Fenerbahçe’nin Bu Sezonki Lig Performansı

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe’nin Bu Sezonki Lig Performansı

Fenerbahçe’nin Bu Sezonki Lig Performansı

Fenerbahçe’nin Bu Sezonki Lig Performansı

2021/22 sezonunda Süper Lig’i şampiyon Trabzonspor’un ardından ikinci sırada tamamlayan ve ligdeki şampiyonluk hasretini 8 yıla çıkaran Fenerbahçe, yeni sezona iddialı bir şekilde hazırlandı.

Ali Koç başkanlığındaki yönetim, takımın başına uzun süren görüşmeler sonucunda Portekizli ünlü teknik direktör Jorge Jesus’u getirdi.

Daha önce Benfica, Sporting, Flamengo gibi kulüplerde birçok başarı yakalayan Jorge Jesus’tan en büyük beklenti, sarı lacivertli ekibe özlenen şampiyonluğu getirmekti.

Kadroda Köklü Değişim

Yeni sezonda yeni teknik direktörüyle mutlak şampiyonluğu hedefleyen Fenerbahçe yönetimi, ilk iş olarak kadroyu yeniden yapılandırdı.

Bu doğrultuda geride kalan sezonun en önemli yıldızı olarak öne çıkan Kim Min-Jae, 18.05 milyon € bedelle Napoli’nin yolunu tuttu. Allahyar Sayyadmanesh, Marcel Tisserand, Ozan Tufan, Mergim Berisha, Luiz Gustavo, Filip Novak, Steven Caulker, Max Meyer, Jose Sosa, Mesut Özil ve Mauricio Lemos ile de yollar ayrıldı. Fenerbahçe, 2022/23 sezonunda yollarını ayırdığı tüm futbolculardan toplamda 30.05 milyon € gelir elde etti.

Kadrodaki köklü değişimin ikinci aşaması olarak birçok futbolcuyu kadrosuna katan Fenerbahçe, teknik direktör Jorge Jesus’un etkisiyle Güney Amerikalı oyuncuların ağırlık kazandığı bir politika izledi.

Diego Rossi (zorunlu satın alma maddesi kullanıldı), Luan Peres, Joao Pedro, Bruma, Lincoln, Willian Arao, Gustavo Henrique, bu anlayışa uygun olarak transfer edildi.

Bu isimlerin yanında Michy Batshuayi, Emre Mor, İrfan Can Eğribayat, Ezgjan Alioski ve Joshua King gibi isimler de sarı lacivertli formayı giydi. Fenerbahçe’nin devre arasında transfer ettiği Jayden Oosterwolde ise sarı lacivertlilerin Jorge Jesus döneminde en çok bonservis bedeli ödediği (7 milyon €) isim oldu.

Fenerbahçe toplamdaysa kadrosuna kattığı oyuncular için 43.76 milyon € harcama yaptı.

Lige Çok Güçlü Başlangıç

Teknik direktör Jorge Jesus önderliğinde Spor Toto Süper Lig’deki ilk maçında ligin yeni ekiplerinden HangiKredi Ümraniyespor’u ağırlayan Fenerbahçe, maçta 2 puan bıraktı.

Buna karşın bir sonraki hafta Kasımpaşa’yı deplasmanda 6-0 ile geçen sarı lacivertliler, Adana Demirspor’u da 4-2 yenerek Jorge Jesus döneminde iç sahadaki ilk galibiyetini aldı.

Bu galibiyetten bir hafta sonra arabam.com Konyaspor’a karşı alınan 1-0’lık mağlubiyet ise Jesus döneminin ilk yenilgisi olarak kayıtlara geçti.

arabam.com Konyaspor mağlubiyetinin ardından oynadığı üst üste 8 maçta sadece 1 kez berabere kalan Fenerbahçe, yükselen formuyla bu süreçte 22 puan topladı. Sarı lacivertlilerin oynadığı yoğun baskılı futbol ve alınan farklı sonuçlar, Fenerbahçe taraftarlarının şampiyonluk ümidini arttırdı.

Buna karşın 12 Kasım 2022’de Dünya Kupası arası öncesindeki son maçta evinde sürpriz bir şekilde Bitexen Giresunspor’a mağlup olan takım, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Aynı haftada lider Fenerbahçe’nin en yakın takipçisi Galatasaray’ın Medipol Başakşehir’i deplasmanda 7-0 ile geçmesi ise yarışın Dünya Kupası sonrasında daha da sıkı geçeceğinin sinyallerini verdi.

Sadece 4 Mağlubiyet

Dünya Kupası’na verilen yaklaşık 1 aylık aranın ardından lige Trabzonspor maçıyla dönen Fenerbahçe, Jorge Jesus’un Türkiye’deki ilk derbi mağlubiyetini 2-0’lık skorla aldı.

Böylece Galatasaray’a karşı puan avantajını kaybeden Jorge Jesus’un öğrencileri, Spor Toto Süper Lig puan tablosunda ikinci basamağa düştü.

Fenerbahçe, Dünya Kupası arasından sonraki döneme bakıldığında sadece 4 maçta rakiplerine mağlup olarak bu süreçteki 23 maçta toplam 51 puan topladı ve çok başarılı bir performans gösterdi.

Sarı lacivertlilerin böylesi bir performansa karşın şampiyonluğa ulaşamamasında ise sezon boyunca oynadığı tüm derbilerden yalnızca Trabzonspor’u sahasında ağırladığı maçı kazanabilmesinin etkisi vardı.

Öyle ki Fenerbahçe, teknik direktör Jorge Jesus yönetiminde Galatasaray ile oynadığı 2’şer maçı da kaybetti. Beşiktaş ile deplasmanda berabere kalıp evinde rakibine mağlup olan sarı lacivertliler, Trabzonspor’a ise deplasmanda 3 puan bıraktı. Jorge Jesus’un ekibinin 2022/23 sezonunda kazandığı tek derbi, Ülker Stadyumu’nda oynanan Trabzonspor derbisi oldu.

Sarı lacivertliler buna ek olarak ligin son bölümünde İstanbulspor ve Bitexen Giresunspor karşısında aldığı kritik beraberliklerle de rakibini yakalama ihtimallerini zora soktu.

Sezonu 36 maçta topladığı 80 puanla ikinci basamakta bitiren sarı lacivertli ekip, maç başı 2.2 puan ortalaması tutturdu.

Bir önceki sezonu şampiyon tamamlayan Trabzonspor’un 2.13 puan ortalamasıyla bu başarıyı yakaladığı düşünüldüğünde Fenerbahçe, bir önceki sezonun şampiyonunu geride bırakmasına karşın ikinci oldu.

Sezon sonunda Ziraat Türkiye Kupası’nda Medipol Başakşehir’i finalde mağlup ederek şampiyon olan Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus, bu maçla birlikte takıma veda etti. Mutlak şampiyonluk hedefiyle Türkiye’ye gelen Jesus, ligi kazanamasa da sarı lacivertlilerin 9 yıllık kupa hasretine böylece son verdi.