Fenerbahçe’de 2000 Sonrasına Yabancılar Damga Vurdu

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe’de 2000 Sonrasına Yabancılar Damga Vurdu

Fenerbahçe’de 2000 Sonrasına Yabancılar Damga Vurdu

Fenerbahçe’de 2000 Sonrasına Yabancılar Damga Vurdu

Spor Toto Süper Lig’de son şampiyonluğunu 2013/14 sezonunda yaşayan Fenerbahçe, 2000 yılından sonra toplamda 6 kez şampiyon oldu.

Bu şampiyonlukların 3’ü yerli teknik direktörlerle gelirken kalan 3’ünde ise sarı lacivertli ekibin başında yabancı isimler vardı.

Son 23 yılda Fenerbahçe’nin başında en yüksek puan ortalamasını yakalayan 5 teknik direktör listesini ise ağırlıklı olarak yine yabancı isimler oluşturdu. Öyle ki bu listede yer alan tek yerli isim, geçtiğimiz günlerde tekrar Fenerbahçe’nin başına geçtiği açıklanan İsmail Kartal oldu.

Jorge Jesus Son Yılların En İyisi

Fenerbahçe’nin başında 2022/23 sezonunun başında gelen Portekizli teknik direktör Jorge Jesus, son 23 yılda sarı lacivertli takımla en yüksek puan ortalamasını yakalayan isim olmayı başardı.

Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanarak Fenerbahçe’nin 9 yıldır devam eden kupa hasretini sonlandıran Jorge Jesus, sarı lacivertlilerle toplam 52 maça çıktı.

Bu süreçte yalnızca 7 kere mağlup olan Fenerbahçe, 35 karşılaşmada ise sahadan galip ayrılan taraftı. UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 turunda, bu sezon kupayı kazanacak olan Sevilla’ya elenen Fenerbahçe, Süper Lig’de ise Galatasaray’ın ardından ikinci oldu.

Jorge Jesus ise yakaladığı 2.21’lik puan ortalamasıyla 2000 yılından sonra Fenerbahçe’yi çalıştıran isimler arasında zirveye yerleşti. Portekizli çalıştırıcı sezon sonunda ise Fenerbahçe’den ayrılarak Suudi Arabistan Ligi ekiplerinden Al-Hilal’in başına geçti.

Fenerbahçe ise Jorge Jesus’tan boşalan teknik direktörlük koltuğuna İsmail Kartal’ı getirdi. Bu tercih aynı zamanda 2000 yılından sonra en yüksek puan ortalamasını yakalayan ikinci ismin sarı lacivertli camiaya dönmesi anlamına geliyordu.

Sarı lacivertli ekipte 2014/15 sezonunda göreve gelen İsmail Kartal, çıktığı 46 maçta yakaladığı 2.17’lik ortalamayla bu listenin ikinci sırasında yer aldı.

O dönemde Fenerbahçe’nin başında Süper Lig, Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa’da çıktığı maçlarda 30 galibiyet 10 beraberlik ve 6 mağlubiyet alan Kartal, TFF Süper Kupa’yı kazanmıştı.

Christoph Daum İki Farklı Dönemle Listede

Türkiye’de Fenerbahçe, Beşiktaş ve Bursaspor’u çalıştıran Christoph Daum, sarı lacivertlilerin başında olduğu iki farklı dönemde de bu listede kendisine yer buldu.

Fenerbahçe’ye ilk olarak 2003 yılında gelen Daum, 2006’ya kadar sarı lacivertlilerin başında kaldı. Bu dönemde takımına 2 lig şampiyonluğu kazandıran Alman teknik direktör, ilk sezonunda 2.26 puan ortalaması yakalamıştı.

Sarı lacivertliler bir sonraki sezonda da ligde mutlu sona ulaşırken bu sefer 47 maçta alınan 33 galibiyet 2 beraberlik ve 12 mağlubiyet, Daum’un 2.15 puan ortalamasını tutturmasını sağlamıştı.

Takımın başındaki üst üste üçüncü sezonunda bu kez önceki iki sezona kıyasla performansında düşüş yaşayan Fenerbahçe, şampiyonluğa ulaşamadı. Daum ise 2003-2006 arasındaki bu dönemi 131 maçta 2.15 puan ortalamasıyla bitirdi ve bu listenin üçüncü sırasına yerleşti.

Fenerbahçe’nin başında ikinci dönemine 2009/10 sezonunda başlayan Christoph Daum, o dönemde UEFA Avrupa Ligi, Süper Lig ve Türkiye Kupası’nda 56 maça çıktı. Bu karşılaşmaların 36’sında Alman çalıştırıcının önderliğinde galibiyete ulaşan Fenerbahçe, 9 maçta berabere kaldı ve 11 maçta ise mağlup oldu.

Fenerbahçe, o sezon şampiyonluğu son haftada Bursaspor’a karşı kaybederken Christoph Daum ise 2.09 puan ortalamasıyla sarı lacivertli ekipten ayrıldı. Bu ortalama Alman çalıştırıcıyı, 2000 ve sonrasında görev yapan teknik direktörler arasında dördüncü sıraya taşıdı.

Beşinci Sıra Vitor Pereira’nın

Fenerbahçe’nin başında 2000 yılından sonra en yüksek puan ortalaması yakalayan teknik direktörler arasında beşinci sırada ise Vitor Pereira yer aldı.

Sarı lacivertlilerdeki ilk dönemine 2015/16 sezonunda başlayan Vitor Pereira, o sezonda takımıyla 59 maça çıktı.

Takımını UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 turuna yükselten Pereira, Türkiye Kupası’nda ise final gördü. Buna karşın Portekizli çalıştırıcı, sezonu kupa kazanamadan noktladı ve 2.08 puan ortalamasıyla sarı lacivertlilerden ayrıldı.