Futbol Kulüplerinin Logo Değişimi

ANA SAYFAHABERLER → Futbol Kulüplerinin Logo Değişimi

Futbol Kulüplerinin Logo Değişimi

Futbol Kulüplerinin Logo Değişimi

2023 yılının ortalarında olduğumuz dönemlerde, kitlelere ulaşabilmek ve çekici olmak; şirketlerin tamamının ortak amacı olarak öne çıkıyor. Faaliyetin devam ettiği tüm sektörlerde rekabet de devam ediyor. Dünya, sonuç odaklılığın ve hızlı tüketimin hakim olduğu bir dönemini yaşarken sadeleşme akımı; her alanda kendisini gösteriyor.

Sadelik, bir yandan duru bir güzellik sağlarken aynı zamanda insanların baktığı şeylere uzun süre odaklanmasını engelliyor. Giydiğimiz kıyafetler, tükettiğimiz besinlerin kutuları, hatta yaşadığımız evlerin dekorasyonları bile giderek daha sade hale geliyor.

Sadeleşme akımının en büyük etkileri ise marka logolarında gözlemleniyor. Dünyanın ileri gelen markaları; logolarını daha sade, daha net ve az detay içeren formlara getiriyor. En büyük fastfood zincirlerinden en büyük otomotiv markalarına kadar çoğu şirket, geçtiğimiz 5-10 yılda logolarında değişikliğe gitti.

Futbol ise içinde yaşadığımız dünyadaki en büyük endüstrilerin başında geliyor. Kabul etmesi kimi futbolseverlere zor gelse de artık her futbol takımı, müşterilerini bekleyen bir mağaza veya okuyucularını bekleyen bir dergi gibi. Markalaşan futbol kulüpleri; sosyal medya ile büyüyen hızlı tüketim dünyasına adapte olabilmek için logolarını sadeleştiriyor.

Kimi zaman bu değişimler, taraftarların nezdinde “kulübün geçmişinden uzaklaşma” olarak kabul edilse de artık birçok dünya devinin daha sade logoları var.

Yıkılan Kaleler, Yok Olan Hayvanlar

Futbol kulüpleri, logolarında ait oldukları şehri temsil etmeyi tarih boyunca bir gelenek haline getirmişti. Ancak sadeleşme akımıyla birlikte şehirleri sembolize eden birçok figür, yerlerini kaybetmek zorunda kaldı.

Modern futbol dünyasında logo değişimleri denildiği zaman akla ilk gelen liglerden olan Serie A, geçtiğimiz yıllarda birçok logo değişikliğine sahne oldu.

Bunlardan en büyüğü, belki de en bilindik olanı Juventus tarafından gerçekleştirildi. Juventus; siyah ve beyaz çizgiler içeren, Torino şehrinin sembolü olan boğa motifini barındıran logosunu değiştirdi. Yerine yalnızca büyük bir “J” ve J’nin yanına bir çizgi daha yerleştirdi.

Yaşlı Kadın’ın bu logo değişimi, bir yeniliği temsil ediyordu. Ancak taraftarlar, büyük “J” harfine tepki gösterdi ve logo değişimini eleştirdi. 2017’de gerçekleşen değişim, İtalya’da büyük bir dalgayı beraberinde getirdi.

2020 yılında, Juventus’a (eski logosuna) oldukça benzer bir logoya sahip olan Hellas Verona; logosunda yer alan renkleri, yazıyı, İtalyan bayrağını ve kalkanı kaldırarak yalnızca tek bir motif kullanmaya başladı.

Derby d’Italia’nın diğer temsilcisi Inter ise ezeli rakibinden 4 yıl sonra değişimi gerçekleştirdi. Inter’in yeni logosu, tıpkı Juventus’unki gibi hiç beğenilmemişti. Milano’nun mavi siyahlıları; logosundaki iç içe geçen harfleri biraz daha sade hale getirirken renk sayısını da azaltmayı tercih etti.

Dünyanın kültür açısından en zengin şehirlerinden olan Floransa’nın futbol takımı Fiorentina, akıllarımıza kazınan uçurtma şeklindeki logosunu sadeleştirerek baklava şeklinde çevirdi. Birçok logoda olduğu gibi, Fiorentina da yazıları kaldırarak logosunda yalnızca motife yer verdi.

Yuvarlak Logoların Yükselişi

Dünyanın en fazla izlenen ligi olan İngiltere Premier League, 2016 yılında resmi logosunu değiştirerek sadeleşmenin en net örneklerinden birini sundu. 2010’lu yılların başındaki unutulmaz jenerik videosunda yüzümüze doğru kükreyen aslan, vücudunu yitirdi ve yalnızca kafası logoda kaldı.

İngiltere’de logo yenilenmesi geçiren en önemli kulüp, güncel Şampiyonlar Ligi şampiyonu Manchester City oldu. City, üç yıldızlı kartalına ve logonun altında yazan kulüp mottosuna veda ederken yalnızca sembolü olan gemiyi yeni logosunda kullandı.

İngiltere’de logosunu yenileyen takımların birçoğu, dünyada da genellikle bu şekilde, en kolay algılanan ve uzun süre bakma gereksinimi duyulmayan yuvarlak sembolünü logolarında kullanıyor.

2019 yılında logo değişimi konusunda dünyaya adeta örnek teşkil edebilecek bir hamle yapan Bristol City, sadeleşme akımının en net timsallerinden biri olarak logosunu değiştirdi.

Aynı Bristol City’de olduğu gibi West Ham United, 2021 yılında logosundan Londra’da yer alan Boleyn Kalesi’ni kaldırarak yalnızca sembolleri olan çekiçleri tuttu.

 

Premier League’deki son logo değişimi ise Aston Villa’dan geldi. Birmingham temsilcisi, aslında geçmişte de kullanmış olduğu ve içinde aslan bulunduran logosuna geri döndü. Aston Villa’nın şanssızlığı, logolarının Chelsea’nin logosuna fazla benzemesi oldu.

Henüz Türkiye’de sadeleşme akımının etkisiyle logosunu yenileyen bir Süper Lig takımı bulunmasa da önümüzdeki senelerde bunun yaşanmayacağını garanti etmek çok zor. Küreselleşen dünya, futbol endüstrisini kendisine adapte ediyor.