerinin en önemli anında deneyecek cesarete sahipti.

Çekoslovakya, EURO 1976 öncesi sahip olduğu kadroyla turnuvayı kazanabilecek takımlar arasında yer alıyordu. Turnuva, şimdikinden farklı olarak yalnızca 4 takımla düzenlendi.

İlk maçta Hollanda’yı uzatmalar sonunda 3-1 mağlup eden Çekoslovakya, finalde Batı Almanya’nın rakibi oldu.

Final maçında normal süre ve uzatma dakikaları 2-2 sona erdi. Penaltı vuruşlarına giden karşılaşmada Batı Almanya adına 4.penalıyı Uli Hoeness kaçırınca Çekoslovakya, şampiyon olmak için Antonin Panenka’nın penaltısını bekliyordu.

Alman kaleci Sepp Maier ile bakışan Panenka, futbol tarihinde o zamana kadar görülmemiş bir şekilde topun dibine girerek penaltıyı gole çevirdi. Bu penaltıyla birlikte Çekoslovakya, EURO 1976’nın şampiyonu oldu.

Futbol literatürüne “Panenka Penaltısı” olarak geçen penaltı stili tarihte birçok önemli maçta futbolcular tarafından tercih edildi.