Fenerbahçe Transfer Gelirinde Rekorlarını Tazeliyor

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe Transfer Gelirinde Rekorlarını Tazeliyor

Fenerbahçe Transfer Gelirinde Rekorlarını Tazeliyor

Fenerbahçe Transfer Gelirinde Rekorlarını Tazeliyor

Süper Lig’de 9 sezondur şampiyonluğa ulaşamayan Fenerbahçe, buna karşın oyuncu satışlarından elde ettiği gelirle dikkat çekiyor.

Son 10 yılda kulüp tarihinin rekor satışlarından birkaçını gerçekleştiren sarı lacivertli ekip, bu süreçte kulübün kasasını doldurmayı başardı.

İşte Fenerbahçe’nin, Transfermarkt verilerine göre son 10 yılda oyuncu satışlarından elde ettiği gelirler.

En Düşük Satış Son Şampiyonlukta

Fenerbahçe, 2013/14 sezonuna teknik direktör Ersun Yanal önderliğinde başladı.

Galatasaray’ın 2 yıl üst üste şampiyon olduğu 2011/12 ve 2012/13 sezonlarının ardından şampiyonluğu ezeli rakibinden geri almak isteyen sarı lacivertliler, kadrosunu büyük ölçüde koruyarak eklemeler yaptı.

Sezon öncesinde yalnızca 2 oyuncusunu bonservisleriyle gönderen sarı lacivertli ekip, Sezer Öztürk ve Orhan Şam’dan toplam 2.5 milyon € elde etti. Sezon boyunca takımdan gönderdiği oyunculardan toplamda 5.15 milyon € gelir elde eden Fenerbahçe, geri kalan parayı ise Miroslav Stoch, Joseph Yobo ve Milos Krasic’in kiralama bedellerinden elde etti.

Ersun Yanal yönetimindeki takım, sezon sonunda rekor kırarak şampiyon olurken aynı zamanda son 10 yılda oyuncu satışlarından en düşük geliri elde ettiği dönemi yaşadı.

Bir sonraki sezonda da şampiyon kadroyu büyük ölçüde koruma anlayışıyla hareket eden Aziz Yıldırım liderliğindeki yönetim, bu kez hiçbir oyuncusunu bonservisiyle göndermedi.

2014/15 sezonunda elde edilen 5.9 milyon €’luk gelirin tamamı kiralık oyuncuların kiralama bedellerinden elde edildi. Buna göre Salih Uçan, Roma’ya 4.75 milyon € bedelle kiralanarak Fenerbahçe’nin o sezon en çok gelir elde ettiği futbolcu oldu. Miroslav Stoch ve Oğuz Mataracı’nın kiralama hamleleri ise yalnızca 1.15 milyon € gelir getirdi.

Kadro Revizyonları Dönemi

2014/15 sezonunda şampiyonluğu Galatasaray’a karşı kaybeden Fenerbahçe, 2015/16 sezonuna girilirken kadrosunda büyük bir revizyona imza attı.

Josef de Souza, Simon Kjaer, Ozan Tufan, Nani, Robin van Persie, Fernandao gibi çok önemli isimler kadroya katılırken; o dönem için son yılların en büyük oyuncu satışı gerçekleşti.

Fenerbahçe’ye Fransa Ligue 1 gol kralı olarak gelen Moussa Sow, 16 milyon € bedelle Al-Ahli’nin yolunu tuttu. Sarı lacivertliler o sezon iki kez kiraladığı Emmanuel Emenike’den 4.5 milyon €, Oğuz Mataracı’dan ise 150 bin € kazandı ve kasasına 20.65 milyon € koydu.

Sarı lacivertli ekip, kadroya yapılan önemli takviyelere karşın bir kez daha şampiyonluktan uzak kaldı. Buna rağmen bir sonraki sezonda kadrosunu koruyan ve sadece Luis Nani’yi 8.5 milyon € bedelle Valencia’ya gönderen Fenerbahçe, ne var ki 2016/17 sezonunda da şampiyon olamadı.

2017/18 sezonu ise sarı lacivertli ekipte Başkan Aziz Yıldırım’ın son sezonu olarak tarihe geçti. Bu sezonda Simon Kjaer (12.5 milyon €), Emmanuel Emenike (2.5 milyon €), Gregory van der Wiel ve Miroslav Stoch gibi önemli isimler ise 1’er milyon €’ya satıldı. Kasasına 17.36 milyon € koyan Fenerbahçe, transfere harcadığı 20.68 milyon €’nun karşılığını da yine şampiyonluk olarak alamadı.

Sezon sonunda yapılan seçimli kongrede, kulüp tarihinin en uzun süre başkanlık yapan ismi Aziz Yıldırım (20 yıl), Ali Koç’a karşı kaybetti.

Ali Koç’un Dönemi Rekor Satışlara Sahne Oldu

Ali Koç dönemi, Fenerbahçe’nin rekor satışlar yaptığı bir dönem olarak dikkat çekti. Başkanlık döneminin ilk sezonunda Josef de Souza, Giuliano ve Fernandao gibi oyuncular ile yollarını ayıran Ali Koç yönetimi, 3 Brezilyalı isimden 25.05 milyon € gelir elde etti.

Aldığı oyunculara da yaklaşık 26 milyon € harcayan Fenerbahçe, 2018/19 sezonunu da kupasız kapattı. Bir sonraki sezon ise Fenerbahçe tarihinin rekor satışlarından birine sahne oldu.

Sarı lacivertlilerin 2017/18 sezonu başında Rabotnicki’den 180 bin €’ya kadrosuna kattığı Eljif Elmas, tam 16.2 milyon € karşılığında Napoli’ye transfer oldu. Bu transfer, o dönem için Fenerbahçe tarihindeki en pahalı ikinci satış olarak kayıtlara geçti. O sezon başında Eljif Elmas dışında başka önemli satış yapmayan Fenerbahçe, gönderdiği oyunculardan 16.47 milyon € kazandı.

2020/21 sezonunda ise Fenerbahçe’nin kulüp tarihindeki rekor bonservis bedeli elde edildi. O güne kadar en büyük satışını Elvir Balic’i Real Madrid’e göndererek yapan (1999/00 – 21 milyon €) Fenerbahçe, sezon başında kadrosuna kattığı Vedat Muriqi’yi de aynı bedelle sattı.

21 milyon € karşılığında Lazio’nun yolunu tutan Vedat Muriqi, böylece kulüp tarihinin en pahalı satışı olarak kayıtlara geçti. Sarı lacivertliler o sezon Vedat Muriqi’nin yanında Jailson’u da 4.5 milyon €’ya gönderdi. Kiralık giden Nabil Dirar ve Miha Zajc’tan ise toplam 880 bin € kazanıldı. Böylece Fenerbahçe, 2020/21 sezonunu transferde kasasına 26.38 milyon € koyarak bitirdi.

Fenerbahçe’nin şampiyonluk hasretinin devam ettiği 2021/22 sezonu ise Ali Koç döneminin oyuncu satışlarından en az gelir elde edilen sezonu oldu.

Michael Frey, Mame Thiam, Kemal Ademi ve Sadık Çiftpınar’ı bonservisleriyle gönderen Fenerbahçe, bu 4 isimden yaklaşık 5 milyon € kazanabildi. Bu oyunculara ek olarak Watford’a kiralanan Ozan Tufan ise kulübüne 1 milyon € gelir getirdi.

Ali Koç döneminin oyuncu satışından en az kazanç sağladığı sezonun ardından ise bu kez en çok gelir elde edilen sezon yaşandı.

2022/23 sezonunu başında Napoli’ye 18.05 milyon € bedelle transfer olarak kulüp tarihinin o dönem için en yüksek üçüncü satışı olan Kim Min-Jae, aynı zamanda sarı lacivertli kulübün en çok kar ettiği isimler arasına da girdi.

Güney Koreli stoperin yanında Allahyar Sayyadmanesh, Marcel Tisserand, Ozan Tufan, Muhammed Gümüşkaya, Lamine Diack ve Arda Kurtulan da Fenerbahçe’ye yaklaşık 12 milyon € bonservis geliri kazandırdı.

Mergim Berisha’yı da 300 bin €’ya Augsburg’a kiralayan sarı lacivertliler, kasasına 30.05 milyon € bonservis geliri koydu.

2023/24 Sezonu Rekorla Başladı

Yeni sezon transfer çalışmalarını an itibarıyla sürdüren Fenerbahçe, henüz temmuz ayının ortasında bir başka rekor daha kırdı.

18 yaşındaki milli oyuncu Arda Güler’i 20 + 10 milyon € bedelle Real Madrid’e gönderen Fenerbahçe, bu sezon için bu transferden 20 milyon € kazandı. Arda Güler, Fenerbahçe ve Türk futbol tarihinin (toplam itibarıyla) en pahalı oyuncusu unvanını da böylece henüz 18 yaşında eline geçirdi.

Sarı lacivertli ekip Arda Güler’in yanında Bruma’yı 6.5 milyon € ve Mergim Berisha’yı da 4 milyon €’ya göndererek daha şimdiden transferden 30.5 milyon € kazandı.

Bu miktarın gelecek günlerde artması ve hem Ali Koç döneminin hem de Fenerbahçe tarihinin rekor gelirinin elde edilmesi bekleniyor.