Galatasaray’ın Şampiyonluk Yolu

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray’ın Şampiyonluk Yolu

Galatasaray’ın Şampiyonluk Yolu

Galatasaray’ın Şampiyonluk Yolu

Spor Toto Süper Lig’de 2022/23 sezonunun şampiyonu, dün akşam oynanan maçların ardından belli oldu.

Teknik direktör Okan Buruk yönetimindeki Galatasaray, MKE Ankaragücü’nü deplasmanda 4-1 mağlup ederek Süper Lig’deki 23. şampiyonluğunu, sezonun bitimine 2 hafta kala ilan etti.

Geçtiğimiz sezonu 13. sırada bitirdikten sonra büyük bir yeniden yapılanma sürecine giren kulüp, bu sürecin sonunda ligde ipi göğüsleyen taraf oldu.

Sarı kırmızılılar bu süreçte şampiyonluğunu ilan edene kadar birçok kritik eşiği atlattı. İşte Galatasaray’ın 23. şampiyonluğunun kırılma anları:

Yeni Başkan Yeni Yönetim Yeni Teknik Direktör

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig 2021/22 Sezonu’nda kendi tarihinin en kötü lig performanslarından birine imza attı.

Teknik direktör Fatih Terim ve Başkan Burak Elmas ile başlayan sezonda bir gençleşme operasyonuna giden sarı kırmızlı ekipte bu proje ligdeki performansa yansımadı.

Alınan istikrasız sonuçların ardından önce teknik direktör Fatih Terim’i görevinden alan Galatasaray Başkanı Burak Elmas, sezon sonunda ise yapılan Olağanüstü Seçimli Genel Kurul’da başkanlığı kaybetti.

Söz konusu seçimde kulüp başkanlığına, daha önce de bu makamda bulunan Dursun Özbek seçildi. Galatasaray’da kötü geçen 2021/22 sezonunun izlerini silmek isteyen Dursun Özbek, yönetimine Erden Timur ve Metin Öztürk gibi isimleri dahil ederek camianın geniş kesimlerinden destek aldı.

Takımı bir yeniden yapılanma sürecine sokan Başkan Özbek ve yönetimi, teknik direktörlüğe ise sarı kırmızılı kulüpte oyuncu olarak efsaneleşen Okan Buruk’u getirdi. Daha önce Medipol Başakşehir’de lig şampiyonluğu ve Akhisar Belediyespor’da Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanan Okan Buruk, böylece altyapısından yetiştiği kulüpte teknik direktör olarak ilk sezonuna başladı.

Yıldız Transferleri ve Mauro Icardi

Yeni yönetim, göreve geldiği günden itibaren geçtiğimiz sezon yıpranan takımı değiştirmek için önemli hamleler yaptı.

Takımın en önemli isimlerinden Marcao’yu yaklaşık 12 milyon € bedelle Sevilla’ya satan yönetim; Emre Akbaba, Mostafa Mohamed, Patrick van Aaanholt, Olimpiu Morutan, Ömer Bayram, Taylan Antalyalı, Emre Kılınç, Sofiane Feghouli, Christian Luyindama, Aytaç Kara, Oğulcan Çağlayan, Mbaye Diagne, Alexandru Cicaldau, Omar Elabdellaoui ve Arda Turan gibi bir önceki sezon takımda süre bulan birçok oyuncuyla yolları ayırdı.

Giden oyunculardan yaklaşık 15 milyon € kazanan Galatasaray, bir önceki sezonun aksine kadrosunu uluslararası tecrübesi olan yıldız isimlerle güçlendirmeyi seçti.

Buna paralel olarak Napoli’den Dries Mertens, Manchester United’dan Juan Mata, Norwich’ten Milot Rashica, Benfica’dan Haris Seferovic, Arsenal’dan Lucas Torreira, Porto’dan Sergio Oliveira, Lyon’dan Leo Dubois, AZ Alkmaar’dan Fredrik Midtsjö gibi oyuncular sarı kırmızılı takımı imza attı.

Yerli rotasyonunu ise Abdülkerim Bardakçı ve Kazımcan Karataş ile güçlendiren Galatasaray, geleceğe dönük olarak ise Yusuf Demir ve Mathias Ross gibi genç oyuncuları transfer etti.

Tüm bu transferlerin ötesinde sarı kırmızılı takımın yaz döneminde bütün dünyada ses getiren en önemli hamlesi ise Arjantinli yıldız golcü Mauro Icardi oldu. Paris Saint Germain’den bedelsiz olarak kiralanan Mauro Icardi’nin gelişi özellikle Galatasaray taraftarı ve Türkiye’deki futbolseverler tarafından coşkuyla karşılandı.

Bafetimbi Gomis Takımını Taşıdı

Galatasaray’da idari ve teknik ekibin seçim dolayısıyla geç oluşması ve Türkiye’deki transfer döneminin geç sona ermesi sebebiyle sarı kırmızılılar, transferlerini sezon başladıktan sonra bitirdi.

Bunun da etkisiyle Okan Buruk önderliğinde oyun anlayışını oturtmak için zamana ihtiyacı olan Galatasaray, ligin ilk haftalarında oyun anlamında taraftarlarını memnun etmedi. Buna karşın sarı kırmızılı takımın emektar golcüsü Bafetimbi Gomis, Galatasaray’ın ilk haftalarda telafi edilemeyecek kayıplar yaşamasını attığı gollerle önledi.

Takımı adına ilk 6 haftada 4 kritik gole imza atan Gomis, bu süreçte Okan Buruk’un en güvendiği isimlerden biri oldu.

Buna karşın özellikle ekim ayına puan kayıplarıyla başlayan Galatasaray, Adana Demirspor (0-0), Yukatel Kayserispor (2-1) ve Corendon Alanyaspor (2-2) maçlarında toplamda 7 puan kaybederek lider Fenerbahçe’nin gerisine düştü.

Sezonun Kırılma Maçları ve Tarihi Rekor

Galatasaray’ın ekim ayındaki istikrarsız performansı sonrasında özellikle kamuoyunda teknik direktör Okan Buruk’un üzerindeki baskı arttı.

Buna karşın her fırsatta takıma ve kendisine olan güvenini yineleyen Okan Buruk, takımının zaman geçtikçe daha iyi olacağının altını sürekli olarak çizdi.

Böyle bir atmosferde Dünya Kupası öncesinde Beşiktaş ve Medipol Başakşehir’e karşı 2 kritik karşılaşmaya çıkan Galatasaray hem oynadığı futbol hem de bu maçlarda aldığı sonuçlarla güven tazeledi.

Beşiktaş’ı Nef Stadyumu’nda 2-1 mağlup eden sarı kırmızılılar, Medipol Başakşehir karşısında ise tarihi bir skor alarak 7-0 galip gelmeyi başardı. Söz konusu haftalarda Fenerbahçe’nin yaptığı puan kaybını da iyi değerlendiren sarı kırmızılılar, Dünya Kupası arasına moralli girdi.

Ara sonrasında lige kazanarak dönen Galatasaray, aralarında Fenerbahçe deplasmanındaki 3-0’lık galibiyet de olmak üzere tam 14 maç üst üste kazandı.

Böylece daha önce Beşiktaş’a ait olan tek sezonluk galibiyet serisi rekorunu kıran Galatasaray, liderliğini de bu süreçte perçinledi.

Mauro Icardi İpleri Eline Aldı

Galatasaray’ın 14 haftalık galibiyet serisi, 17 Mart 2023’te oynanan arabam.com Konyaspor maçıyla sona erdi.

O maçta rakibine 2-1 mağlup olan sarı kırmızılılar, ligin geri kalanında ise Mauro Icardi’nin yıldızlaştığı birçok maç oynadı.

Öyle ki Arjantinli oyuncu, takımının ligde oynadığı 8 maçta fileleri tam 12 kez havalandırdı ve ligdeki gol sayısını 21’e çıkardı.

Bununla da yetinmeyen Icardi, MKE Ankaragücü maçının 73.dakikasında Barış Alper Yılmaz fileleri havalandırmadan önce Galatasaray’ın son 8 golünün tamamını tek başına kaydederek daha önce Jardel’e ait olan rekoru kırdı.

Icardi ayrıca ligdeki gol sayısını 21’e çıkararak da Mario Jardel ve Bafetimbi Gomis’in ardından sarı kırmızılı formayla tek sezonda 20+ gol atan üçüncü yabancı oyuncu oldu.

Şampiyonlukta Savunma İmzası

Spor Toto Süper Lig’de bitime 2 hafta kala an itibarıyla ligin en az gol yiyen takımı olan Galatasaray, şampiyonlukta savunmasıyla da fark yarattı.

Sezon başında arabam.com Konyaspor’dan kadroya katılan Abdülkerim Bardakçı’nın haftalar geçtikçe Victor Nelsson ile uyumunu arttırması ve Danimarkalı oyuncunun çok formda bir sezon geçirmesi bu başarının kilidi oldu.

Bununla birlikte sezon başında kadro dışı kalmasına rağmen takıma döndükten sonra performansıyla takdir toplayan Sacha Boey ve defansın önünde özellikle son haftalarda büyük fark yaratan Lucas Torreira da bu başarıda pay sahibi oldular.

Tüm bu isimlerin yanında Galatasaray’da 6. şampiyonluğunu yaşayan efsane isim Fernando Muslera da yine kritik anlarda aldığı sorumlulukla kaptanlık pazubendinin hakkını verdi ve şampiyonluğun yıldızlarından biri olmayı başardı.

Galatasaray, hücumundan savunmasına; idari ekibinden teknik ekibine kadar tüm paydaşlarıyla zorlu bir sezonu geride bırakıp şampiyonluğa kırılma anlarını geçerek ulaştı.