Fenerbahçe Oyuncu Satışlarıyla Dikkat Çekti

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe Oyuncu Satışlarıyla Dikkat Çekti

Fenerbahçe Oyuncu Satışlarıyla Dikkat Çekti

Fenerbahçe Oyuncu Satışlarıyla Dikkat Çekti

Fenerbahçe, son yıllarda yüksek bonservis bedelleriyle yaptığı oyuncu satışlarıyla dikkat çekti. Başkan Ali Koç’un göreve geldiği 2018/2019 sezonundan itibaren yıldız oyuncularının satışından büyük gelir elde eden sarı lacivertliler, bu anlamda son yıllarda bir alışkanlık edindi.

Bu isimler arasında Eljif Elmas, Vedat Muriqi, Kim Min-Jae ve son olarak ise Arda Güler, Avrupa’nın 5 büyük ligine yüksek bedeller karşılığında transfer oldu.

Öte yandan Ali Koç’un ilk sezonunda Suudi Arabistan’a giden Giuliano ve Josef de Souza da sarı lacivertli kulübe kazandırdıkları parayla dikkat çektiler.

İlk Sezonda Suudi Arabistan’a Gittiler

Fenerbahçe Spor Kulübü’nde 2018 Haziran ayında yapılan seçimle başkanlığa gelen Ali Koç, ilk transfer döneminde yaptığı transferler kadar oyuncu satışlarıyla dikkat çekti.

Oyuncu satışlarında genellikle Arap Yarımadası ile ilişkiler kuran Fenerbahçe, 2015’ten beri sarı lacivertli formayı giyen Josef de Souza ve 2017’de 7 milyon € karşılığında kadrosuna kattığı Giuliano ile yollarını ayırmıştı.

İki Brezilyalı oyuncusunu da Suudi Arabistan Ligi’ne gönderen Fenerbahçe, Josef de Souza için Al-Ahli ile 12 milyon € karşılığında anlaşmıştı. Giuliano ise şimdilerde Cristiano Ronaldo’nun formasını giydiği Al-Nassr’a 10.5 milyon €’ya transfer olmuştu.

5 Büyük Lige Transferler

Fenerbahçe, 2019/20 sezonunda ise Ali Koç döneminin 5 büyük lige yapılan ilk büyük oyuncu satışını gerçekleştirdi.

Sarı lacivertli kulübün 2017/18 sezonunun başında sadece 180 bin €’ya Kuzey Makedonya’nın Rabotnicki kulübünden transfer ettiği Eljif Elmas, gösterdiği performansla Avrupa’nın dev kulüplerinin radarına girdi.

İtalya Serie A temsilcilerinden Napoli, Eljif Elmas transferinde rakiplerinin önüne geçerek oyuncuyu kadrosuna kattı.

Napoli, Eljif Elmas için Fenerbahçe’ye 16.2 milyon € ödedi. Bununla birlikte Fenerbahçe, yapılan anlaşma gereği Napoli’nin oyuncuyu satması halinde de belirli bir oranda gelir elde etmeyi taahhüt altına aldı.

An itibarıyla Transfermarkt’taki değeri 26 milyon € olan Eljif Elmas, Napoli’nin yıllar sonra gelen şampiyonluğunda da büyük pay sahibi oldu.

Fenerbahçe, Eljif Elmas’ı Napoli’ye gönderdiği 2019/20 sezonundan bir sezon sonra ise tarihinin en büyük oyuncu satışlarından birini gerçekleştirdi.

2020/21 sezonu başında Çaykur Rizespor’dan 5.6 milyon €’ya kadroya katılan Vedat Muriqi, sarı lacivertli forma altındaki ilk ve tek sezonunda çıktığı 36 maçta 17 gol atıp 7 asist yaparak üstün bir performans sergiledi.

Bunun sonucunda tıpkı Eljif Elmas gibi birçok kulüpten teklif alan Vedat Muriqi’nin tercihi Lazio oldu. İtalyan ekibi, Fenerbahçe’ye bu transfer için 21 milyon € ödedi. Bu transfer, bugün bile Fenerbahçe’nin kulüp tarihinde tek seferde elde ettiği en yüksek bonservis bedeli olarak kayıtlara geçti.

Serie A ile olan transfer alışverişini 2022/23 sezonunun başında da sürdüren sarı lacivertliler, Ali Koç dönemindeki oyuncu satma başarısını Kim Min-Jae ile devam ettirdi.

Teknik direktör Vitor Pereira döneminde Çin Ligi ekiplerinden Beijing Guoan’dan 3 milyon €’ya transfer edilen Güney Koreli stoper, bir sezon sonra 18.05 milyon €’ya tıpkı Eljif Elmas gibi Napoli’nin yolunu tuttu.

Kim Min-Jae’nin yakın zamanda Bayern Münih’e imza atması bekleniyor.

Arda Güler Tarihe Geçti

Fenerbahçe’nin tarih boyunca yaptığı en yüksek oyuncu satışı ise (bonuslarla birlikte) Arda Güler oldu.

Sarı lacivertli formayla oynamaya başladığı ilk günden beri taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan Arda Güler, 2023/24 yaz transfer döneminde Avrupa’nın en çok konuşulan futbolcularından biri haline geldi.

Bu transfer döneminde birçok dev kulüp, milli oyuncu için tekliflerini iletti. Arda Güler’in sözleşmesinde yer alan serbest kalma bedelini karşılaşama hazır olan kulüpler, oyuncuyla görüşmelerini de gerçekleştirdi. Bununla birlikte transfer için en büyük favoriler La Liga ve dünya futbolunun iki dev kulübü Barcelona ve Real Madrid olarak öne çıktı.

Bu iki takım arasından Real Madrid, Fenerbahçe’ye 20 + 10 milyon € teklif yaparak Arda Güler’in yeni takımı olmayı başardı. Genç oyuncu, Real Madrid ile 6 yıllık bir sözleşmeye imza attı.

Böylece Arda Güler, toplam 30 milyon €’luk bonservis bedeliyle Fenerbahçe tarihinin en yüksek bedelli oyuncu satışı oldu.