Galatasaray Transfer Gelirlerinde Rakiplerinden Geride

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray Transfer Gelirlerinde Rakiplerinden Geride

Galatasaray Transfer Gelirlerinde Rakiplerinden Geride

Galatasaray Transfer Gelirlerinde Rakiplerinden Geride

Süper Lig’de son 10 yılın en çok şampiyonluk yaşayan takımı Galatasaray oldu. Sarı kırmızılı ekip, bu süreçte tam 4 kez lig maratonunda ipi göğüsleyen taraf olmayı başardı.

Bu süreçte birçok kez kadro revizyonu yapan Galatasaray, bununla birlikte özellikle bazı sezonlarda sattığı oyunculardan yüksek gelirler elde etmeyi de başardı.

Gider Çok Gelir Yok

Süper Lig’de 2011/12 ve 2012/13 sezonlarını şampiyon olarak tamamlayan Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray, 2013/14 sezonuna da yine şampiyonluk hedefiyle girdi.

Söz konusu sezonda özellikle devre arasında yaptığı yüksek maliyetli transferle dikkat çeken Galatasaray, 44.8 milyon € harcamasına karşın transferlerden yalnızca 1.8 milyon € gelir elde etti.

Fatih Terim ile başladığı sezonu Roberto Mancini ile bitiren ve şampiyonluğu Fenerbahçe’ye kaybeden Galatasaray, transferde de büyük bir açık verdi.

Bir sonraki sezonda değişen yönetimle harcamaları kısan sarı kırmızılılar, bununla birlikte oyuncu satışından istenen geliri yine elde edemedi.

2014/15 sezonunda hiçbir oyuncusunu bonservisiyle göndermeyen Galatasaray, kiralık oyunculardan toplam 2.4 milyon € kazanabildi. Buna karşın Hamza Hamzaoğlu yönetimindeki takım, sezon sonunda şampiyonluğu kazanmayı başardı.

Transfer Gelirleri Yükseldi

2015/16 sezonu ise Galatasaray’ın transferden elde ettiği geliri dramatik olarak yükselttiği bir sezon olarak kayıtlara geçti.

Önceki iki sezonunda transferden elde ettiği toplam gelir 5 milyon €’yu bulmayan sarı kırmızılılar, 2015/16 sezonunda ise kasasına 21.8 milyon € koydu.

Çin’in Beijing Guoan takımına 8 milyon € bedelle satılan Burak Yılmaz, o sezon en çok gelir getiren oyuncu olurken milli golcüyü, Felipe Melo (4.2 milyon €), Nordin Amrabat (3.5 milyon €) ve Kevin Großkreutz (2.1 milyon €) takip etti.

Takip eden sezonda bir kez daha transferden elde ettiği geliri 10 milyon €’nun üzerine çıkarmayı başaran Galatasaray’da, bu kez en çok gelir getiren oyuncu Porto’ya 7.3 milyon €’ya satılan Alex Telles oldu.

Jose Rodriguez (2.15 milyon €) ve Blerim Dzemaili (1.3 milyon €) gibi isimlerle de yollarını ayıran sarı kırmızılılar, gönderdiği tüm oyunculardan toplam 10.8 milyon € gelir elde etti.

Bu iki sezonda toplam 32.6 milyon € gelir elde eden Galatasaray, 2017/18 sezonunda yaptığı satışlarla bu iki sezonun toplamının da üstüne çıktı.

Bir Sezon İki Rekor

Galatasaray için 2017/18 sezonu birkaç açıdan önemliydi. Kulüp, 2017/18’de geride kalan 2 sezonda Beşiktaş’ın kaldırdığı şampiyonluk kupasının yeni sahibi olmayı başardı.

Bununla beraber Galatasaray, 2017/18 sezonunda yaptığı oyuncu satışlarla tek sezonda iki kez kulüp rekoru kırdı.

Stoke City’e 16 milyon € bedelle gönderilen Badou Ndiaye, Galatasaray tarihinde satışından tek seferde en çok para kazanılan oyuncu oldu. Aynı sezonda RB Leipzig’e 15 milyon € karşılığında katılan Bruma ise, Badou Ndiaye’nin ardından ikinci sıraya yerleşti.

Bu iki transfere Lukas Podolski (2.6 milyon €) ve Semih Kaya’dan (2 milyon €) elde ettiği gelirleri de ekleyen Galatasaray, kiralık oyuncular ve diğer isimlerle birlikte kasasına toplam 36.7 milyon € koydu.

Oyuncu satışındaki başarısını bir sonraki sezona da taşımayı başaran Galatasaray yönetimi, bu kez Ozan Kabak’ı 11 milyon € bedelle Stuttgart’a, Gary Rodrigues’i ise 9 milyon € karşılığında Al Ittihad’a gönderdi.

Bafetimbi Gomis, 6 milyon €’ya Al-Hilal’e transfer olarak tıpkı diğer iki isim gibi kulübüne bonservis bedeli kazandırdı. Aynı zamanda Luis Cavanda (2.4 milyon €) ve Lionel Carole de (750 bin €) Galatasaray’ın gelir elde ettiği diğer isimler oldular. Sarı kırmızılılar ayrıca aynı sezonda Suudi Arabistan’a gönderdiği üçüncü olan Maicon için de 1.7 milyon € kiralama bedeli aldı.

Böylece 2018/19 sezonunu 30.85 milyon € gelirle kapatan Galatasaray, uzun yıllar sonra transferi artıyla bitirdi.

Son Yıllarda Gelirler Düştü

Galatasaray son yıllarda ise transfer gelirleri ve giderleri arasındaki büyük farkla öne çıktı.

2017/18 ve 2018/19 sezonlarında yaptığı büyük satışların ardından 2019/20’yi görece daha sessiz geçiren sarı kırmızılı takım, bu sezonda yalnızca 1 futbolcusunu bonservisiyle gönderdi.

Galatasaray orta sahasındaki etkili performansıyla takımın değişmezlerinden olan Fernando, 4.5 milyon €’ya Sevilla’nın yolunu tuttu. Transferde 8.8 milyon € gelir elde eden Galatasaray, diğer gelirlerini kiralık oyuncularından kazandı. Babel, Mitroglou, Diagne, Ozornwafor, Emre Taşdemir ve İsmail Çipe, sarı kırmızılı takımın yaklaşık 4.3 milyon € kazanmasını sağladı.

Sarı kırmızılı takım, 2020/21 sezonunda ise 2019/20’den de daha az transfer geliri elde etti. Bu sezonda sadece Maicon’u bonservisiyle (1.45 milyon €) satan Galatasaray; Diagne, Erencan Yardımcı, Jimmy Durmaz ve Ali Yavuz Kol’un kiralık gelirleriyle birlikte toplamda sadece 3.8 milyon € elde edebildi.

Buna karşın 2021/22 sezonu ise Galatasaray tarihinde transferde en düşük gelirin elde edildiği sezonlardan biri olarak kayıtlara geçti.

Galatasaray, 26 milyon € transfer harcaması yaptığı bu sezonda yalnızca 500 bin € transfer geliri kazandı. Sarı kırmızılılar böylece transfer dönemini yaklaşık 25 milyon €’luk bir eksiyle kapatmış oldu.

2022/23 sezonuna, Dursun Özbek liderliğinde şampiyonluk hedefleyerek başlayan Galatasaray, 3 sezonluk hasreti bitirmek için önemli isimleri kadrosuna kattı.

Sarı kırmızılılar, transfere toplamda yaklaşık 47 milyon € harcarken satışlardan ise 14.5 milyon € kazandı. Söz konusu 14.5 milyon €’nun 12 milyon €’su ise tek başına, Sevilla’ya imza atan Marcao’nun transferinden geldi.