Galatasaray’ı Değiştiren Teknik Direktör

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray’ı Değiştiren Teknik Direktör

Galatasaray’ı Değiştiren Teknik Direktör

Galatasaray’ı Değiştiren Teknik Direktör

Galatasaray, 1973’ten 1987 yılına kadar Türkiye Ligi’ni kazanamadı. 1984 yılında ülkeye ayak basan Jupp Derwall, bunu değiştirmeye kararlıydı. Ancak o, çok daha fazla şeyi değiştirdi.

Josef “Jupp” Derwall, 10 Mart 1927’de dünyaya gelen Alman bir futbol insanı. Futbolculuk kariyerinde Almanya’da oynayan ortalama bir futbolcu olan Derwall, 1954 yılında milli takıma seçilmesine rağmen 1954 Dünya Kupası kadrosuna giremedi. Batı Almanya o turnuvada şampiyon oldu fakat Derwall bu şansı yakalayamadı.

Futbolculuk kariyeri sonrası saha kenarına geçen Derwall, 1959-1963 yılları arasında İsviçre ve Almanya’da çeşitli takımlarda çalıştıktan sonra 1970 yılında Alman milli takımında yardımcı antrenör olarak görev almaya başladı.

Batı Almanya, 1974 Dünya Kupası’nı finalde Hollanda’yı yenerek kazandı. Yardımcı antrenör olan Jupp Derwall, teknik direktör Helmut Schön’e fikirleriyle kupaya giden yolda önemli katkılar sağlamıştı.

1978 Dünya Kupası sonrasında Helmut Schön’ün görevi bırakması, Derwall’e teknik direktörlük fırsatı doğurdu. 1980 Avrupa Şampiyonası, Jupp Derwall’in takımın başında çıkacağı ilk büyük turnuvaydı.

Batı Almanya, turnuvada 6 maçının 5’ini kazanarak şampiyonluğa ulaştı ve Derwall büyük bir övgü topladı. 1982 Dünya Kupası’nda da finale kadar yükselen Almanlar, finalde İtalya’ya mağlup oldu ve turnuvayı ikinci tamamladı.

Ancak Batı Almanya, 1984 Avrupa Şampiyonası’nda gruptan çıkamayınca Jupp Derwall, milli takımdaki görevini bıraktı.

Tarihi Bir İmza

O dönemde Jupp Derwall’in Avrupa’da, büyük olasılıkla da Bundesliga’da bir takımla anlaşacağı düşünülse de Alman teknik direktör Galatasaray’ın teklifini kabul etti.

Türkiye’ye gelir gelmez Derwall’in ilk dikkatini çeken durum, antrenman tesislerindeki sahalar oldu. Florya’daki antrenman sahasının topraktan olduğunu fark eden Derwall, sahanın çime çevrilmesini talep etti.

Derwall’e göre toprak sahalarda onun istediği antrenman teknikleri uygulanamazdı. Saha çime çevrildi, Derwall daha önceden görülmemiş antrenman metotlarını takıma öğretmeye başladı.

Galatasaray ile ilk sezonunda Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Derwall, hedefini Galatasaray’ın 1973’ten beri kazanamadığı Türkiye Ligi’ne çevirdi.

İlk sezonunda şampiyonluk yarışına pek fazla dahil olamayan Galatasaray, Alman teknik direktörün ikinci sezonunda şampiyonluğu averajla Beşiktaş’a kaptırdı.

1986/87 sezonuna girilirken Galatasaray’ın şampiyonluk hasreti 13 sezona çıkmıştı. Tüm sezon boyunca Beşiktaş ile yarışan Galatasaray, sezonun son haftalarına rakibinden bir adım önde girdi.

Ancak sondan dördüncü hafta Rizespor deplasmanında mağlup olan Galatasaray, 3 maç kala rakibinden 2 puan geriye düştü. Tüm Türkiye’de Beşiktaş’ın şampiyonluğuna emin gibiydi. Hatta dönemin başbakanı Turgut Özal bile “Beşiktaş yüzde 99 şampiyon.” demişti.

Bu maçın ardından Galatasaray taraftarları, Florya’da yer alan tesisleri basmış ve hatta Jupp Derwall’i tartaklamışlardı. Takımın üzerindeki baskıyı fark eden Derwall, “Napoli 61 yıl şampiyon olamamış, Galatasaray 14 yıl olmasa ne olur.” diyerek tepkilerin takım üzerinde değil, kendi üzerinde toplanmasını sağlamıştı.

Beşiktaş, üst üste iki hafta Malatyaspor ve Denizlispor maçlarında puan kaybedince Galatasaray son haftaya 2 puan önde girdi.

Ali Sami Yen’deki Eskişehirspor maçı, 14 yıllık hasretin sona ereceği maçtı. Galatasaray 2-1 kazandı, Derwall bir anda kahraman oldu. 3 hafta önce tepkilerin toplandığı isim, kulüp efsanesi haline gelmişti.

Ertesi sezonun başında Türkiye Süper Kupası’nı da kazanan Galatasaray’da Jupp Derwall, görevi yardımcısına bırakarak emeklilik kararı aldı. Eski bir yardımcı antrenör olan Derwall, yardımcısına çok güveniyordu. Nitekim yardımcısı da onu hiç haksız çıkarmadı.

Türk Futboluna Etkisi

Her zaman gelişim odaklı olması, daha önceden görülmemiş taktikler ve antrenman teknikleri, antrenman sahası reformunun yanı sıra Derwall; “Türk takımları yalnızca Türk takımlarıyla mücadele etmemelidir.” diyerek gelecek yıllarda yakalanacak Avrupa başarılarının da önünü açmıştı.

Ancak Derwall’in ülke futboluna kazandırdığı en önemli şey belki de reformları değildi. Galatasaray’da geçirdiği dönem boyunca yardımcılığını yapan Mustafa Denizli, 2 yıl takım kaptanlığını yapan Fatih Terim’di.

Derwall, hem yardımcısını hem de oyuncusunu o kadar iyi beslemişti ki; iki isim de teknik direktör olarak ülke tarihine geçti.

Denizli ve Terim, Derwall’den aldıkları bilgiler ışığında toplam 11 Süper Lig şampiyonluğu ve sayısız başarı kazandı.

Jupp Derwall; sıcak kişiliği, asla bir yabancı gibi hissetmemesi, futbol sporunu Türkiye’de yeniden tanımlayan kişi olmasıyla hiçbir zaman unutulmadı.

Efsane teknik direktör Jupp Derwall, 26 Haziran 2007’de hayata gözlerini yumdu.