Guy Roux’un Axuerre’i

ANA SAYFAHABERLER → Guy Roux’un Axuerre’i

Guy Roux’un Axuerre’i

Guy Roux’un Axuerre’i

22 yaşına kadar alt yaş kategorilerinde top koşturan ancak parlak bir futbolculuk dönemi geçiremeyen Guy Roux, futbolu bırakmasının ardından her zaman yapmayı hayal ettiği teknik direktörlük görevine başlamayı planlıyordu. 1961 yılında amatör bir kulüp olan Auxxerre’nin teknik direktör aradığını duyurması . Bu onun için küçüklüğünden beri hayalini kurduğu bir fırsattı.

Guy Roux, Auxerre kulübüne gerekirse ücret almadan çalışabileceğini söylediği bir başvuru dilekçesi yolladı. Başvurular arasında en az maaşı isteyen ve en genç olan kişi de Roux’du. Kulüp de bu yüzden bu şansı ona verdi. Guy Roux, büyük bir heyecanla takımdaki görevine başladı.

Roux, ilk iş kapı kapı dolaşarak halktan kulübe yardım etmelerini istedi. Çiftçilerden sahanın zemini için gübre, kadınlardan antrenmanda kullanmak için spor kıyafetleri ve forma dikmelerini istedi. Gecesini gündüzüne katan Roux kulüp binasına ilk gelen ve son çıkan kişi olurdu. Genç teknik direktör halktan aradığı desteği bulduktan sonra sportif başarılara odaklandı.

Roux kendine ait ve yeni antrenman metodları geliştirmeye başladı. Bu metodların meyvesini ilk defa 1970 yılında 3. lige çıkarak alan Roux, 3. ligde de başarılı bir performans sergileyerek Auxerre’i 1974 yılında 2. lige çıkarttı. Bu başarının ardındaki en büyük etken ise takımda sağladığı disiplindi.

O dönemlerde futbolcuların özel hayatlarına dikkat etmeleri gerektiğini düşünen Roux’un, oyuncuların Paris’e gidip gitmediklerini ellerini arabalarının kaputlarının üstüne koyarak motorun sıcaklığından kontrol ettiği anlatılır. Bu disiplin sayesinde gelen başarıların ardındansa yeni hedef Fransa Kupası şampiyonluğuydu.

1978/79 sezonunda Fransa Kupası’nda finale yükselen Roux ve öğrencileri, finalde Nantes’a kaybetti. Diğer sezon 2. Ligde de şampiyon olan Auxerre artık Ligue 1’e yükselmişti. 19 yıl önce Auxerre’in başına gelen Guy Roux artık Ligue 1 şampiyonluğunu hedefliyordu. Auxerre 1983-1984 sezonunu 3. sırada bitirerek UEFA Kupası’na katıldı. 23 yaşındayken teknik direktörlüğüne gelen Guy Roux artık Avrupa’da da bilinen bir teknik adam olmuştu.

Başarılı gidişatı sürdüren Eric Cantona, Dijibril Cisse, Philippe Mexes, Lourant Blanc’li Roux ve Axuerre, 1992/1993 sezonunda Kopenhag, Standart Liege ve Ajax’ı eleyerek UEFA Kupası’nda yarı finale yükseldi. Yarı finalde ise Borussia Dormund’a penaltılarla elendi.

Artık Avrupa’da Guy Roux ismini bilmeyen yoktu. Diğer sezon Fransa Kupası’nı da müzesine götüren Auxerre ilk ulusal kupa başarısını sağlamıştı. Nihayetinde ise Guy Roux’un Auxerre’i 1995/1996 sezonunda Ligue1’i Fransa şampiyonu olarak tamamladı. Henüz 23 yaşında Auxerre kulübüne adım atmış, 44 yılını bir kulübe veren Guy Roux, 1 Fransa Ligi şampiyonluğu, 4 Fransa Kupası şampiyonluğu, 1 Intertoto Kupası şampiyonluğu ve bir sürü uluslararası başarı yaşayarak 2005 yılında teknik direktörlük kariyerini noktalamıştır.