Galatasaray’ın Avrupa’daki Son 5 Sezonu

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray’ın Avrupa’daki Son 5 Sezonu

Galatasaray’ın Avrupa’daki Son 5 Sezonu

Galatasaray’ın Avrupa’daki Son 5 Sezonu

Türk futbolunun tarihsel süreçte Avrupa’daki en başarılı temsilcisi olarak kabul edilen ve müzesinde 2 Avrupa kupası bulunduran Galatasaray, son yıllarda Avrupa’da istediği sonuçları alamıyor.

Türkiye’nin ülke puanı sebebiyle son yıllarda lig şampiyonlarının bile ön eleme oynadığı bir statüde, tarihi başarılarının aksine olumsuz bir tablo çizen Galatasaray, Fatih Terim yönetimindeki 2021/22 sezonu haricinde Avrupa’da beklentileri son dönemde karşılayamadı.

İşte Galatasaray’ın son 5 sezondaki Avrupa karnesi:

Östersunds Faciası

Galatasaray, 2016/17 sezonunda kulübün istikrarsız dönemlerinden birini yaşamıştı. Hollandalı teknik direktör Jan Olde Riekerink ile başlanan sezon, Igor Tudor yönetiminde sona ermiş ve takım ligi dördüncü sırada bitirmişti.

Sarı kırmızılılar, başarısızlıkla sona eren sezona rağmen UEFA Avrupa Ligi’nde ön eleme oynama hakkı kazanmıştı. 2017/18 sezonunda kadrosunu büyük ölçüde yenileyerek hem Türkiye’de hem de Avrupa’da iddialı olmak isteyen Galatasaray’ın UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalabilmek için önündeki ilk engel Östersunds’du.

Sonraları Chelsea’nin başına geçecek olan Graham Potter yönetimindeki Östersunds, ilk maçta kendi evinde Galatasaray’ı 2-0 mağlup ederek büyük bir sürprize imza attı.

İlk maç, futbol kamuoyunda bir “yol kazası” olarak değerlendirildi ve sarı kırmızılılar, kendi evinde oynayacakları rövanş maçına mutlak favori olarak çıktı.

Bafetimbi Gomis, Younes Belhanda, Sinan Gümüş ve Yasin Öztekin’den oluşan hücum hattı, arkalarında Selçuk İnan ve Tolga Ciğerci ile birlikte sarı kırmızılılara 3 farklı galibiyet getirmek zorundaydı.

Buna karşın karşılaşma çok büyük bir sürprizle sona erdi. Merhum Ahmet Çalık’ın tek golüyle rakibiyle 1-1 berabere kalan Galatasaray, Avrupa’da o sezonun en büyük sürprizlerinden birinin baş rolü oldu ve Avrupa’ya veda etti.

Östersunds mağlubiyetinin ardından yoğun şekilde eleştirilen Igor Tudor ise sarı kırmızılıların başında çok uzun süre kalamadı. Galatasaray, Aralık 2017’de takımın başına Fatih Terim’i getirdi ve sezon sonunda şampiyon oldu.

Şampiyonlar Ligi’nde Büyük Hayal Kırıklığı

Fatih Terim ile Süper Lig’de 2017/18 sezonunda şampiyon olan Galatasaray, 2018/19 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katıldı.

Sarı kırmızılılar, D Grubu’nda Lokomotif Moskova, Porto ve Schalke 04 ile eşleşti. Bu grup, spor kamuoyu tarafından sarı kırmızılıların üst tura yükselme şansının yüksek olduğu bir grup olarak değerlendirildi.

Sarı kırmızılıların 2018/19 sezonuna damga vuran tartışması ise o dönem takımdan ayrılan Bafetimbi Gomis’in yerinin doldurulamamasıydı. Teknik direktör Fatih Terim’in kamuoyu önünde birçok kez istediğini açıkladığı forvet transferi gerçekleşmedi ve sarı kırmızılılar sezona; Eren Derdiyok ve Sinan Gümüş’ten oluşan forvet hattıyla başladı.

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu’ndaki ilk maçında evinde çok güçlü bir başlangıç yaparak Lokomotif Moskova’yı 3-0 mağlup etti. Buna karşı bu galibiyet, sarı kırmızılı takımın o sezon alacağı ilk ve tek Avrupa galibiyeti oldu.

Galatasaray, grubun diğer maçlarında sadece Schalke 04’ten 1 puan alabilince, sezon başında görece “kolay” olarak nitelendirilen grupta üçüncü oldu ve UEFA Avrupa Ligi’ne gitti.

UEFA Avrupa Ligi’nde play-off turunda Benfica ile karşılaşan sarı kırmızılılar, rakibine evinde 2-1 mağlup oldu. Deplasmandaki 0-0 beraberlik ise Galatasaray’ın Avrupa’ya vedası anlamını taşıyordu.

Avrupa’daki başarısız sezonun aksine Fatih Terim önderliğindeki Galatasaray, Süper Lig’de üst üste ikinci kez şampiyonluğunu ilan etmeyi başardı.

Avrupa’da Galibiyet Yok

Süper Lig’de üst üste ikinci kez şampiyonluğa ulaşan Galatasaray, bir kez daha kendini UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında buldu.

Bir önceki sezonun aksine sarı kırmızılılar bu kez, çekilebilecek en zor kuralardan birini çekti. Galatasaray, A Grubu’nda; Paris Saint Germain, Real Madrid ve Club Brugge ile eşleşti.

Kendi evinde oynadığı Paris Saint Germain ve Real Madrid maçlarında rakiplerine direnmeyi başarsa da 1-0’lık mağlubiyetler alan Galatasaray, deplasmanda oynadığı maçlarda ise bu iki takımdan toplamda 11 gol yedi. Fatih Terim önderliğindeki takım, Club Brugge ile her iki maçta da berabere kalınca grupta sonuncu olarak Avrupa’ya veda etti.

Süper Lig’de ise sezonu 6. sırada bitiren Galatasaray, son 5 sezonunun en kötü performanslarından birine imza attı.

Bir Erken Veda Daha

2019/20 sezonunu 6. sırada bitirerek UEFA Avrupa Ligi için ön eleme aşamasına katılma hakkı elde eden Galatasaray, ilk eleme maçında Neftçi Bakü’nün konuğu oldu.

Fatih Terim önderliğinde bir önceki sezonun izlerini silme hedefiyle başlanan sezonda Avrupa yolculuğuna Azerbaycan’da başlayan sarı kırmızılı takım, ilk maçında aldığı galibiyetle uzun süre sonra Avrupa’da maç kazandı.

Rakibini Mbaye Diagne (2) ve Christian Luyindama’nın golleriyle 3-1 mağlup eden Galatasaray, bir sonraki turda Hırvatistan temsilcisi Hajduk Split ile eşleşti. Statü gereği tek maç üzerinden oynanan eleme aşamasında Hırvat rakibini evinde konuk eden Galatasaray, bu maçı da Younes Belhanda ve Ryan Babel’in golleriyle 2-0 geçmeyi başardı.

İki turu başarıyla geçen Galatasaray, son eleme turunda ise İskoçya temsilcisi Rangers ile eşleşti. İskoçya’nın ikonik Ibrox Stadyumu’nda oynanan maçta rakibinin 52 ve 59’da attığı 2 gole engel olamayan Galatasaray’da, Marcao’nun 87’de bulduğu gol tur için yeterli olmadı.

Sarı kırmızılı ekip böylece, Avrupa’ya grup aşamasını göremeden veda etti.

Galatasaray o sezon ligde ise şampiyonluğu averaj farkıyla Beşiktaş’a karşı kaybetti.

Son 5 Yılın En Başarılı Avrupa Sezonu

Galatasaray, 2021/22 sezonu öncesinde yeni başkanını seçti. Burak Elmas, Galatasaray’ın yeni başkanı olarak teknik direktör Fatih Terim önderliğinde bir “gençleşme operasyonu” başlatmaya karar verdi.

Bu doğrultuda sarı kırmızılı takım; Victor Nelsson, Alexandru Cicaldau, Olimpiu Morutan, Barış Alper Yılmaz, Sacha Boey, Gustavo Assunçao, Berkan Kutlu gibi görece genç isimleri kadrosuna kattı.

Avrupa sezonunu temmuz ayında açan Galatasaray, ilk olarak UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme maçında PSV Eindhoven ile eşleşti. Rakibine deplasmanda 5-1 gibi farklı bir sonuçla yenilen sarı kırmızılılar, evinde ise bu kez 2-1’lik skorla mağlup oldu.

Bu sonuçların ardından UEFA Avrupa Ligi elemelerine katılan sarı kırmızılılar, oynadığı 4 ön eleme maçında sırasıyla St. Johnstone ve Randers takımlarını elemeyi başardı ve gruplara kaldı.

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi E Grubu’nda; Lazio, Marsilya ve Lokomotif Moskova ile eşleşti. Bu grup, spor kamuoyu ve sarı kırmızılıların teknik direktörü Fatih Terim tarafından, “Şampiyonlar Ligi grubu” olarak nitelendirildi.

Buna karşın zorlu grupta son dönemin en başarılı performanslarından birine imza atan Galatasaray, grup aşamasını 3 galibiyet – 3 beraberlik alarak namağlup lider olarak bitirdi.

Bu performansın ardından direkt olarak son 16 aşamasına yükselen sarı kırmızılıların rakibi ise İspanyol devi Barcelona oldu. Galatasaray’ın bu süreçte Süper Lig’de gösterdiği kötü performans ise teknik direktör Fatih Terim ile yolların ayrılmasına sebep oldu. O günlerde çok tartışılan bir kararla Fatih Terim ile yollarını ayıran Başkan Burak Elmas, göreve daha önce Pep Guardiola’nın yardımcılığını yapmış olan Domenech Torrent’i getirdi.

Galatasaray, Torrent yönetiminde Camp Nou’dan 0-0’lık beraberlikle dönerken kendi evinde ise rakibine 2-1 mağlup oldu ve turnuvadan elendi.

Sarı kırmızılı ekip, sezonu ligde 13. sırada bitirerek tarihinin en başarısız lig sezonlarından birini de geride bıraktı.

1 Sezon Sonra Avrupa’da

2022/23 sezonuna teknik direktör ve yönetimini değiştirerek başlayan Galatasaray, teknik direktör Okan Buruk yönetiminde çok önemli transferler yaptığı sezonu şampiyon olarak tamamladı.

Süper Lig tarihinde üst üste galibiyet rekorunun kırıldığı sezonun ardından sarı kırmızılılar, 1 sezon aranın ardından Avrupa sahnesine çıkmaya hak kazandı.

Bu sezon Avrupa’ya UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme turlarından başlayan Galatasaray’ın ilk rakibi Litvanya temsilcisi Zalgiris Vilnius oldu.

Rakibine karşı ilk maça deplasmanda çıkan sarı kırmızılılar, Litvanya’dan 2-2’lik beraberlikle döndü. Sarı kırmızılılar, 2 Ağustos 2023’te kendi evlerinde çıkacakları rövanş maçında mutlak galibiyet hedefiyle turu geçmek istiyor. Öyle ki Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ve yönetim kurulu, her fırsatta en büyük hedeflerinin UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalmak olduğunun altını çiziyor.