Galatasaray Transferde 25-26 Yaş Ortalamasıyla İlerledi

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray Transferde 25-26 Yaş Ortalamasıyla İlerledi

Galatasaray Transferde 25-26 Yaş Ortalamasıyla İlerledi

Galatasaray Transferde 25-26 Yaş Ortalamasıyla İlerledi

Süper Lig’de son 5 yılda 2 kez şampiyonluk yaşayan Galatasaray, bu dönemde birçok önemli oyuncuyu kadrosuna kattı.

Transferlerinde genellikle belirli bir yaş ortalamasını tutturan ve bu anlamda istikrarı yakalayan Galatasaray’da, son 5 yılın transferlerinin 25-26 yaş ortalamasında olması dikkat çekti.

İşte sarı kırmızılı takımın son 5 yıldaki transferlerinin yaş ortalamaları:

Kiralık Oyuncu Yoğunluğu ve Genç-Yaşlı Dengesi

Galatasaray, 2018/19 sezonuna teknik direktörü Fatih Terim önderliğinde, son şampiyon unvanıyla başladı.

Bir önceki sezonun devre arasında gelen Terim’in raporu doğrultusunda özellikle hücum ve savunma hattına takviyeler yapan sarı kırmızılılar, 2018/19 sezonunda toplam 13 transfer yaptı.

Genellikle 20’li yaşlarının ortalarındaki oyuncuları tercih eden Galatasaray’ın o sezonki en yaşlı transferi, Inter’den kadroya katılan Japon sol bek Yuto Nagatomo (31) oldu. Öte yandan Bandırmaspor’dan alınan Birhan Vatansever (21) ve Everton’dan kiralanan Henry Onyekuru (21) ise kadroya dahil edilen en genç oyuncular olarak dikkat çekti.

Galatasaray böylece, 2018/19 sezonunda transferi 25.6 yaş ortalamasıyla tamamladı.

2017/18 ve 2018/19 sezonlarında üst üste iki sezon şampiyonluğa ulaşan Galatasaray, 2019/20 sezonuna da Fatih Terim liderliğinde yine şampiyonluk hedefiyle girdi.

Bir önceki sezona göre kadrosunda daha geniş çaplı bir revizyona giden sarı kırmızılılar; 6’sı kiralık, 8’i ise bonservissiz olmak üzere sezon boyunca 17 farklı oyuncuyu kadrosuna kattı. Bu isimler arasında Radamel Falcao (33), transfer edilen en yaşlı isim olurken Valentine Ozornwafor (20) ise en genç transfer oldu.

Sezon boyunca 30 yaş ve üzerinde 5 oyuncuyu kadroya dahil eden sarı kırmızılıların tüm transferlerinin yaş ortalaması ise 26.1 idi. Galatasaray o sezonun sonunda, iki sezondur taşıdığı şampiyon unvanını Medipol Başakşehir’e devretti.

Sarı kırmızılılar, 2020/21 sezonuna kaybettiği unvanını geri almak için yine Fatih Terim ile başladı. Bir önceki sezonun aksine görece daha genç oyuncuları kadrosuna katan Galatasaray, şimdilerde takım kaptanlarından olan Kerem Aktürkoğlu’nu (21) da o sezon başında 24 Erzincanspor’dan aldı. Kerem Aktürkoğlu ile aynı yaşta olan Halil Dervişoğlu, sarı kırmızılıların yaptığı en genç transferlerdi.

Fatih Terim’in ekibinin o sezon kadrosuna kattığı en yaşlı isimler ise yıllar sonra yetiştiği kulübe dönen 33 yaşındaki Arda Turan ve Kasımpaşa’dan transfer edilen Fatih Öztürk oldu.

Beşiktaş’ın averaj ile şampiyon olduğu sezonda sarı kırmızılıların 12 transferinin yaş ortalaması ise 25.3 olarak belirlendi.

Gençleşme Operasyonu

Üst üste 2 sezonda şampiyonluğu rakiplerine kaptıran Galatasaray’da 2021/22 sezonu başında yeni bir yönetim göreve başladı.

Başkan Burak Elmas liderliğindeki yönetim, Fatih Terim ile yola devam kararı alırken sarı kırmızılı takımda bir “gençleşme operasyonunu” da başlattı.

Bu doğrultuda kadroya gelecek vaat eden birçok genç oyuncu dahil edildi. Öyle ki sarı kırmızılı ekibin yaptığı 15 transferin 9’u 25 yaş ve altında oyunculardı. Bununla birlikte en yaşlısı Bafetimbi Gomis (36) olmakla birlikte birçok tecrübeli oyuncu da kadroya dahil edildi. Gençleşme operasyonunun en genç ismi ise, bugünlerde ismi Premier League kulüpleriyle anılan Sacha Boey’di (20).

25 yaş ortalamasıyla transfer operasyonunu tamamlayan Galatasaray, sezon sonunda istenilen yerin çok uzağında kaldı. Ligi 13. sırada tamamlayan sarı kırmızılı takımda hem teknik direktör Fatih Terim hem de Başkan Burak Elmas kulüpten ayrıldı. Galatasaray sezonu, Domenech Torrent ile noktaladı.

Zihniyet Değişikliği

Galatasaray; 2022/23 sezonu başında, bir önceki sezonda alınan kötü sonuçların ardından adeta kabuk değiştirdi. Yapılan seçimle Galatasaray’da ikinci kez başkanlık koltuğuna oturan Dursun Özbek, Erden Timur ve Metin Öztürk başta olmak üzere yeni bir yönetimle göreve başladı ve teknik direktör olarak bir kulüp efsanesi olan Okan Buruk’u tercih etti.

Daha önce Medipol Başakşehir’e tarihinin ilk Süper Lig şampiyonluğunu yaşatan Okan Buruk ile yola çıkan Galatasaray, bir önceki sezonun aksine transferde zihniyet değiştirdi. Dursun Özbek’in başkanlığındaki yönetim, transferde büyük liglerin önemli oyuncularına yöneldi.

Bu doğrultuda yaklaşık 47 milyon € harcama yapan Galatasaray, kadrosuna sezon boyunca 17 oyuncuyu kattı. Bu 17 oyuncunun yaş ortalaması ise 26.7 oldu. Galatasaray’ın transfer ettiği en genç isim 19 yaşındaki Yusuf Demir olarak öne çıktı. Transferler arasındaki en yaşlı oyuncu ise 35 yaşındaki Napoli efsanesi Dries Mertens oldu.

Sarı kırmızılılar, Mauro Icardi başta olmak üzere önemli yıldızlarla kadrosunu güçlendirdiği sezonda 3 sezon aradan sonra ligde yeniden şampiyonluk ipini göğüslemeyi başardı.