Fenerbahçe Avrupa’da 100 Dedi

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe Avrupa’da 100 Dedi

Fenerbahçe Avrupa’da 100 Dedi

Fenerbahçe Avrupa’da 100 Dedi

UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turu ilk maçında dün Twente’yi İstanbul’da ağırlayan Fenerbahçe, Hollandalı rakibini 5-1 gibi çok net bir skorla mağlup etti.

Bu galibiyet sarı lacivertlilere UEFA Avrupa Konferans Ligi gruplarına kalmak için çok büyük bir avantaj sağladı. Ancak bunun yanında Twente karşısında alınan 5-1’lik sonucun, Fenerbahçe tarihi açısından da özel bir anlamı vardı.

Bu maçla birlikte Avrupa kupalarında 259. mücadelesine çıkan sarı lacivertliler, 100. galibiyetini almayı başardı.

6 Farklı Organizasyonda Sahne Aldı

Türk futbolunun en köklü kulüplerinden olan Fenerbahçe, tarihinde daha önce 6 farklı turnuvada 259 maça çıktı.

Avrupa Kupa Galipleri Kupası, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, UEFA Kupası, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi, sarı lacivertli kulübün boy gösterdiği turnuvalar oldu.

Fenerbahçe, tüm bu turnuvalar içinde 82 maç ile en çok UEFA Avrupa Ligi’nde sahaya çıktı. UEFA Avrupa Ligi’ni, 54 maçta UEFA Kupası ve 40 maç ile UEFA Şampiyonlar Ligi (ön eleme turları hariç) takip etti.

Doğal olarak en çok galibiyeti 42 kez ile UEFA Avrupa Ligi’nde alan Fenerbahçe, en çok mağlubiyeti ise 26 kez ile UEFA Kupası’nda yaşadı.

UEFA’nın en yeni organizasyonu olarak öne çıkan UEFA Avrupa Konferans Ligi ise sarı lacivertlilere yalnızca 7 kere ev sahipliği yaptı.

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde ilk olarak 17 Şubat 2022’de Slavia Prag karşısında sahaya çıkan Fenerbahçe, rakibiyle oynadığı her iki maçı da kaybetmişti. Bu mağlubiyetler, Fenerbahçe’nin UEFA Avrupa Konferans Ligi’ndeki son mağlubiyetleri olmuştu.

Bu sezon turnuvanın ön eleme aşamasında oynadığı tüm maçları kazanan sarı lacivertliler, tarihinin Avrupa’daki 100. galibiyetini de UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde aldı.

Avrupa’daki En Başarılı Sezonlar

Birçok unutulmaz başarının bulunduğu Fenerbahçe tarihinde Avrupa’daki başarılar arasında ilk dikkat çekeni, 2007/08 sezonunda Arthur Zico önderliğindeki UEFA Şampiyonlar Ligi yolculuğu olabilir.

O dönem Volkan Demirel, Diego Lugano, Roberto Carlos, Gökhan Gönül, Aurelio, Deivid ve Alex de Souza gibi yıldızları kadrosuna bulunduran Fenerbahçe, Kupa 1’de tarihinin en başarılı sezonunu geçirdi.

Gruplarda Inter, PSV ve CSKA Moskova ile eşleşerek bu aşamada tek bir yenilgi alıp 11 puan toplayan sarı lacivertliler, bir üst turda Sevilla’nın rakibi oldu. Dani Alves, Keita, Adriano ve Luis Fabiano’nun yer aldığı kadrosuyla Avrupa’nın iddialı ekiplerinden olan Sevilla ile oynanan 2 maç, sarı lacivertli kulübün tarihine geçti.

Rakibini penaltılarla eleyen Fenerbahçe, tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final aşamasını gördü. Ne var ki çeyrek finalde ilk maçı kazanmasına karşın ikinci maçta Chelsea’ye üstünlük kuramayan Zico’nun takımı, turnuvaya veda etmesine rağmen büyük takdir topladı.

Fenerbahçe tarihinin Avrupa’daki en başarılı bir diğer sezonu ise 2012/13 sezonuydu. Aykut Kocaman’ın teknik direktörü olduğu takımda, şu anda Fenerbahçe Teknik Direktörü olan İsmail Kartal da yardımcı antrenör olarak yer alıyordu.

Emre Belözoğlu, Alex de Souza ve Volkan Demirel’in kaptanlığında sezona UEFA Şampiyonlar Ligi play-off aşamasında elenerek başlayan sarı lacivertliler, kendilerini UEFA Avrupa Ligi C Grubu’nda buldu. Bu grupta Borussia Mönchengladbach, Marsilya ve AEL ile eşleşen Aykut Kocaman’ın ekibi, 13 puan topladı ve grubunu lider olarak tamamladı.

Son 32’de Bate Borisov’u, son 16’da ise Viktoria Plzen’i eleyen Fenerbahçe, yarı finalde ise İtalyan temsilcisi Lazio’yu turnuvanın dışına itti.

Tarihinde ilk kez bir UEFA organizasyonunda final oynayan sarı lacivertliler, yarı finalde Benfica’yı ilk maçta evinde 1-0 yenmesine karşın deplasmanda 3-1 mağlup oldu ve hayal kırıklığı yaşadı.

Bununla birlikte tarihi bir sezon geçiren sarı lacivertlilerde o takım, kulüp tarihinin unutulmazları arasına girmeyi başardı.