Galatasaray’da 2000 Sonrasında Zirve Gheorghe Hagi’nin

ANA SAYFAHABERLER → Galatasaray’da 2000 Sonrasında Zirve Gheorghe Hagi’nin

Galatasaray’da 2000 Sonrasında Zirve Gheorghe Hagi’nin

Galatasaray’da 2000 Sonrasında Zirve Gheorghe Hagi’nin

Spor Toto Süper Lig’de 2000 sonrası dönemde en çok şampiyonluk yaşayan takım olan (9) Galatasaray, bu şampiyonluklara 6 farklı teknik direktörle ulaştı.

Bu dönemde 18 farklı teknik direktörle çalışan sarı kırmızılılarda bu isimlerden kimi başarısını şampiyonlukla taçlandırırken kimi ise yüksek puan ortalamaları yakalamasına rağmen mutlu sona ulaşamadı.

Buna göre Galatasaray’da 2000 sonrası dönemde en yüksek puan ortalamasına ulaşan 5 isim; Gheorghe Hagi, Hamza Hamzaoğlu, Fatih Terim, Mircea Lucescu ve Karl Heinz Feldkamp oldu. Geçtiğimiz sezon sarı kırmızılıları şampiyon yapan Okan Buruk ise tek sezonluk performansıyla bu 5 ismi de geride bıraktı.

Efsane 10 Numara İlk Sırada

Galatasaray’da 2000 yılından bugüne görev yapan teknik direktörlerin puan ortalamalarına bakıldığında (Okan Buruk görevini hala sürdürmekte olduğu için değerlendirmeye alınmamıştır) zirvede, sarı kırmızılı formayla bir efsane olan Gheorghe Hagi yer alıyor.

2002-2004 arasındaki ikinci Fatih Terim döneminin ardından Mart 2004’te sezon ortasında göreve gelen Hagi, UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa da dahil olmak üzere birçok zafer kazandığı kulübüne teknik direktör olarak dönmüştü.

Sezon sonuna kadar takımın başında 8 maça çıkıp 4 galibiyet 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet alan Hagi, Galatasaray ile birlikte ligi 6. sırada bitirmişti.

Yeni sezona Galatasaray’ın teknik direktörü olarak başlayan Hagi, ilk tam sezonunda ligde ve kupada çıktığı 39 maçın 29’unu kazandı. Efsane 10 numaranın teknik direktörlüğünde 6 maçta mağlup olan sarı kırmızılılar, 4 maçta ise berabere kaldı.

Galatasaray sezon sonunda şampiyon Fenerbahçe’nin 4 puan gerisinde kalıp ligi üçüncü bitirdiğinde ise Hagi ile yollar ayrıldı. Buna karşın Hagi, o dönemde yakaladığı 2.21 puan ortalamasıyla 2000 sonrasında Galatasaray’da en yüksek ortalamayı tutturan teknik direktör oldu.

3 Kupalı Teknik Direktör

2000 yılı ve sonrası baz alındığında puan ortalaması bakımından Galatasaray’ın en başarılı ikinci teknik direktörü ise Hamza Hamzaoğlu oldu.

2014/15’te Cesare Prandelli ile başlayan sezonun ilk bölümünde aradığını bulamayan Galatasaray, çareyi teknik direktör değişikliğinde buldu. Buna paralel olarak sarı kırmızılı camiaya daha önce futbolcu olarak da hizmet eden Hamza Hamzaoğlu, Galatasaray’ın yeni teknik direktörü oldu.

Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu, sezonun kalan kısmında sarı kırmızılı takımla oldukça başarılı bir performans sergileyerek çıktığı 36 maçta 25 galibiyet, 5 beraberlik ve 5 mağlubiyet aldı. Bu performans Hamza Hamzaoğlu yönetimindeki Galatasaray’a lig şampiyonluğuyla birlikte Türkiye Kupası’nı da getirdi.

Galatasaray ile yakaladığı başarının ardından yeni sezonda da takımın başında kalan ve TFF Süper Kupa’yı da kazanan Hamzaoğlu, buna karşın ligde ve Avrupa’da istenen başarıyı yakalayamadı.

2015/16’da 16 maça çıkan Hamza Hamzaoğlu, 8 galibiyet 4 beraberlik ve 4 mağlubiyet alınca görevini sezon ortasında Mustafa Denizli’ye devretti. Böylece Hamza Hamzaoğlu, Galatasaray teknik direktörü olarak çalıştığı bu dönemi 2.08 puan ortalamasıyla noktaladı.

Üçüncü Sıra Terim’in

Galatasaray tarihinin en başarılı teknik direktörü Fatih Terim ise 2000 sonrasında puan ortalamalarına bakıldığında kendisine üçüncü sırada yer buldu.

2011-2013 arasındaki üçüncü Terim dönemi, sarı kırmızılılar için başarılarla doluydu. Bu süreçte UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final gören Galatasaray, Süper Lig’de de üst üste 2 şampiyonluk yaşadı.

İlk sezonunda 2.12 puan ortalaması yakalayan ve Süper Lig’de şampiyonluk yaşayan Fatih Terim, ikinci sezonunda ise aynı başarıya bir UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finali ekledi ve 2.05 ortalama tutturdu.

2013/14 sezonuna da Fatih Terim ile başlayan Galatasaray, sezona 5 maçta 2 galibiyet 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle başladı. Ardından Fatih Terim’in milli takıma gitmesiyle sarı kırmızılılarda üçüncü Terim dönemi 2.06 ortalama ile sona erdi.

Fatih Terim’in ardından Galatasaray'ın son 23 yılda en yüksek puan ortalamasına sahip teknik direktörüyse Mircea Lucescu oldu.

Sarı kırmızılıların UEFA Kupası’nı kazandığı sezonun ardından Fiorentina’ya giden Fatih Terim’in yerine getirilen Romanyalı teknik direktör, 2000-2002 arasında görev yaptı. Bu dönemde bir lig şampiyonluğu ve bir UEFA Süper Kupa zaferi yaşayan Lucescu, 106 maçta yakaladığı 2.01 puan ortalamasıyla listenin dördüncü sırasında kendisine yer buldu.

5 kişilik bu listenin son sırasında ise daha önce Galatasaray’a 1992/93 sezonunda lig şampiyonluğu yaşatan Karl Heinz Feldkamp yer aldı.

Sarı kırmızılı takımda 2007/08 sezonunda görev yapan Alman çalıştırıcı, o sezon çıktığı 45 maçta 25 galibiyet 11 beraberlik ve 9 mağlubiyet aldı.

Ligde şampiyonluğa giderken yönetimle yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle 28.haftada Galatasaray’dan ayrılan Feldkamp, bu süreçte 1.91 puan ortalaması yakaladı. Galatasaray, o sezonu Cevat Güler ile tamamlayarak şampiyonluğa ulaştı.