Neymar’ın Kariyerinin Kırılma Anları

ANA SAYFAHABERLER → Neymar’ın Kariyerinin Kırılma Anları

Neymar’ın Kariyerinin Kırılma Anları

Neymar’ın Kariyerinin Kırılma Anları

Brezilya futbolunun son dönemde yetiştirdiği en büyük yıldız olan Neymar’ın hikayesi kırılma anlarıyla dolu.

Henüz 6-7 yaşlarındayken Avrupa’daki elit kulüplerin adını öğrendiği Neymar, kariyerinin ilerleyen yıllarında ismini bütün dünyaya ezberletmeyi başardı.

Santos günlerinde yaptığı sansasyonel hareketlerle sokak futbolunun esintilerini sundu. Barcelona’ya geldiğinde Avrupa futboluna adapte olup olamayacağına şüpheyle yaklaşanları MSN üçlüsünün parçası olarak utandırdı.

PSG’ye transferiyle gelmiş geçmiş en pahalı futbolcu unvanını kazandı.

Neymar da Silva Santos Júnior, uzun yıllar Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi’nin tahtlarını sallayabilecek yegane isim olarak gösterildi. Buna karşın o, kendi gibi olmayı seçti.

Santos’daki Genç Yetenek

Avrupa futbolunun elit kulüplerinde çalışan gözlemciler için yılın belirli bölümlerinde yapılan Brezilya seyahatleri bir rutin halini gelmiştir.

Futbolun yetenek cenneti olan bu coğrafyada, çocuklar yerel gözlemciler tarafından topa ilk değdikleri anda tespit edilip kulüplere bildirilir. İşte böyle bir ortamda Neymar gibi bir süper yeteneğin keşfi de çok uzun sürmemişti.

Öyle ki İspanyol devi Real Madrid, daha 10 yaşındayken onu kadrosuna katmak için denemeye davet etmişti.

Madrid’deki deneme sürecinde Los Galacticos’da oynayan Ronaldo, Roberto Carlos, Julio Baptista ve Roberto Carlos gibi idolleriyle vakit geçiren Neymar, her şey yolunda giderken ani bir kararla Brezilya’ya döndü.

10 yaşındaki Neymar için bunun sebebi çok insancıldı: “Evi özledim ve dönmek istedim.”

Çok küçük yaşlardan itibaren dünya futbolunun zirvesine gideceği belli olan bu yetenek abidesi, böylece ilk profesyonel sözleşmesini Santos ile imzaladı.

Brezilya ve dünya futbol tarihinin en büyük efsanelerinden Pele’nin de takımı olan Santos, Neymar ile birlikte biri Copa Libertadores olmak üzere 3 büyük kupa kazandı.

Neymar’ı izleyenler onun oyununda sokak futbolundan esintiler buluyorlardı. Siyah beyazlı Santos formasıyla attığı goller, yaptığı akrobatik hareketler, çalımlar, asistler… Onun Brezilya’da çok fazla kalamayacağı çok açıktı.

Çocukluğunda Real Madrid’e yolu düşen Neymar, ilk Avrupa deneyimini İspanyol ekibinin ezeli rakibi Barcelona ile yaşadı.

Sonradan birçok tartışmaya neden olacak ve yargıya taşınacak bu transfer için Barcelona, Santos’a 88 milyon € ödedi.

MSN Efsanesi

Neymar’ın 2013 yazında Barcelona’ya katılması, tarihin en ikonik triolarından birinin doğmasına yol açtı.

Lionel Messi ile kupalara ambargo koyan Barcelona, ileride Uruguaylı Luis Suarez’e de sahipti. Ancak Neymar’ın gelmesi, takımın seviyesini bambaşka bir noktaya çıkardı.

186 maçta atılan 105 gol, yapılan 76 asist. Bunlar sadece Neymar’ın Barcelona’daki kişisel istatistikleriydi. MSN’nin toplam gol sayısı ise 300’ü aştı.

2014/15 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaşan Barcelona, Neymar döneminde toplam 9 kupa kazandı.

Katalan kulübü için her şey yolunda giderken takımın liderinin kim olduğunun sorgulandığı bir dönem geldi. Lionel Messi ile Neymar arasındaki dostluğa rağmen, Arjantinli yıldızdan daha genç olan Neymar’ın takımın liderliğini talep ettiği yazılmaya başlandı.

2017/2018 sezonu başlangıcında yeni sezonda takımlarının hangi kupaları alacağını düşünen Barcelona taraftarları, dünya basınını şok eden haberle sarsıldılar.

Neymar, Barcelona’ya imza atarken kulüp sembolik olarak Brezilyalı yıldızın sözleşmesine 222 milyon € değerinde serbest kalma bedeli koymuştu. Elbette o güne kadar yapılan transferler, bu meblağın ödenemeyeceğini ön görüyordu. Bir başka ifadeyle Barcelona yönetimi, Neymar’ı takımda tutabilmek için bu bedeli sözleşmeye yazdırmıştı.

Buna karşın Katar sermayesinin gücünü arkasına alan Paris Saint Germain, bir günde bu bedeli Barcelona’nın banka hesabına yatırdı ve yüzyılın transferi gerçekleşti.

Neymar, tarihin -açık ara farkla- gelmiş geçmiş en büyük transferi olarak Paris Saint Germain’in yolunu tuttu.

Neymar’ın Takımı

Kariyerindeki en büyük kırılma anlarından birini Barcelona’dan ayrılarak yaşayan Neymar, Paris Saint Germain’de çok istediği söylenen lider rolünün tek sahibiydi.

UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu projesi için onu kadrosuna katan Paris ekibi, Neymar’ın liderliğindeki kadroyu güçlendirmeyi sürdürse de istenen başarı bir türlü gelmedi.

Neymar ile kazanılan 13 kupanın hiçbirinin üzerinde UEFA Şampiyonlar Ligi yazmıyordu. Brezilyalı yıldızın kırdığı gol rekorları, PSG’yi Avrupa’nın 1 numarası yapmaya (henüz) yetmedi.

İlk sezonlarında tek büyük süper yıldızın Neymar olduğu kadro, yönetimin kararıyla yeni süper yıldızlarla zenginleştirildi.

AS Monaco’dan transfer edilen Kylian Mbappe ile başlayan bu sürecin sonunda bir başka transfer bombası patladı ve Lionel Messi de yakın dostu Neymar’ın yanına geldi.

Neymar, Messi ve Mbappe’den yeni bir trio çıkacağı inancı, ilk sezon itibariyle gerçeğe dönüşmedi. Her ne kadar bu 3 isim istatistikleri paramparça etmiş olsalar da istenen başarı yine gelmedi.

2023/24 sezonunun başındaysa kulüp en büyük yıldızının artık Kylian Mbappe olduğunu adeta ilan etti. Sözleşmesi biten Fransız yıldıza iddialara göre kulüpte karar verici olma yetkisi bile veren PSG, Neymar ve Messi’nin önüne Mbappe’yi koydu.

Bu durumdan rahatsız olduğu sıkça dillendirilen iki yakın dost Messi ve Neymar, şu ana kadar bu durumun performanslarını dalgalandırmasına izin vermediler.

İçlerinden birinin 2022 FIFA Dünya Kupası’nı kazanması ve bir diğerinin o turnuvaya gözyaşlarıyla veda etmesi ise bu yılın en öne çıkan olayları arasına girdi.