İspanyol Futbol Geleneği: Kral Kupası

ANA SAYFAHABERLER → İspanyol Futbol Geleneği: Kral Kupası

İspanyol Futbol Geleneği: Kral Kupası

İspanyol Futbol Geleneği: Kral Kupası

İspanya’da köklü bir futbol geleneği olan ve ilk kez 1902 yılında düzenlenen Copa del Rey (Kral Kupası), İspanyol futbolunun her yıl düzenlenen vazgeçilmez organizasyonudur.

Turnuva formatında, eleme usulü oynanan maçların sonunda kupayı kazananın takım belirlenir. Kupayı kazanan takım ise UEFA Avrupa Ligi’ne doğrudan katılım hakkına sahip olur.

Kupanın tam ismi “Copa de S.M. El Rey Don Juan Carlos I”(Majesteleri Kral I. Don Juan Carlos Kupası)’dır. 1902 yılında ilk kez düzenlendiğindeki ismi ise “Copa del Ayuntamiento de Madrid”(Madrid Belediye Kupası)’di.

1905 ile 1932 yılları arasında “Copa de S.M. El Rey Alfonso XIII” (Majesteleri Kral XIII. Alfonso) ismiyle düzenlenen organizasyon, bu tarihlerden sonra tekrar bir isim değişikliğine uğrayarak 1939 yılına kadar “Copa del Presidente de la República” (Cumhurbaşkanlığı Kupası) olarak organize edildi.

İspanya’da diktatör Franco’nun yönetime geçmesi ile birlikte kupanın adı tekrardan düzenlendi. Bu süreçte oynanan müsabakalar “Copa del Generalísimo” (General Kupası) adı altında oynandı.

Tarihte bu kupanın ilk kazananı Athletic Bilbao, o dönemki adı ile Bizcaya’dır. En ilginç finali ise yine Bilbao’nun şampiyon olduğu 1904 finalidir. Rakip Espanol de Madrid’in sahaya çıkmaması üzerine Athletic Bilbao hükmen galip sayılmıştır.

Tarihte bu kupayı müzesine götürmüş 14 takım bulunurken en fazla kazanan takım ise 31 şampiyonluğu bulunan Barcelona’dır. Barcelona’yı 24 kupayla Athletic Bilbao ve 19 kupa ile Real Madrid takip etmektedir.