Fenerbahçe’nin Kalesi Uzun Yıllar Sonra Yabancı Kaleciye Emanet

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe’nin Kalesi Uzun Yıllar Sonra Yabancı Kaleciye Emanet

Fenerbahçe’nin Kalesi Uzun Yıllar Sonra Yabancı Kaleciye Emanet

Fenerbahçe’nin Kalesi Uzun Yıllar Sonra Yabancı Kaleciye Emanet

Fenerbahçe, 1990’lı yılların başından itibaren hafızalarda kalesindeki Türk kalecilerle kaldı. Öyle ki sarı lacivertliler, geçtiğimiz 31 sezonun her birinde Süper Lig’de Türk kalecilere yabancı kalecilerden daha fazla şans verdi.

1988 yazında Schalke’den Fenerbahçe’ye gelen efsane Alman kaleci Toni Schumacher, 3 sezon forma giydiği Fenerbahçe’de 1 kez Türkiye Ligi şampiyonu olmayı başardı.

Alman kalecinin Fenerbahçe kalesini koruduğu son sezon olan 1991/92 sezonu, Fenerbahçe’nin ligde yabancı kalecilere Türk kalecilerden daha fazla süre verdiği son sezon olarak kayıtlara geçti.

Barcelona’ya Uzanan Yol

Schumacher sonrasında Fenerbahçe’nin kalesini koruyan isim 4 sezon boyunca Engin İpekoğlu oldu. Bu süreçte 1 kez Süper Lig şampiyonluğu yaşayan Fenerbahçe, eş zamanlı olarak Türk futbol tarihinin en önemli kalecilerinden birini de yetiştirdi.

1993’ün kasım ayında Antalyaspor’dan Fenerbahçe’ye transfer olan Rüştü Reçber, Fenerbahçe’ye formda gelmesi amacıyla o sezonu Antalyaspor’da geçirdi.

Ertesi sezon Engin İpekoğlu’nun arkasında yavaş yavaş forma şansı bulmaya başlayan Rüştü Reçber, 1995/96 sezonu itibarıyla Fenerbahçe kalesinin sahibi oldu.

8 sezon boyunca sarı lacivertli fileleri sakat olmadığı sürece hiçbir kaleciye uzun süreli kaptırmayan Rüştü Reçber, 2002 Dünya Kupası’nda üçüncülüğe ulaşan Türkiye takımının da kalesini korudu.

İstikrarlı performansı, cesur oyun tarzı ve unutulmaz kurtarışları; Rüştü Reçber’i Barcelona’nın başkanlık seçiminde aday olan Joan Laporta’nın seçim vaadi haline getirdi.

Seçimi kazanan Joan Laporta, sözünü tutarak Temmuz 2003’te Rüştü Reçber’i Barcelona’ya transfer etti. Rüştü Reçber, Barcelona’da sadece 1 sezon geçirdi ve önce kiralık sonrasında bonservisiyle Fenerbahçe’ye geri döndü.

Rüştü Reçber, Fenerbahçe’ye geri döndüğünde tıpkı kendisinin 10 yıl önceki hali gibi yetişen bir genç daha vardı. Reçber, 2004/05 sezonunda kaleyi korusa da sonraki sezonlarda yavaş yavaş kaleyi halefine devretti.

2007 yazında Beşiktaş’a imza atan efsane kaleci, Fenerbahçe kariyerinde toplamda 364 maça çıktı ve 4 Süper Lig şampiyonluğu kazandı.

Fenerbahçe’nin Timsali

2000’li yılların başında kurduğu kadrolar ve getirdiği yıldız oyuncularla dikkat çeken Fenerbahçe, kalesinde ise takımın güven kaynağını barındırıyordu.

Volkan Demirel, takıma katıldığı 2002 yılından beri kaleye geçeceği zamanı sabırla bekledi ve Rüştü Reçber’in takımda olmadığı sezonda eline gelen şansı çok iyi kullandı.

İlk tam sezonunda şampiyonluğa ulaşan Volkan Demirel, Rüştü Reçber’den boşalan kaleyi uzun yıllar koruyacağının sinyallerini verdi.

Fenerbahçe’nin özellikle derbi maçlarında gösterdiği yüksek dirençli futbolun adeta bir simgesi olan Volkan Demirel, kariyeri boyunca Kadıköy’de Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’a karşı oynadığı hiçbir maçı kaybetmedi.

Milli takımın da uzun yıllar kalesini koruyan Volkan Demirel, tam 13 sezon boyunca Fenerbahçe’nin en fazla süre alan kalecisi oldu. Günümüzde Hatayspor’un teknik direktörlüğünü yapan Volkan Demirel, 2019 yılının eylül ayında futbolu Fenerbahçe formasıyla bıraktı.

Demirel, sarı lacivertli formayı 525 maçta giyerek kulüp efsanelerinden biri haline geldi. Volkan Demirel, Kadıköy’de kale arkasına tribünlerine sırtını dönmeyi bıraktığında Fenerbahçe formasıyla 10 kupa kazanmış bir simge olmuştu.

Premier League’de Bir Türk Kaleci

Volkan Demirel’in futbolu bırakmasının bir sezon sonrasında transfer edilen Altay Bayındır, genç yaşına rağmen Fenerbahçe’nin kalesinde taraftarlara güven ve umut vermeyi başardı.

Fenerbahçe adına kötü geçen 2019/20 sezonunun ardından Fenerbahçe’nin şampiyonluğu 2 puanla kaçırdığı 2020/21 sezonunda sarı lacivertliler adına birçok maçta yıldızlaşan Altay Bayındır, Fenerbahçe’de sezonun oyuncularından biri oldu.

Sonraki iki sezonda sakatlık problemleri yaşamasına karşın kaledeki yerini kaptırmayan Altay Bayındır, Fenerbahçe ligi iki sezon üst üste ikinci sırada bitirirken takımın kalesini koruyan isim oldu.

Fenerbahçe yönetimi, 2023 yazı itibarıyla yeni bir kaleci transferi yapmak isteyince Altay Bayındır’ın da kulüpten ayrılması gündeme geldi. Erik ten Hag yönetiminde Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek olan Manchester United, Altay Bayındır’ı transfer etmek için Fenerbahçe ile görüşmelerini hızlandırdı.

Milli kaleci, önümüzdeki günlerde kendisini Manchester United’a bağlayacak sözleşmeye imza atabilir.

Dünya Kupası’nın Yıldızı

2022 Dünya Kupası, Hırvatistan adına 2018’in ardından bir diğer unutulmaz kupa olarak tarihe geçti. Ancak 2022 Dünya Kupası, Hırvatlar için çok daha erken bitebilirdi.

Zira Hırvatistan hem son 16 hem de çeyrek finali penaltı vuruşları sonrasında geçmeyi başardı. Bu başarının altında ise Dominik Livakovic’in imzası vardı.

Japonya ve Brezilya karşısında kritik penaltı vuruşları kurtaran Livakovic, takımının Dünya Kupası’nı üçüncü olarak tamamlamasına büyük katkı sağladı.

Turnuvanın ardından Bayern Münih ile adı anılan Livakovic, beklenilen transferi yapmadı Dinamo Zagreb’de kaldı.

Ancak Fenerbahçe, 2023 yaz transfer döneminin başından itibaren ilgilendiği Hırvat kaleciyle 25 Ağustos günü sözleşme imzaladı. Sarı lacivertliler, 6.65 + 1 milyon € karşılığında kadrosuna kattığı 28 yaşındaki Livakovic ile 5 yıllık sözleşme imzaladı.

Fenerbahçe’nin ana kalecisi konumuna gelen Hırvat kaleci, sarı lacivertli kulübün 31 sezondur süren yerli kaleci geleneğini bozmaya hazırlanıyor. 28 yaşındaki Dominik Livakovic, büyük beklentilerle Fenerbahçe’nin kalesini koruyacak.