Kadınlar Dünya Kupası Sahibini Buluyor

ANA SAYFAHABERLER → Kadınlar Dünya Kupası Sahibini Buluyor

Kadınlar Dünya Kupası Sahibini Buluyor

Kadınlar Dünya Kupası Sahibini Buluyor

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ortaklaşa düzenlediği 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası, bugün Sidney’de oynanacak maçla sahibini bulacak.

Final maçında İngiltere ile İspanya, dünyanın en büyüğü olmak için mücadele edecek.

İngiltere Yenilgisiz Finalde

Son Avrupa şampiyonu İngiltere, teknik direktörü Sarina Wiegman’ın göreve geldiği 2021 yılından beri oldukça formda bir görüntü çiziyor.

Kadınlar Euro 2022’yi namağlup olarak kazanan İngilizler, 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda da henüz yenilgi yüzü görmedi.

Turnuvaya D Grubu’nda Danimarka, Çin ve Haiti ile aynı grupta başlayan Sarina Wiegman’ın öğrencileri, 3 maçta 8 gol atıp 3 galibiyet alarak bir üst turda Nijerya’nın rakibi oldu.

Nijerya karşısında turnuvada şu ana kadar en zorlandığı maçı oynayan İngiltere, buna karşın rakibini penaltılarda 4-2 mağlup edip adını çeyrek finale yazdırdı.

İngiltere’nin çeyrek finaldeki rakibi Kolombiya oldu. Güney Amerika temsilcisi karşısında Lauren Hemp ve Alessia Russo’nun golleriyle galip gelen İngiltere, yarı finalde ise ev sahiplerinden Avustralya’yı Ella Toone, Lauren Hemp ve Alessia Russo’nun kaydettiği gollerle 3-1 geçti.

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda birçok önemli oyuncusunun eksikliğine rağmen takımıyla finale gelmeyi başaran Sarina Wiegman, final maçı öncesinde oyuncularını övdü:

"Heyecan verici olan; dünyanın her yerinden, farklı kıtalardan, bize farklı zorluklar yaşatan ülkelerle oynamamızdı. Takımın her maçta tüm bu zorlukların üstesinden gelme şekli etkileyiciydi. Oyuncular çok fazla direnç gösterdiler ve her zaman kazanmanın yollarını buldular. Sanırım şimdiye kadar en keyif aldığım şey buydu.”

Takımının çalışma azminden gurur duyduğunu ifade eden Wiegman, "Bu ekip en üst düzeyde performans göstermeye çok hevesli. Antrenmanlarda onlara daha çok çalışmalarını söylemek zorunda kalmıyoruz. Söylemek zorunda kaldığımız tek şey, ‘Belki biraz yavaş olmalısın.” oluyor. Gelişme, elimizden gelenin en iyisini yapma ve kazanma isteği çok yüksek. Böyle bir ekiple çalışmak inanılmaz."

İspanya Avrupalı Rakipleri Eleyerek Finale Geldi

İngiltere’nin 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalindeki rakibi İspanya, C Grubu’nda Japonya, Zambiya ve Kosta Rika ile rakip oldu. 8 gol atıp 4 gol yediği grup aşamasını 6 puanla Japonya’nın ardından ikinci sırada bitirdi.

Grubun son maçında Japonya karşısında 4-0’lık farklı bir yenilgi alan İspanya, bir üst turda İsviçre ile karşılaştı. İsviçre karşısında çok etkili bir oyun oynayan İspanyollar, rakibini Aitana Bonmati (2), Alba Redondo, Laia Codina ve Jennifer Hermoso’nun golleriyle 5-1 geçti. Laia Codina, ayrıca İsviçre’nin maçtaki tek sayısını da kendi kalesine attı.

Çeyrek finalde son Dünya Kupası finalisti Hollanda ile eşleşen İspanya, oldukça heyecan verici bir maç oynadı. Dakika 81’de Mariona Caldentey’in penaltı golüyle 1-0 öne geçen İspanya, 90+1’de Stefanie van der Gragt’ın golüne engel olamayınca maç uzatmaya gitti.

Uzatma dakikalarında 111’inci dakikada takımını öne geçiren Salma Celeste Paralluelo Ayingono, İspanya’yı yarı finalde İsveç karşısına taşıdı.

Zorlu geçen ve bir kez daha sonucu maçın son anlarında belli olan maçta Salma Celeste Paralluelo Ayingono’nun golüyle 81’de öne geçen İspanya, Rebecka Blomqvist’in 88’inci dakikadaki golüne engel olamayınca maçın uzatmalara gideceği tahmin edildi.

Buna karşın sahneye 89’da çıkan Olga Carmona, takımına final biletini getiren isim oldu.

Final maçı öncesinde yaptığı basın toplantısında takımın içindeki pozitif atmosferin altını çizen İspanya Teknik Direktörü Jorge Vilda, "Harika bir atmosfer var. Müziği duyabiliyor musunuz bilmiyorum ama bırakın dans etsinler. Finale bir gün kaldı. Güneş parlıyor, Sidney'deyiz, herkes gülümsüyor ve mutlu. Tüm dileğimiz bu.” dedi.

Final yolculuklarının son dakikada gelen gollerle zorlu bir şekilde geçtiğini hatırlatan Vilda, “Takıma yıllardır güveniyorum. Her şeyimizi vermemiz gerekiyordu ve bunu başardık. Şimdi finaldeyiz." diye konuştu.