Montella 70 Yıl Sonra Bir İlki Başarmayı Deneyecek

ANA SAYFAHABERLER → Montella 70 Yıl Sonra Bir İlki Başarmayı Deneyecek

Montella 70 Yıl Sonra Bir İlki Başarmayı Deneyecek

Montella 70 Yıl Sonra Bir İlki Başarmayı Deneyecek

Türk milli futbol takımı, büyük turnuvalara katılım konusunda tarih boyunca çok istikrarlı bir performans sergilemedi.

Milliler, şu ana kadar sadece 2 Dünya Kupası’nda boy gösterirken 5 kere de Avrupa Şampiyonası bileti almayı başardı. Bu süreçte milli takımın başında genellikle yerli teknik direktörlerin olması ise dikkat çekiciydi.

Tek Yabancı Sandro Puppo

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın tarihindeki ilk büyük turnuva deneyimi 1954 yazında yaşandı. O dönem İsviçre’de düzenlenecek olan Dünya Kupası’na katılmak için İspanya ile bir ön eleme maçı oynayan milli takım, ilk maçta yenilmesine karşın ikinci maçta rakibini yenince durumu eşitledi.

Gol averajının olmadığı statüde İsviçre yolcusunu yapılan kura çekimi belirledi. Franco ismindeki İtalyan çocuğun kurada Türkiye’yi seçmesi, İtalyan teknik direktör Sandro Puppo’nun başındaki ekibin Dünya Kupası’na gitmesine sebep oldu. Böylece Sandro Puppo, Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başında bir büyük turnuvaya giden ilk ve tek yabancı isim olarak tarihe geçti.

Türkiye, İsviçre’de düzenlenen 1954 Dünya Kupası’nda gruplarda o dönemin en güçlü ekiplerinden Batı Almanya, Güney Kore ve Macaristan ile eşleşti. İlk maçında Batı Almanya’ya 4-1 mağlup olan Ay Yıldızlılar’da Suat Mamat, Türkiye’nin Dünya Kupası tarihindeki ilk golüne imza atarak tarihe geçti.

Türkiye, ikinci maçında Güney Kore’yi 7-0 mağlup etti ve son maçlar öncesinde puanını Batı Almanya ile eşitledi. Statü gereği son maçı Macaristan yerine puan eşitliği sebebiyle Batı Almanya ile oynayan milliler, rakibine 7-2’lik farklı bir skorla yenilip turnuva defterini kapadı.

Fatih Terim 3 Turnuva Gördü

Türkiye, 1954’ten sonra çok uzun bir süre büyük turnuvaları es geçti ve başarısız bir dönem geçirdi. Ay Yıldızlılar’ın büyük turnuva hasretini bitiren isim ise Fatih Terim oldu.

1991’deki Akdeniz Oyunları’nda genç milli takımı finale çıkaran Fatih Terim, Sepp Piontek’in yerine milli takımın başına geçerek 42 yıllık büyük turnuva özlemini dindirmeyi başardı. Milli takım, İngiltere’de düzenlenen Euro 96’da Hırvatistan, Portekiz ve Danimarka ile eşleşti. İlk iki maçta rakiplerine 1-0’lık skorlarla mağlup olan Türkiye, son maçta Danimarka’ya da 3-0 yenilince golsüz ve puansız şekilde yurda geri döndü.

Daha sonra Euro 2008’de bir kez daha milli takımın başında olan Fatih Terim, 1996’da yakalanan başarısızlığı unutturacak bir performans sergiledi. Türkiye, maçların son bölümlerinde yaptığı geri dönüşlerle damga vurduğu turnuvada yarı final aşamasına kadar gelmeyi başardı. Türk futbol tarihinin Avrupa Şampiyonası’ndaki en iyi derecesini yakalayan Ay Yıldızlılar, yarı finalde Almanya’ya elense de ülke futbol tarihine geçmeyi başardı.

Milli takımla üçüncü büyük turnuvasına Euro 2016’da katılan Fatih Terim, birçok tartışmanın gölgesinde geçen turnuvaya takımıyla birlikte grup aşamasında veda etse de ülke futbol tarihinde milli takımın başında en çok büyük turnuva gören teknik direktör olmayı başardı.

Mustafa Denizli Bir İlki Başardı

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başında bir büyük turnuvada gruptan çıkmayı başaran ilk isim ise Mustafa Denizli oldu.

Türk futbolunun en başarılı teknik direktörlerinden olan Mustafa Denizli; Euro 2000’de İtalya, Belçika ve İsveç’in bulunduğu çok zorlu bir grupta milli takımla mücadele etti.

İtalya’ya 2-1 yenilerek grup aşamasına başlayan Türkiye, daha sonra İsveç ile 0-0 berabere kalarak tur umutlarını son maça taşıdı. Son maçta Belçika’yı 2-0 yenen Mustafa Denizli’nin öğrencileri, milli takımlar tarihinde ilk kez bir büyük turnuvada gruptan çıktı.

Türkiye’nin turnuvalardaki ilk çeyrek final maçında rakip Portekiz oldu. Milliler, Portekiz karşısında aldığı 2-0’lık mağlubiyetle turnuvadan elenmesine rağmen başarılı olarak nitelendirildi.

En Büyük Başarıda Şenol Güneş İmzası

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın tarihindeki en büyük başarısı ise Şenol Güneş önderliğinde geldi. 1954’te katıldığı Dünya Kupası’na 48 yıl sonra dönen Türkiye, Güney Kore ve Japonya’nın ortaklaşa düzenlediği turnuvada C Grubu’nda yer aldı.

C Grubu’ndaki ilk maçında turnuvanın en büyük favorisi Brezilya karşısında iyi bir oyun oynasa da rakibine 2-1 yenilen milliler, ikinci maçında ise Kosta Rika ile sürpriz şekilde 1-1 berabere kaldı.

Son maçlar öncesinde Türkiye’nin gruptan çıkması için Brezilya’nın Kosta Rika’yı farklı mağlup etmesi ve Ay Yıldızlılar’ın da Çin’i farklı geçmesi gerekiyordu. Bu iki ihtimal de gerçekleşti ve Türkiye, Çin’i 3-0 geçerken Brezilya ise Kosta Rika’yı 5-2 yendi.

İkinci turda turnuvanın ev sahiplerinden Japonya ile eşleşen Türkiye, rakibini 1-0 yendi ve tarihinde ilk kez gruplardan çıktığı Dünya Kupası’nda çeyrek finale de yükseldi. Çeyrek finalde Afrika futbolunun yükselen yıldızı Senegal karşısına çıkan Şenol Güneş’in öğrencileri, İlhan Mansız’ın unutulmaz Altın Golü ile Türk futbol tarihinin en büyük başarısına imza attı.

Dünya Kupası’nda yarı finalde Brezilya’ya elenen Türkiye, üçüncülük maçında Güney Kore’yi 3-2 mağlup etti ve 2002 Dünya Kupası’nı “dünya üçüncüsü” apoletiyle noktaladı.

Türk futbol tarihinin milli takımlar düzeyindeki bu en büyük başarısına imza atan Şenol Güneş’in diğer turnuvası ise Euro 2020’ydi. Milli takımın çoğunluğu Avrupa’da oynayan jenerasyonuyla çok iyi bir eleme süreci geçiren Güneş, buna karşın Euro 2020’de istenen başarıyı getiremedi. Milli takım, çıktığı 3 maçta da puan alamadı ve turnuvaya gruplarda veda ederek hayal kırıklığı yarattı.

Vincenzo Montella Bir İlkin Peşinde

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başına Stefan Kuntz’un yerine getirilen Vincenzo Montella, şimdi 70 yıl önce vatandaşı Puppo’nun başarısını tekrarlamaya çalışacak.

Bu süreçte milli takımda görev yapan hiçbir ismin büyük turnuva göremediği göz önüne alındığında, Vincenzo Montella yıllar sonra bir ilki başarmayı hedefleyecek.

An itibarıyla Euro 2024 Elemeleri D Grubu’nda 5 maçta topladığı 10 puanla ikinci sırada yer alan Türkiye, kalan maçlarda Hırvatistan, Letonya ve Galler karşısında alacağı sonuçlarla Almanya’daki turnuvaya gitmeye çalışacak. Vincenzo Montella, Stefan Kuntz’dan devraldığı görevle bu 3 maçta başarı sağlaması halinde 70 yıl sonra Türkiye’yi büyük turnuvalarda temsil edecek ilk yabancı isim olacak.