Juventus Neden 15 Puan Ceza Aldı?

ANA SAYFAHABERLER → Juventus Neden 15 Puan Ceza Aldı?

Juventus Neden 15 Puan Ceza Aldı?

Juventus Neden 15 Puan Ceza Aldı?

Juventus'un İtalya Futbol Federasyonu'ndan aldığı 15 puanlık ceza, bir anda tüm gözlerin Juventus’un üzerine toplanmasına neden oldu. 

Peki bu cezanın sebebi ne? Olayın perde arkasında neler var?

İtalya’nın en çok şampiyonluk yaşayan kulübü olan Juventus’ta, 28 Kasım 2022 Pazartesi akşamı, 2012 yılından beri kulübü yöneten Andrea Agnelli ve tüm Yönetim Kurulu üyeleri istifa etmişti.

İstifa eden Yönetim Kurulu üyeleri arasında kulübün efsanevi futbolcularından olan ve bir süredir Başkan Yardımcısı olarak Juventus’ta bulunan Pavel Nedved ve CEO’luk görevini yürüten Maurizio Arrivabene de yer aldı.

Zorunlu Bir İstifa Mıydı?

Juventus kulübü bir süredir bağımsız denetçiler tarafından sıkı bir şekilde denetleniyordu. Kulübün pandemi dönemindeki mali durumu, hesap hareketleri ve tüm muhasebe kayıtları bu denetime tabii tutuluyordu.

Art arda gelen istifaların ardından siyah beyazlı kulüpten yapılan açıklama, Andrea Agnelli ve yönetimindeki üyelerin görevi bırakmalarının temelinde bu denetim sürecinin olduğunu ortaya çıkardı.

Juventus yaptığı açıklamada, Yönetim Kurulu üyeleri, devam eden yasal ve mali süreçlerin hassasiyeti göz önüne alındığında kulübün yeni bir yönetim ile yola devam etmesinin şirketin çıkarına en uygun hamle olduğunu düşündü.” ifadelerine yer verildi.

İtalya’nın en güçlü ailelerinden birine mensup olan Andrea Agnelli, 12 yıllık Juventus başkanlığı döneminde kulübe birçok başarı kazandırarak siyah beyazlı ekibin dönüşümüne liderlik etmişti.

Bu süreçte tamamı üst üste olmak üzere 9 Serie A şampiyonluğu yaşayan Juventus, Kadınlar ve Erkekler futbol takımlarıyla toplamda 29 kupanın sahibi olmuştu.

Tüm bu başarılara karşın kulüp, geçtiğimiz aylarda son eren mali yılın sonunda 254 milyon euro’luk rekor zarar açıklamıştı.

Kulübün böylesine büyük ölçekli zarar açıklaması, Andrea Agnelli ve yönetiminin üzerindeki baskıları da arttırmıştı.

Kritik Aralık 2019-2021

Serie A’da üst üste şampiyonluklar yaşayan ve İtalya’nın son dönemdeki en başarılı kulübü olan Juventus’un böylesine büyük bir borç yükünün altına girmiş olması, beraberinde birçok soruyu getirdi.

Ancak İtalyan medyasına yansıyan haberler, bu soruların bir kısmına yanıt oldu.  Juventus, pandemi döneminde kağıt üzerinde oyuncularının maaşlarında kesinti yapmasına rağmen maaşların tamamını ‘kayıt dışı’ şekilde ödemeyi sürdürdü.

Bu iddiaları araştıran İtalyan yargı makamları başta Arthur – Pjanic takası olmak üzere 2019-2021 arası dönemde kulübün transfer hareketliliğinde de soru işaretleri olduğunu ortaya çıkardı. 

“Birlik Olmadığınızda Rakipler Size Zarar Verir”

Juventus’taki 12 yıllık döneminin ardından kulüpten ayrılan Andrea Agnelli, personele yazdığı mektupta dikkat çeken ifadeler kullandı.

Andrea Agnelli, “Birlik olmadığınızda, rakiplerin size zarar vermesinin yolu açılır ve bu ölümcül olabilir. O anda, hasarı kontrol altına almak için keskin bir zihne sahip olmalısınız. Kulüp olarak hassas bir dönemle karşı karşıyayız. Birliğimiz kayboldu. Yeni bir ekibe, oynanan bu oyunu alt üst etme fırsatı vererek hep birlikte ayrılmamız daha iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Juventus Agnelli Ailesinde Kalmayı Sürdürüyor

Andrea Agnelli ve Yönetim Kurulu’nun istifasına karşın Agnelli ailesi hala Juventus’un en büyük hissedarı konumunda. Bu da Andrea Agnelli ayrılsa bile kulübün ailenin elinde kalmayı sürdüreceği anlamına geliyor.

Agnelli ailesi, Andrea Agnelli’den boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Gianluca Ferrero’yu getirmişti.

Tüm bu gelişmelerin ardından dün akşam Fabio Paratici’ye 2,5 yıl, Andrea Agnelli’ye 2 yıl, Maurizio Arrivabene’ye 2 yıl, Federico Cherubini’ye 16 ay ve Pavel Nedved’e 8 ay hak mahrumiyet cezası verildi.