Mikel Arteta: Arsenal’in Başındaki Zeka

ANA SAYFAHABERLER → Mikel Arteta: Arsenal’in Başındaki Zeka

Mikel Arteta: Arsenal’in Başındaki Zeka

Mikel Arteta: Arsenal’in Başındaki Zeka

Mikel Arteta, 1982’de İspanya’nın San Sebastian kentinde dünyaya geldi. Çocukken oynadığı Antiguoko takımında orta sahayı Xavi Alonso ile paylaştı.

Real Sociedad, iki genci de detaylı takip ederken Barcelona daha hızlı hareket etti ve Arteta’yı Barcelona B’ye kazandırdı.

Barcelona’da işler istediği gibi ilerlemedi. 2000/01 sezonunun devre arasında Paris Saint Germain tarafından 1,5 sezonluğuna kiralanan Mikel, Paris’te oyun kurma yeteneklerinin ne kadar üst düzeyde olduğunu gösterme fırsatı buldu.

O sezon PSG’de 11 maça çıkan Arteta, yaptığı tek asist Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray’a karşı geldi. Sonraki sezon ise Fransız ekibinin değişilmesi olan İspanyol, kariyerinde ilk kez üst seviyede tam sezon oynadı.

PSG’nin satın alma opsiyonunu kullanması beklenirken şaşırtıcı bir şekilde Arteta’nın yeni adresi İskoçya oldu. Glasgow Rangers, 7.9 milyon € ödeyerek İspanyol orta sahayı transfer etti.

İlk sezonunda İskoçya Ligi, İskoçya Kupası ve İskoçya Lig Kupası’nı kazanan Arteta; üçlemeyi gerçekleştiren kadronun önemli bir parçası oldu.

İskoçya’da geçirdiği 2 sezonun ardından Real Sociedad, çocuk yaşlardayken alamadığı Arteta’yı kadrosuna kattı ve Arteta ülkesine döndü.

Sociedad’da geçirdiği yarım sezondan sonra Everton’un kendisine ilgi duyması kariyerinin kırılma noktasıydı.

İngiltere Günleri

Everton onu kiralık olarak kadrosuna kattığında uzun yıllar orta sahasını emanet edeceği bir oyun kurucu aldığının farkında değildi.

Liverpool’un mavi tarafında geçirdiği 7 sezonda takımın değişilmezi haline geldi. Kariyer sezonunu ise 2006/07 sezonunda Premier League’de 9 gol ve 9 asist üreterek yaşadı.

Everton’da mücadele ettiği 7 sezonda yalnızca 1 kere (2009/10) UEFA Avrupa Ligi grup aşamasına kalmışlardı. Arteta ise 8 maçın 4’ünü sakatlığı sebebiyle kaçırmıştı. Everton ikinci turda Sporting’e elenmişti. 

Kariyeri boyunca peşini bırakmayan bağ sakatlıkları belki de Arteta’nın daha büyük bir isim olarak hatırlanmasına engel oldu.

Arteta, Everton’da toplam 209 maçta çıktı; 35 gol ve 37 asist üretti. Orta sahadaki oyunu kontrol etme becerisiyle Everton taraftarlarının unutulmazları arasına girdi.

2011/12 sezonunun başında Arsenal, 12 milyon euro ödeyerek İspanyol orta sahayı kadrosuna kattı.

2014/15 sezonunda bilek ameliyatı olmasına ve sonrasında kariyerini bitirmesine sebep olacak sakatlığa kadar geçen üç sezonda Arsenal’in orta saha kurgusunda önemli bir yer edindi.

3 sezonda Arsene Wenger’in orta sahadaki beyni olan Arteta, takımı ile Premier League’de hiç ilk 4 sıranın dışında kalmadı.

Şampiyonlar Ligi’nde ise gruptan çıkmalarına karşın 2 sezon üst üste Bayern Münih’e Son 16’da elenen Arsenal, Kupa 1’de daha ötesini göremedi.

Londra’da geçirdiği dönemde 2 FA Cup ve 2 Community Shield olmak üzere 4 kupa kaldıran Arteta, 2015/2016 sezonunun sonunda futbolu bıraktı.

Saha Kenarına Geçiş

Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, kariyeri boyunca Mikel Arteta’nın futbol bilgisine çok güvendi.

2012 yılında Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Chelsea ile eşleşen Pep Guardiola, Chelsea hakkında fikir almak için o zamanlar futbolcu olan Mikel Arteta’yı arayarak Chelsea hakkında bilgi almıştı.

Arteta futbolu bırakır bırakmaz ise onu teknik ekibine dahil etmek istedi. Guardiola, Man City’nin başına geçmesinde Arteta’nın önemli payı olduğunu söylüyor.

Pep Guardiola, Arteta’nın yardımcısı olduğu dönemde bir Arsenal maçı öncesi, Mikel’e “Bu maçı sen planlıyorsun” diyerek tüm yetkiyi teslim etmişti. Areta ise eski takımı ve hocasına karşı galip gelmeyi başarmıştı. Bu maç, Arteta’nın teknik direktörlükte ne kadar başarılı olabileceğinin göstergesiydi.

Arsenal, Unai Emery’nin görevden ayılmasından sonra 22 Aralık 2019’da Mikel Arteta’yı takımın başına getirdi.

İlk zamanlarda oldukça zorlanan Arteta ve Arsenal, 2019/20 sezonunu 8.sırada tamamlayabildi. Ancak FA Cup’ı ve devamında Community Shield’ı kazanan Arsenal, 2 kupayla güven tazeledi.

Ertesi sezon genç oyuncuları takıma yavaş yavaş adapte eden Arteta, ligdeki sıralamayı değiştiremedi ve bir sekizincilik daha elde etti.

Geçen sezon ise çok daha oturmuş bir oyun sergileyen Arsenal, Odegaard, White, Ramsdale gibi bu sezon zirveye oynayan kadronun parçalarını yavaş yavaş tamamlıyordu.

Son 5 haftaya ilk 4 sırada giren Kuzey Londra ekibi, son 3 maçında 2 yenilgi alınca 5.sırada kaldı.

Bu sezonun başında ise Zinchenko, Jesus gibi transferlerin yanında Saliba gibi takım içinden eklemeler de yapan Arteta; hem takımı hem oyuncuları çok yukarı çekti.

2003/04 sezonundan beri Premier League’de şampiyon olamayan Arsenal, 2022/23 sezonunda şu ana kadar çıktığı 19 maçta tam 50 puan topladı ve ligin zirvesinde yer alıyor.

Arteta, 3 sezon önce yanından ayrıldığı Pep Guardiola ile şampiyonluk yarışını önde götürüyor. Sezon sonunda Arsenal, Premier League şampiyonluğuna ulaşabilirse henüz 40 yaşında dünyanın en zor ligini kazanmış olacak.