İngiltere Amatör Milli Takımı

ANA SAYFAHABERLER → İngiltere Amatör Milli Takımı

İngiltere Amatör Milli Takımı

İngiltere Amatör Milli Takımı

İngiltere A Milli Futbol Takımı, dünyadaki pek çok futbolsever tarafından gayet iyi şekilde biliniyor. Başarıları, hayal kırıklıkları ve büyük efsaneleriyle İngiltere her zaman futbol sahnesinde önemli bir yerde oldu.

İngiltere milli takımı, 1870’te kurulan dünyanın en eski milli takımı oldu. Futbolun profesyonelleşmesini sağlayan bu topraklar, dünyada birçok yeniliğin görüldüğü bölgelerdi.

1900’lerin başında Ada’da futbolun profesyonelleşmesiyle birlikte, bu sporu sadece zevk için oynayan insanların önemi giderek azalmaya başlıyordu.

İngiltere’de bunun farkında olan bir grup amatör futbolcu, 1901’de İngiltere Amatör Milli Takımı’nı kurdu. Amaçları, milli takıma seçilemeyen amatör veya profesyonel futbolcuların yer aldığı uluslararası maçlar yapmaktı.

Namağlup ve Olimpiyat Şampiyonu

Fikir, birçok Avrupa ülkesi tarafından benimsenmişti. İlk uluslararası amatör karşılaşma, İngiltere ve Almanya arasında 1901 yılında oynanmıştı. 12-0’lık skorla sahadan galip ayrılan İngiltere, dönemin amatör takımları arasında öne çıkıyordu.

1906’da Fransa’yı 15-0 yenene kadar başka maç yapmayan İngilizler, 1906’dan 1910’a kadar oynadığı 20 maçta hiç yenilgi almadı.

İngiltere Amatör Milli Takımı o kadar iyiydi ki 1908’de Londra’da ve 1912’de Stockholm’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda Birleşik Krallık’ı temsilen İngiliz Amatör Milli Takımı mücadele etmişti.

Amatör milli takım, her iki olimpiyatta da altın madalya kazanmayı başardı. Namağlup bir şekilde iki olimpiyatı da kazanan Birleşik Krallık, aslında tamamı amatör futbolculardan oluşan İngiltere Amatör Milli Futbol Takımı’ydı.

Birleşik Krallık Ligi ve Kapatılış

Birleşik Krallık’a üye olan ülkelerden Galler, Kuzey İrlanda, İskoçya ve İngiltere; amatör milli takımları arasında bir lig oynanmasına karar verdi.

“Amatör Ligi” adı verilen bu ligde, her sezon her takım birbiriyle lig usulü karşılaşıyordu.

1953/54 sezonundan 1973/74 sezonuna kadar süren Amatör Ligi’ni en çok kazanan ülke 16 kez kazanan İngiltere olmuştu.

1974’te İngiltere Futbol Federasyonu, profesyonel futbolcular ve amatör futbolcular arasında bir ayrım olması amacıyla İngiltere Amatör Milli Takımı’nı kapatma kararı aldı.

1901’de başlayan İngiltere Amatör Milli Takımı, 1974’e kadar profesyonel olamamış veya milli takıma seçilmemiş birçok futbolcuya yeteneklerini sergilemek için bir sahne oldu.