Jürgen Klopp ve 1000 Maçlık Kariyeri

ANA SAYFAHABERLER → Jürgen Klopp ve 1000 Maçlık Kariyeri

Jürgen Klopp ve 1000 Maçlık Kariyeri

Jürgen Klopp ve 1000 Maçlık Kariyeri

Liverpool’un 55 yaşındaki Alman çalıştırıcısı Jürgen Klopp, 21 Ocak Cumartesi günü Chelsea ile oynayacakları maç ile teknik direktörlük kariyerinde 1000 maça ulaşmış olacak.

Peki jenerasyonunun en başarılı teknik direktörlerinden olan Klopp, bu günlere nasıl geldi?

Dipten Zirveye

Futbolculuk kariyerinde Bundesliga 2 seviyesinin üstüne çıkamayan Klopp, 1986-2001 yılları arasında sağ bek olarak mücadele etti.

Teknik direktörlük macerasına futbolculuk kariyerinde 340 maça çıktığı Mainz 05’te da başlayan Klopp, 28 Şubat 2001’de Mainz 05’in başına geçti.

İlk sezonunda Bundesliga 2’de kalma mücadelesi veren Mainz’ı ligde tutmayı başardı ve takımı kısa zamanda Bundesliga 2’nin en güçlü takımlarından birine dönüştürdü.

2003/04 sezonunda Bundesliga’ya yükselen Mainz, 2005/06 sezonunda UEFA Kupası’na katılmayı başardı.

Ancak ertesi sezon Bundesliga 2’ye düşen Mainz’da Jürgen Klopp takımın başında bir sezon daha kaldı fakat Bundesliga’ya yükselmeyi başaramadı.

Klopp, Mainz’da taktiksel birikimini göstermişti. 270 maçta 109 galibiyet, 78 beraberlik ve 83 mağlubiyet aldı. Borussia Dortmund, Alman menajere teklif götürdü ve Klopp, Dortmund’un yeni teknik direktörü oldu.

Dortmund’daki ilk 2 sezonunda sırasıyla 4. ve 6. olan Jürgen Klopp, 2010/11 sezonunda mucizevi bir başarıya imza atarak Bundesliga’yı şampiyon olarak tamamladı.

Kariyerindeki ilk kupayı kazanan Klopp, ertesi sezon Dortmund tarihinin en başarılı sezonlarından birine önderlik etti.

Kulüp tarihinde Bundesliga’da bir sezonda alınan en fazla puanı (81) alarak üst üste ikinci şampiyonluğunu ilan eden Borussia Dortmund, sezon içinde 26 maçlık yenilmezlik serisi yaşadı.

Almanya Kupası’nda da finalde Bayern Münih’i mağlup eden Klopp, kulübe tarihindeki ilk dubleyi getirdi.

2012/13 sezonu ise Klopp için kariyerinin dönüm noktalarından biriydi. Ligi Bayern’e kaptıran Klopp, ne kadar iyi bir turnuva menajeri olduğunu Şampiyonlar Ligi’nde gösterdi.

Yarı finalde Real Madrid’i eleyerek finale yükselen Dortmund, finalde ligde de geçildiği Bayern Münih’e 2-1 kaybetti ve bu mağlubiyet Klopp’un kaybettiği ilk Şampiyonlar Ligi finaliydi.

Ertesi sezon Almanya Süper Kupası’nı kazanan Borussia Dortmund, sezonu 2.sırada bitirdi.

2014/15 sezonu ise Klopp’un sarı siyahlı ekipte son sezonu oldu. Ligi 7.sırada bitiren Borussia Dortmund, tarihe geçen menajerine 319 maçta 180 galibiyet, 69 beraberlik, 70 mağlubiyet ve 5 kupayla veda etti.

Küllerinden Doğmak

Liverpool, 2010’ların başından itibaren eski günlerinden çok uzak bir grafik çizdi. 2013/14 sezonunda ilk Premier League şampiyonluğuna çok yaklaşsalar da Manchester City’e geçildiler.

8 Ekim 2015’te ise kulübün tarihini değiştirecek bir imza atıldı. Jürgen Klopp, kırmızı formayı üstüne geçirdi ve göreve başladı.

2015/16 sezonunda ligde 8.sırayı alan Liverpool, o sezondan sonra bir daha hiç ilk 4’ün dışında kalmayacaktı.

Ertesi sezon 4.olarak Şampiyonlar Ligi vizesi almak Liverpool için yeterliydi. O 4.’lük sayesinde 2017/18 sezonunda unutulmaz bir Şampiyonlar Ligi macerasının önü açılmıştı.

Bu kez finalde Real Madrid’e boyun eğen Klopp, kariyerindeki ikinci Şampiyonlar Ligi finalini de kaybetti.

2018/19 sezonunda Liverpool, şampiyonluk kalibresinde bir takım olmuştu. Kulüp, Premier League tarihinin gördüğü en çekişmeli şampiyonluk yarışlarından birinde tam 97 puan topladı ancak bu onlar için yeterli olmadı ve Pep Guardiola’nın City’si şampiyon sezonu şampiyon olarak tamamladı.

Fakat Şampiyonlar Ligi’nde işler farklıydı. Liverpool yarı finalde tarihi bir geri dönüş yaparak Barcelona’yı eledi. Finalde ise Madrid’de Tottenham’ı 2-0 yenerek Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu.

Klopp, Liverpool kariyerindeki ilk kupayı Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak kaldırdı.

2019/20 sezonunda Klopp’un Liverpool’u rakipsizdi. Artık tam olarak oturmuş takımıyla Liverpool, en yakın takipçisine tam 18 puan fark atarak 99 puanla modern Premier League tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazandı.

Ertesi sezon birçok problem yaşayan Liverpool, şampiyonluk yarışının gerisinde kaldı fakat Şampiyonlar Ligi vizesi almayı bildi.

2021/22 sezonu, Jürgen Klopp’un kariyerinde galibiyet yüzdesi olarak en başarılı sezonuydu. Klopp, geçen sezon çıktığı maçların %73’ünden galip ayrıldı.

Mücadele ettiği tüm kulvarlarda finale giden Liverpool, FA Cup ve Carabao Cup’u kazanmayı başardı.

Ligde şampiyonluğu son hafta Manchester City’e kaptıran Liverpool, Şampiyonlar Ligi’nde finalde Real Madrid’e 1-0 kaybetti.

Bu sezona Community Shield galibiyetiyle başlayan Liverpool’da Premier League’de işler istedikleri gibi gitmedi ve güncel olarak 9.sırada yer alıyorlar. 

Takımının başında 1000. maçına Chelsea karşısında çıkmaya hazırlanan Jürgen Klopp, bugüne kadar Liverpool’un başında çıktığı 270 maçta aldığı 109 galibiyete bir yenisini daha eklemenin hesaplarını yapıyor.