İlklerin Futbolcusu Zeki Rıza Sporel

ANA SAYFAHABERLER → İlklerin Futbolcusu Zeki Rıza Sporel

İlklerin Futbolcusu Zeki Rıza Sporel

İlklerin Futbolcusu Zeki Rıza Sporel

Türkiye Futbol Milli Takımı, 26 Ekim 1923’te tarihindeki ilk maça çıkmak için Romanya karşısındaydı.

21 Mayıs 1923’te FIFA’nın 26. üyesi olarak kabul edildikten sonra Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’in teknik direktörlüğünde Taksim Stadyumu’nda Romanya karşısında çıkan takımda kaptanlık pazubendini, Hasan Kamil (Sporel) takıyordu.

Futbola Galatasaray’da başladıktan sonra Fenerbahçe’ye geçen ve sarı lacivertli formayla Galatasaray’a gol atan ilk oyuncu olan Hasan Kamil, o kadroda kardeşi ile birlikte forma giyiyordu.

Hasan Kamil’in kardeşi, abisi gibi Fenerbahçe formasıyla ilerleyen yıllarda tarihe geçecek olan Zeki Rıza (Sporel) idi.

Milli takım tarihinin ilk kaptanı Hasan Kamil ve Zeki Rıza, bir başka ilki başarıp Türkiye Milli Futbol Takımı’nın ilk galibiyetini alması için birlikte mücadele etti.

2-2 sona eren karşılaşmada milli takımın tarihindeki ilk golünü kaydeden Zeki Rıza, ikinci golü de atarak tarihte bir milli maçta 2 gol birden atan ilk oyuncu olmayı da başardı.

Bunun yanında Zeki Rıza, yalnızca milli takım tarihine değil kulübü Fenerbahçe’nin hatta ülkenin tarihine de geçmişti.

Fenerbahçe Efsanesi

Zeki Rıza Bey, 1916’da 18 yaşındayken giymeye başladığı Fenerbahçe formasını tam 18 yıl üstünden çıkarmadı.

Oynadığı süre boyunca golcü kimliği ve yetenekleriyle ülke çapında büyük bir takdirle karşılanan Zeki Rıza Bey, çubuklu formayla çıktığı 352 maçta 473 kez topu ağlara yolladı ve kırılması güç rekorlara imza attı.

Galatasaray’a gol atan ilk Fenerbahçeli olan ağabeyi Hasan Kamil gibi derbi tarihine de geçen Zeki Rıza, ezeli rakibinin filesini toplam 27 kez havalandırdı. Öyle ki bu rekor hala herhangi bir futbolcu tarafından kırılamadı.

Ezeli rakibi karşısında bu kadar golcü bir performans sergilemesine rağmen Zeki Rıza, aslında sarı kırmızılı formayla da birçok gol atmıştı.

Galatasaray’ın yurt dışına yaptığı turneye oyuncu gönderen Fenerbahçe’de Zeki Rıza da bu isimlerin arasındaydı. Golcü oyuncu, bu tur kapsamında çıktığı maçlarda tıpkı Fenerbahçe için olduğu gibi elinden gelen performansı sergileyerek birçok gol attı.

Soyadını Atatürk’ten Aldı

Zeki Rıza’nın Türkiye tarihine geçmesini sağlayan bir başka olay ise “Sporel” soy adını bizzat Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten almasıydı.

Arif, Hasan Kamil ve Zeki Rıza’nın üçünün de sporla ilgilenmesi, Türkiye’yi ulusal ve uluslararası arenada temsil etmeleri ve örnek sporcu kimlikleri sebebiyle Mustafa Kemal Atatürk, bu ailenin “Sporel” soy adını taşımasını uygun bulmuştu.

Zeki Rıza Sporel’e bizzat verilen bu onur, onun Türk sporu için ne kadar eşsiz bir figür olduğunu da kanıtlıyordu.

Fenerbahçe’nin futbol takımının yanında çim hokeyi takımında da oynayan Zeki Rıza Sporel, kulüpte 1955-58 arasında başkanlık da yaptı.