Mehmet Büyükekşi: ''Kulüplerin Borcu Faizlerle 50 Milyar Liraya Ulaşacak''

ANA SAYFAHABERLER → Mehmet Büyükekşi: ''Kulüplerin Borcu Faizlerle 50 Milyar Liraya Ulaşacak''

Mehmet Büyükekşi: ''Kulüplerin Borcu Faizlerle 50 Milyar Liraya Ulaşacak''

Mehmet Büyükekşi: ''Kulüplerin Borcu Faizlerle 50 Milyar Liraya Ulaşacak''

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Sabah gazetesinin düzenlediği Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'nda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

''Kulüplerin Borcu 25 Milyar Lira''

Kulüplerin borçlarına değinen Mehmet Büyükekşi, ilerleyen yıllarda bu borçların faizleriyle birlikte artacağını belirtti:


'' Ekonomik olarak en büyük sıkıntı kulüplerimizin borçları. Şu anda kulüplerimizin yaklaşık 25 milyar lira borcu var. Bunun önümüzdeki yıllara, çünkü 10 yıllık bir döneme yayılmış durumda faizleriyle birlikte 50 milyar liraya dayanacağını tahmin ediyoruz. Onun için kısa, orta ve uzun vadeli bir takım projeler yaparak, birlik ve beraberlik içinde çalışarak çözüm üretmek zorundayız. Kulüplerimizin ekonomik anlamda güçlü hale gelmesi, maddi sıkıntılar yaşamaması en doğru ekonomi yönetimi ile olabilir'' açıklamasını yaptı. 


Kulüplerin gelir kaynaklarına da değinen Büyükekşi: '' Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi kulüplerimizin tribün, sponsorluk gelirleri daha iyi durumda. Anadolu kulüpleri daha az gelire sahip. Anadolu kulüplerimizin naklen yayın gelirlerinden beklediği pay bütçe içerisinde yüzde 70 ile 90 arasında bir yer tutuyor. Gelir kaynaklarını mutlaka çeşitlendirmemiz gerekiyor'' dedi.


''UEFA'da Strateji Çalışması Yapmamış Üç Ülkeden Birisi Türkiye''


UEFA'ya bağlı ülkeler arasında strateji çalışması yapmamış üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirten Büyükekşi, ilerleyen dönemde yapılacak projelerden de bahsederek:


''Türkiye'de futbolun strateji çalışmasını yapacağız. KPMG ile anlaştık. Sadece Süper Lig'in değil, tüm kulüplerimizin hakemlerin, futbolcuların, teknik direktörlerin, başkanların, taraftar gruplarının, futbol medyasının ve yurt dışından çağıracağımız uzman kişilerle toplantılar ve çalıştaylar yapacağız. Türk futbolunun 3, 5 ve 10 yıllık stratejisini oluşturacağız. Bu çalışmayı hep birlikte yapacağız. Bu çalışma TFF'nin değil, futbol ailesinin çalışması olacak. Herkesin fikri olacak. Statik değil dinamik olacak. Ana hedef 'ölçmüyorsanız, yönetemezsiniz' olacak. Türk futbolunun geleceğini ve marka değerini artırmak için el ele, omuz omuza çalışmamız gerekiyor. Süper Lig markasanı daha kaliteli hale getirerek, sponsor ve reklam gelirlerini artırıp futbolu daha da geliştireceğiz" açıklamasını yaptı. 


''Devamlı Yurt Dışından Futbolcu Getirerek Bunun Altından Kalkmamız Mümkün Değil''

TFF Başkanı Büyükekşi: Dünyanın en güzel şehri, Avrupa'nın en büyük futbol finali için hazır
Ülke futbolunun içinde bulunduğu sıkıntılı durumu aşması için en önemli konunun altyapı olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi, kulüplere akademi zorunluluğu getireceklerini söyledi:


"Devamlı yurt dışından futbolcu getirerek bunun altından kalkabilmemiz mümkün değil. Başta Süper Lig takımları olmak üzere akademi zorunluluğu getiriyoruz. Elbette sponsorlar futbola büyük gelir fayda sağlıyor. Ancak güçlü alt yapı ile yetişecek futbolcuların yurt dışına güçlü katma değerle satılması hem kulüplerin hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkı yapacak. Türkiye İhracatçtılar Meclisi ile TFF arasında protokol imzalayacağız. Futbolcu ihraç edeceğiz. Belli bir rakamlara ulaştık. İhracatı kayıt altına almak için, imza altına alacağız. Futbolcu ihracatında büyük hedefleri yakalamak için en önemli konu alt yapıya önem vermek. Bir taraftan Milli Takıma diğer taraftan kulüplerimize futbolcu havuzu oluşturacağız. Böylelikle daha büyük ekonomiye kavuşmuş olacağız. Devamlı yurt dışından futbolcu getirerek sürdürebilirliği sağlamamız çok zor. Geçen hafta sayın Cumhurbaşkanımız ile toplantı yaptık. Ona söz verdik. Başta Süper Lig ekipleri olmak üzere akademi zorunluluğu getireceğiz. Bunun için çalışmalara başladık. Futbolcu kaynağı olarak hiçbir eksiğimiz yok. Bu oyuncuları yetiştirecek hocaların donanımlı olmaları gerekiyor. Bundan sonra alt yapı antrenörü yetiştirecek hoca getirmemiz gerekiyor. 10-13, 13-15, 15-17 ve 17-19 yaş kategorileri için antrenörler getireceğiz. Kulüplerin alt yapıdan yukarı doğru futbolcu yetiştirmesi noktasında TFF'nin öncülük etmesi gerekir.'' dedi.


''Lisansların Çıkarılması Ve Transferler İçin Dijital Adımlar Atıyoruz''


Güçlü bir marka değeri için dijital çalışmalara da başladıklarını vurgulayan Büyükekşi, futbolcu lisansları ve transferler için her kulübe şifre vereceklerini söyledi:


"Raporları dijital hale getirdik. Futbolcu lisanslarının çıkarılması ve transferler için dijital adımlar atıyoruz. Türkiye'de E-Devlet var ama federasyonda her şey elle yapılıyor. Bu kabul edilemez. Her kulübe bir şifre vereceğiz. Kulüpler, kendi ofisinden oyuncusuna lisans da çıkartabilecek, transferi de yapabilecek. Basında bazen son dakikada 'kurye transfer evraklarını yetiştirdi' diye haberler çıkıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı yaklaşıyor. Bunlar Türk futboluna yakışmıyor.  Süper Lig, Twitter hesabını açtık. Hedefimiz 1 milyon, daha sonra 10 milyona çıkarmak. Tüm kulüplerin desteğini bekliyoruz. Bunu TFF için değil kulüpler için yapıyoruz. Ne kadar izleyicimiz ve takipçimiz olursa marka değerimiz artar. Buraya sponsor alırız ve bu gelirleri kulüplere aktaracağız. Korsan yayın şu anda futbol kulüplerimizin gelirinin düşmesinde en büyük problem. Eğer bunu önlersek bu konuda büyük bir adım atacağız. şu anda yetki TFF'de. Bize bildirilen yayını gerekli yerlere gönderiyoruz, yayını kesiyorlar. Bunun alt yapısı için yoğun mesai harcıyoruz"  dedi.


''Avrupa'da Kazanılacak Başarılar Son Derece Önemli''

TFF Başkanı Büyükekşi: Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var
A Milli Takımımızın ve kulüplerimizin son dönemdeki başarılarına da değinen Büyükekşi, kazanılacak başarıların ülke futbolunun geleceğive marka değeri için çok önemli olduğunu ifade etti:


''Yeni hedefimiz 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinden çıkarak Almanya'da ülkemizi en güzel şekilde temsil etmek. İnşallah Milli Takım bunu başararak Türk halkının göğsünü kabartacak. Son yıllarda kulüplerin Avrupa'da istediği sonuçları alamaması nedeniyle 20. sıraya geriledik. 12. sıraya kadar yükseldik, ilerleyen maçlarda alacağımız sonuçlara göre 10. sıraya kadar yükselebiliriz. Bu sezon çok önemli bir konu daha var. Bu zamana kadar, 2000 yılında Galatasaray'ın gerek Avrupa UEFA Kupası'yla Süper Kupa'yı kazanması dahil o yıllarda alınan puanın daha fazlasını bu yıl aldık. Bu da ayrı bir sevinç ve memnuniyet kaynağı.  Avrupa'da kazanılacak başarılar futbolumuzun geleceği ve marka değeri için son derece önemli. Şu anda yayıncı kuruluş 110 ülkeye Süper Lig maçlarının özetini satıyor. Hedefimiz 150 ülkeye çıkması. 150 ülkeye çıkması için Avrupa'daki başarı çok önemli.''