Guardiola’dan Şampiyonluk Alabilen 3 İsim

ANA SAYFAHABERLER → Guardiola’dan Şampiyonluk Alabilen 3 İsim

Guardiola’dan Şampiyonluk Alabilen 3 İsim

Guardiola’dan Şampiyonluk Alabilen 3 İsim

İngiltere Premier League’de dün oynanan Nottingham Forest – Arsenal maçı, sezonun şampiyonunu belirledi.

Mikel Arteta ve öğrencileri, rakibine deplasmanda 1-0 mağlup olarak şampiyonluk umutlarını bitirdi. Bu sonuçla Manchester City, son 6 sezondaki 5. şampiyonluğunu resmen ilan etti.

İngiltere Premier League’de üst üste 3. şampiyonluğunu yaşayan Manchester City ve Pep Guardiola, daha önce sadece Sir Alex Ferguson ve Manchester United’ın elde edebildiği bu başarıyı tekrarladı.

Ayrıca Pep Guardiola, bu şampiyonluğu da kişisel kariyerine ekleyerek üst düzey liglerde takım yönettiği 14 sezonun 11’inde şampiyon oldu.

Manchester City ile birlikte daha önce Barcelona ve Bayern Münih’te de çalışan İspanyol teknik direktör, elit seviyede sadece 3 kez meslektaşlarına karşı sezonu şampiyon olamadan tamamladı.

Başka bir ifadeyle Guardiola’nın 14 sezonunu boyunca yalnızca 3 isim, onun çalıştırdığı takımları durdurabildi.

2011/12 Jose Mourinho

Pep Guardiola’nın Barcelona dönemi, futbol tarihinin gördüğü en özel takımlardan birini ortaya çıkardı. Messi önderliğindeki hücum hattı, Iniesta-Xavi-Busquets ortaklığı ile Puyol ve Pique’nin merkezinde yer aldığı savunmasıyla o dönemki Barcelona, deyim yerindeyse almadık kupa bırakmadı.

Guardiola ile 3 sene üst üste La Liga’yı kazanan Katalan devinin en büyük rakibi Real Madrid, bu dominasyon karşısında Cristiano Ronaldo önderliğindeki takımının başına Portekizli Jose Mourinho’yu getirdi.

2010/11 sezonunda Real Madrid’in başında tek hedefi Barcelona’nın saltanatını bitirmek olan Jose Mourinho, amacına 1 sezon sonra ulaştı ve Pep Guardiola’nın elinden şampiyonluğu alan ilk teknik direktör oldu.

Daha önce Guardiola’nın Barcelona’sını Inter ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nden eleyen Mourinho, böylece uzun yıllar sürecek bu rekabette lehine bir La Liga şampiyonluğu daha eklemişti. Real Madrid o sezon ligde 121 gol atmış ve tam 100 puan toplamıştı.

2016/17 Antonio Conte

Barcelona ve Bayern Münih’te yakaladığı büyük başarıların ardından 2016/17 sezonunda nihayet Premier League’e gelen Pep Guardiola, o günden bugüne Manchester City’e büyük bir dönüşüm yaşattı.

El değiştirmesinin ardından büyük bir maddi güce kavuşan Manchester City, buna karşın Pep Guardiola’nın ilk sezonunda şampiyonluğa ulaşamadı.

Manchester City’de kendi oyun anlayışına sahip bir takım kurmak için ilk sezondan itibaren başta savunma bölgesi olmak üzere büyük harcamalar yapan Guardiola’nın isteklerinin saha içinde karşılık bulması kolay olmadı.

Yeni teknik direktörüyle yeni bir anlayışa alışmaya çalışan Manchester City, bu dönemde şampiyonluğu Chelsea’ye, ikinciliği ise Tottenham’a kaptırdı.

O dönem Chelsea’ye oynattığı 3’lü savunma anlayışıyla Premier League’deki dengeleri bozan Antonio Conte, böylece Pep Guardiola’nın elinden şampiyonluk alan ikinci isim oldu.

2019/20 Jürgen Klopp

Pep Guardiola’ya karşı Borussia Dortmund’da mücadele eden Jürgen Klopp, 2015/16 sezonu başında Liverpool’a imza attı.

İngiliz futbolunun son dönemde gördüğü en büyük rekabeti başlatan bu imzayla birlikte Manchester City ve Guardiola, karşısında istikrarlı şekilde Jürgen Klopp ve onun oyun anlayışını buldu.

Guardiola’nın stratejisinin anti-tezi olarak gösterilen “geggenpres” taktiğiyle rakibini zorlayan Liverpool, çok uzun süredir beklediği şampiyonluğa 2019/20 sezonunda ulaştı

Jürgen Klopp ile 30 yıl sonra gelen şampiyonlukta 99 puanla zafere ulaşan Liverpool, o dönem Manchester City’nin 3 sene üst üste şampiyon olmasını engelledi.

Bunun sonucunda ise Jürgen Klopp, Pep Guardiola’nın olduğu bir ligde şampiyonluğa ulaşan üçüncü (ve şimdilik son) teknik direktör oldu.