Galatasaray’ın İngiliz Teknik Direktörler Dönemi

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray’ın İngiliz Teknik Direktörler Dönemi

Galatasaray’ın İngiliz Teknik Direktörler Dönemi

Galatasaray’ın İngiliz Teknik Direktörler Dönemi

Türkiye Süper Ligi, kurulduğu tarihten bu yana 6 İngiliz teknik direktöre ev sahipliği yaptı. Galatasaray, 6 teknik direktörden dördünün adresi olarak en fazla İngiliz teknik direktörle çalışmış Süper Lig kulübü konumunda yer alıyor.

İlginçtir ki Galatasaray tarihinde yer alan 4 İngiliz çalıştırıcı, sarı kırmızılı kulüpte üst üste görev yaptı. Galatasaray’ın 1971’den 1977’ye kadar İngiliz teknik direktörler tarafından çalıştırılmasında, şüphesiz bir ismin etkisi çok fazlaydı.

Birch ve Şampiyonlukları

Galatasaray, Süper Lig tarihinde üst üste üç şampiyonluk yaşayan ilk takım unvanına İngiliz teknik direktör Brian Birch yönetiminde uzandı.

Galatasaray, 1970/71 sezonunu Coşkun Özarı yönetiminde şampiyon tamamladıktan sonra Temmuz 1971’de takımın başına İngiliz teknik direktör Brian Birch’i getirdi.

Brian Birch yönetimindeki Galatasaray, 1971/72 ve 1972/73 sezonlarını şampiyon tamamlayarak Türkiye Süper Lig tarihinde üç kez üst üste şampiyon olan ilk takım oldu.

Ayrıca Galatasaray, Birch ile 1971/72’de Süper Kupa’yı; 1972/73’te de Türkiye Kupası’nı alarak unutulmaz bir dönem geçirdi.

Ancak bir sonraki sezon işler iyi gitmeyince, sarı kırmızılılar Birch ile yollarını ayırdı ve bir başka İngiliz teknik direktörü takımın başına getirdi.

14 Yılın Başlangıcı

1974/75 sezonunun başında Jack Mansell ile anlaşan Galatasaray, Mansell’dan vatandaşının gösterdiği performansı umuyordu ancak beklenen olmadı.

Ligi Fenerbahçe’nin ardından ikinci sırada bitiren Galatasaray, Mansell ile yollarını ayırdı. Adres ise bir başka İngiliz olan Donald Howe idi.

Howe yönetimindeki Galatasaray, 1975/76 sezonunda Süper Lig şampiyonluğu yaşayamadı. Fakat sarı kırmızılılar, Türkiye Kupası’nı kazanarak sezonu kupasız kapatmadı.

Ancak Howe, aldığı Türkiye Kupası’na rağmen teknik direktörlük görevinden alındı ve yerine yine İngiliz olan Malcolm Alisson getirildi.

Alisson yönetiminde 1976/77 sezonunu geçiren Galatasaray, şampiyonluk yarışında yer alamadı ve ligi şampiyon olarak tamamlayan Trabzonspor’un 10 puan gerisinde, 5.sırada tamamladı. Galibiyete 2 puan verildiği dönemlerde 10 puanlık fark çok yüksek kabul ediliyordu.

Gelen beşinciliğe rağmen Malcolm Alisson ile bir sezona daha başlayan Galatasaray, sezonu İngiliz teknik direktörle tamamlamadı. Ekim 1977’de Alisson ile yollar ayrıldı.

Galatasaray, 1971-77 yılları arasında 4 farklı İngiliz teknik direktör tarafından yönetildikten sonra takımın başına Fethi Demircan’ı getirerek İngiliz çalıştırıcı serisini kırdı.

Ancak başarısız geçen dönemler sona ermeyince, sarı kırmızılı yönetim çareyi 1980/81 sezonunda takımı tekrardan Brian Birch’e emanet etmekte buldu.

Ancak Birch’in ikinci Galatasaray dönemi, önceki gibi olmadı. Birch, gelişinden 1,5 yıl sonra hiçbir kupa kazanamadan takımdan ayrıldı.

Ayrıca Galatasaray, 1973-1987 yılları arasında Süper Lig şampiyonluğu yaşayamadığı döneme İngiliz teknik direktörlerle girmişti.

14 yıllık (13 sezonluk) şampiyonluk hasretinin ilk 4,5 sezonunda takımın başında İngiliz teknik direktörler yer almıştı.

Brian Birch’in ikinci dönemi de hesaba dahil edildiğinde Galatasaray, şampiyon olamadığı 14 yılın; 5 tam 2 de yarım olmak üzere 7 sezonunda İngiliz teknik direktörlerle başarıya ulaşamamıştı.

Galatasaray, Brian Birch’in Kasım 1981’de takımdan ayrılmasının ardından bir daha İngiliz bir teknik direktörle çalışmadı.