Fenerbahçe’de Bir İlki Başaran İsim: Didi

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe’de Bir İlki Başaran İsim: Didi

Fenerbahçe’de Bir İlki Başaran İsim: Didi

Fenerbahçe’de Bir İlki Başaran İsim: Didi

Fenerbahçe, tarih boyunca dünya futboluna damga vurmuş birçok Brezilyalıya ev sahipliği yaptı. Brezilya futbolunun efsanevi ismi ve birçoklarına göre gelmiş geçmiş en büyük sol bek olarak kabul edilen Roberto Carlos ve yine ülkesindeki birçok gence ilham olmuş efsanevi 10 numara Alex de Souza, sarı lacivertli kulüpte futbol oynayan Brezilyalılar arasında en öne çıkanlardı.

Bunun yanında Fenerbahçe, geçmiş dönemde futbolcu olarak futbolda silinmeyen izler bırakan Brezilyalı teknik direktörlerle de çalıştı. “Beyaz Pele” olarak anılan Arthur Zico ve Brezilya ile Dünya Kupası ve Copa America şampiyonlukları yaşayan Carlos Alberto Parreira, sarı lacivertli kulübün tarihinde yer aldı.

Ancak bu iki isimden önce, Fenerbahçe’nin başına geçen ilk Brezilyalı isim olarak bir başka isim öne çıktı. Ülkesinin yetiştirdiği en özel 10 numaralardan olan ve Brezilya formasıyla efsaneleşen Didi, 1972/73 sezonunda Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü oldu.

Pele’yi Sırtında Taşıyan Oyuncu

1946 yılında Brezilya’da profesyonel futbol kariyerine başlayan Didi, topu ayağına aldığı ilk andan itibaren ne kadar özel bir futbolcu olduğunu herkese kanıtlamıştı.

Yetenekleriyle kendi döneminin en özel futbolcuları arasına adını yazdıran Didi, şöhretini ikonik sarı Brezilya formasıyla çıktığı 2 Dünya Kupası’nda bütün dünyaya yaydı.

İlk Dünya Kupası şampiyonluğunu 1958’de İsveç’te düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nda yaşayan Didi, Pele ile saha içindeki uyumuyla Avrupa’nın dev kulüplerinin dikkatini çekti. Öyle ki Brezilya, İsveç’te Jules Rimet kupasının sahibi olurken Pele’yi omuzlarına alan isim Didi’den başkası değildi.

Brezilya milli takımındaki partneri Pele’nin aksine Avrupa yolculuğuna çıkan Didi, İsveç’te kazandığı dünya şampiyonu apoletiyle birlikte 1959’da Real Madrid’e transfer oldu. Buna karşın Avrupa’daki yaşama uyum sağlayamayan ikonik 10 numara, 1 sene sonra Botafogo formasıyla Brezilya’ya döndü.

1962 FIFA Dünya Kupası’nda bir kez daha takımın en önemli oyuncularından olan maestro, Garrincha, Zagallo ve Pele gibi yıldızları bir orkestra şefi gibi yönetti ve şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu.

Didi’nin ismi böylece, futbol tarihinin en unutulmaz 10 numaraları arasına girdi.

İnanılmaz Transfer

Teknik direktörlük kariyerinde Sporting Cristal, Peru milli takımı ve River Plate’i çalıştıran Didi, 1972/73 sezonunun başında büyük uğraşlar sonucu Türkiye’ye getirildi.

Fenerbahçe o dönem son şampiyonluğunu 1969/70 sezonunda yaşamış ve 1970/71 ile 1971/72 sezonlarını Galatasaray şampiyonluklarına şahit olarak geçirmişti. Böyle bir ortamda harekete geçen Faruk Ilgaz yönetimi, takımın başına dünya futbolunda markalaşmış bir ismi getirmeye karar verdi.

Araştırmalar sonucunda Brezilyalı efsane Didi’nin River Plate’den ayrılmış olması da fırsat bilinerek girişimlere başlandı. Başkan Faruk Ilgaz ve Genel Sekreter Emin Cankurtaran ile birlikte kulübün kaptan köşkünde bulunan Eşref Aydın, Didi’yi Türkiye’ye bir dostluk turnuvası için getirmek için bir plan yaptı.

Didi’nin Türkiye’ye geleceği, uzun zaman dönemin medyası tarafından “inanılmaz” bir haber olarak lanse edildi. Öyle ki bu durum Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 1972/73 sezonu faaliyet raporunda bile yer aldı:

"Didi'nin geleceğine başta kimse inanmazdı. Bunu reklam ve spekülasyon için yaptığımız ileri sürüldü. Didi'nin Fenerbahçe'ye yılda bir milyon liraya mal olacağı yazıldı, çizildi. Yönetim olarak çeşitli ithamlara maruz bırakıldık."

Eşref Aydın’ın inisiyatif alarak yaptığı Didi planına başta tepki gösteren yönetim, ardından Aydın tarafından bizzat ikna edildi. Nihayetinde Brezilyalı efsane, 139.200 lira maaş, 145.000 lira transfer ücreti ve 145.000 lira şampiyonluk primiyle Fenerbahçe’ye imza attı.

İlk sezonunda Brian Birch yönetimindeki Galatasaray’a geçilen Didi yönetimindeki Fenerbahçe, aradığı şampiyonluğu 1973/74 sezonunda kazandı.

Bu şampiyonluğa 1974/75 sezonundaki zaferi de ekleyen Didi, Fenerbahçe tarihinde üst üste 2 şampiyonluk yaşayan ilk teknik direktör oldu ve bir ilki başardı.

Sarı lacivertlilerin bu iki şampiyonluğu alırken oynadığı hiçbir derbiyi kaybetmemiş olması da Didi’yi kulüp tarihinde özel kılan bir başka etken oldu.

Fenerbahçe’de ilkleri başaran Brezilyalı efsane, 1975/76 sezonunda oynattığı futbola yönelik eleştirilerin dozu artınca istifa etti ve ülkesine geri döndü.

Buna karşın Didi, Fenerbahçe ile başardıklarıyla kulüp tarihinin en unutulmaz isimlerinden biri oldu.