Fenerbahçe Son Yıllarda Gençleşti

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe Son Yıllarda Gençleşti

Fenerbahçe Son Yıllarda Gençleşti

Fenerbahçe Son Yıllarda Gençleşti

Spor Toto Süper Lig’de son yıllarda hem teknik kadrosunu hem de oyuncu kadrosunu değiştirerek yeni sezonlara başlayan Fenerbahçe, transferlerinin yaşında bir dengeyi tutturmayı hedefledi.

Sarı lacivertli ekip, son 5 yılda yaptığı transferler baz alındığında en yüksek yaş ortalamasını 2020/21 sezonunda tutturdu. Fenerbahçe’nin genç ağırlıklı transfer politikası ise geride bıraktığımız 2022/23 sezonunda dikkat çekti.

İşte Fenerbahçe’nin son 5 yıldaki transferlerinin yaş ortalamaları:

Son 5 Yılın En Yükseği Erol Bulut Dönemi

Fenerbahçe, Ali Koç’un başkanlığındaki ilk sezonu olan 2018/19 sezonuna kadrosunu büyük ölçüde yenileyerek girdi.

Teknik direktör Phillip Cocu ve sportif direktör Damien Comolli önderliğinde 16 futbolcuyu kadrosuna katan Fenerbahçe’nin transfer ettiği en genç isimler 18 yaşındaki Berke Özer ve Ferdi Kadıoğlu oldu.

Bu iki ismin yanında Barış Alıcı (21) ve Jailson (22) gibi gençlere de yatırım yapan Fenerbahçe, o dönemde en yaşlı transferini ise 30 yaşındaki Islam Slimani ile yaptı. Islam Slimani ayrıca 2018/19 sezonunda kadroya katılan 30 yaş ve üzeri tek oyuncuydu.

Sarı lacivertlilerin görece gençlere yöneldiği bu sezonda transfer ettiği oyuncuların yaş ortalaması 24.8 idi.

Phillip Cocu’yla sezon ortasında ayrıldığı süreçten sonra 2019/20 sezonuna Ersun Yanal ile başlayan Fenerbahçe, transferde yine hareketli bir dönemi geride bıraktı.

Sezon boyunca 14 futbolcuyu kadrosuna katan Ersun Yanal’ın ekibinde en yaşlı transfer olarak 38 yaşındaki Emre Belözoğlu dikkat çekti. Emre Belözoğlu’nun yanı sıra Mevlüt Erdinç, Adil Rami, Max Kruse ve Luiz Gustavo, sarı lacivertlilerin transfer ettiği 30 yaş üstü oyunculardı.

14 transferinin yaş ortalaması 27.4’ü buldu. Fenerbahçe’nin 2019/20 sezonundaki en genç transferi ise 18 yaşındaki Allahyar Sayyadmanesh’ti.

Fenerbahçe, bir kez daha teknik direktör değiştirerek başladığı 2020/21 sezonunda ise takımı Erol Bulut’a emanet etti.

Son yıllardaki en hareketli transfer dönemini Erol Bulut ile yaşayan Fenerbahçe, tam 22 oyuncuya imza attırdı ve kadrosunu neredeyse tamamen yeniledi.

2020/21 sezonunda transfere 20.6 milyon € harcayan yönetimin en yaşlı transferleri ise her biri 35 yaşında olan Gökhan Gönül, Papiss Cissé ve José Sosa oldu. 27.3 yaş ortalamasıyla transferlerini gerçekleştiren Fenerbahçe, kadrosuna 20 yaş altındaki oyuncu olarak sadece 18 yaşındaki Barış Sungur'u kattı.

2020/21 sezonuna Erol Bulut ile başlayıp Emre Belözoğlu ile bitiren Fenerbahçe için yeni sezon, yine farklı bir teknik direktörle başladı.

Takımı Gençleştirme Çalışmaları Dikkat Çekti

Takımın başına getirilen isim, daha önce 2015-2016 arasında sarı lacivertlileri çalıştıran Vitor Pereira oldu.

Bu dönemde önceki 3 sezonun aksine daha az sayıda oyuncuyu kadrosuna katan Fenerbahçe, sezon boyunca 10 oyuncu transfer etti. Bu isimler arasında en genci, 19 yaşındaki Çağtay Kurukalıp olurken en yaşlıları ise 29 yaşındaki iki isim, Serdar Dursun ve Steven Caulker’dı. Sarı lacivertlilerin 2021/22 sezonunda 30 yaş ve üzeri hiçbir oyuncuyu transfer etmemesi ise dikkat çekti. Bunun da etkisiyle Fenerbahçe’nin 2021/22 sezonundaki transferlerinin yaş ortalaması 24.5’e kadar düştü.

Başkan Ali Koç liderliğindeki Fenerbahçe, geçtiğimiz sezona ise takımın başına dünyaca ünlü Portekizli teknik direktör Jorge Jesus’u getirerek girdi.

Transferde toplamda 43.7 milyon € harcayan sarı lacivertli yönetim, Jesus’un takımını oluşturması için 18 transfer yaptı. Barcelona’dan gelen Emre Demir (19) ve Watford’dan kadroya katılan Tiago Çukur (19), sarı lacivertlilerin en genç transferleri oldu. 

Fenerbahçe’nin geçtiğimiz sezondaki transferlerinin yaş ortalaması 25.7 olurken alınan en yaşlı isimler ise Joao Pedro (30), Willian Arao (30), Joshua King (30) ve Ezgjan Alioski (30) olarak öne çıktı.