İtalyan Kulüpleri 17 Yıl Sonra Bir İlki Başardı

ANA SAYFAHABERLER → İtalyan Kulüpleri 17 Yıl Sonra Bir İlki Başardı

İtalyan Kulüpleri 17 Yıl Sonra Bir İlki Başardı

İtalyan Kulüpleri 17 Yıl Sonra Bir İlki Başardı

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Son 16 turu, dün oynanan karşılaşmalarla birlikte sona erdi.

Avrupa’nın kulüpler bazındaki en üst düzey organizasyonunda 8 çeyrek finalist belli oldu. Buna göre Benfica, Chelsea, Milan, Bayern Münih, Manchester City, Inter, Real Madrid ve Napoli; bir üst tura yükselmeye hak kazandılar.

Çeyrek finale yükselen takımların belli olmasıyla birlikte UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 17 yıl sonra bir ilk yaşanmış oldu.

Buna göre 17 yıl sonra ilk kez 3 İtalyan takımı, isimlerini UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final aşamasına yazdırmayı başardı.

2006 Sezonunda 3 İtalyan Takımı İlerledi

İtalya, UEFA Şampiyonlar Ligi 2005/06 Sezonu’nda gruplara 4 takımla katılmıştı. Lig şampiyonu olarak turnuvaya katılan Juventus’un yanında Udinese, Milan ve Inter de ülkelerini Avrupa’nın zirvesinde temsil etmişlerdi.

Buna göre Juventus, A Grubu’nda Bayern Münih, Club Brugge ve Rapid Wien’i geçerek bir üst tura yükselmişti.

Milan ise E Grubu’nda PSV Eindhoven, Schalke 04 ve Fenerbahçe’nin önünde lider olarak gruptan çıkmıştı.

Milano’nun bir diğer temsilcisi Inter ise H Grubu’nda Glasgow Rangers, Artmedia ve Porto’yu geride bırakmıştı.

İtalya’nın o sezon UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkamayan tek temsilcisi ise Udinese olmuştu. Siyah beyazlı ekip, C Grubu’nda Barcelona ve Werder Bremen’in ardından üçüncü sırayı almıştı.

Son 16 turunda zorlu rakiplerle eşleşen İtalyan takımları, başarılı bir süreçten geçip isimlerini çeyrek final aşamasında mücadele edecek 8 takım arasına yazdırmayı başarmışlardı.

2005/06 sezonu Son 16 turunda Milan, Bayern Münih’i; Juventus, Werder Bremen’i ve Inter ise Ajax’ı saf dışı bırakmıştı.

Buna karşın çeyrek finalde mücadele eden 3 İtalyan takımından yalnızca biri, bu aşamayı geçebilmişti.

Juventus, Arsenal’e elenirken Inter ise Villarreal karşısında turnuvaya veda etmişti. Çeyrek finalde, Lyon’u elemeyi başaran Milan ise yarı finalde, o sezon kupanın şampiyonu olacak Barcelona’ya elenmişti.

4 Takımın 3’ü Üst Tura Çıktı

2022/23 sezonunda ise İtalya, UEFA Şampiyonlar Ligi’ne yine 4 takımla başladı. Napoli, A Grubu’nda Liverpool, Ajax ve Rangers ile birlikte yer alırken Inter ise C Grubu’nda; Bayern Münih, Barcelona ve Viktoria Plzen ile eşleşmişti.

İtalya’nın diğer iki temsilcisinden Milan ise şampiyon apoletiyle katıldığı grup aşamasında E Grubu’nda Chelsea, RB Salzburg ve Dinamo Zagreb ile rakip oldu.

Juventus ise H Grubu’nda Benfica, Paris Saint Germain ve Maccabi Haifa ile birlikte yer aldı.

Bu 4 İtalyan ekibinden 3’ü, gruplarından çıkarak Son 16 turuna kalmayı başardı. Juventus, bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gruplarda veda eden tek takım oldu.

Grubunu lider tamamlayan tek İtalya temsilcisi olan Napoli, Son 16 turunda geçen senenin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Eintracht Frankfurt ile eşleşti.

Milan’ın rakibi Tottenham olurken Inter ise Porto ile çeyrek finale yükselme mücadelesi verdi.

İtalyanlar Gol Yemedi

Son UEFA Avrupa Ligi şampiyonuyla karşılaşan Serie A lideri Napoli, rakibini 0-2 ve 3-0’lık skorlarla toplamda 5-0 ile geçti.

Milan ise evinde 1-0 mağlup ettiği Tottenham ile deplasmanda 0-0 berabere kalarak turu geçen taraf oldu.

İlk maçta Milano’da Porto’ya 1-0 üstünlük kuran Inter, deplasmanda tıpkı Milan gibi kalesini gole kapadı ve çeyrek finale toplamda 1-0’lık skorla yükseldi.

Son 16 aşamasında oynanan 6 maçta kalesini gole kapatan İtalyanlar, böylece 17 yıl sonra ülke futbolları adına bir ilki gerçekleştirdi.