Fenerbahçe 116 Yaşında

ANA SAYFAHABERLER → Fenerbahçe 116 Yaşında

Fenerbahçe 116 Yaşında

Fenerbahçe 116 Yaşında

Türk sporunun asırlık çınarı Fenerbahçe, 116.kuruluş yıldönümünü kutluyor. 3 Mayıs 1907 tarihinde Kadıköy’de kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü, kurulduğu tarihten bu yana mücadele ettiği tüm branşlarda gösterdiği başarılarla Türkiye’de sporun öncülerinden oldu.

İşte Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kuruluş hikayesi:

 

Temeller 1899’da Atıldı

1890’lı yıllarda Osmanlı Devleti’nde Türk gençleri, dernek kurmaları yasak olduğu için futbol oynayan yabancıları izlemek zorunda kalıyordu.

Tüm bu yasaklara rağmen bir grup Türk genci, Kadıköy’de Papazın Çayırı adı verilen bölgede futbol oynamaya başlamış ve Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar) ismiyle bir futbol kulübü kuruyorlardı.

Ancak Türklerin kurduğu Black Stockings FC, henüz ilk maçlarına çıkmadan dağıtılıyordu.

İçlerindeki heves dinmeyen topluluk, 1901 yılında günümüzde Ülker Stadyumu’nun bulunduğu bölgeye çok yakın bir yerde Kadıköy Futbol Kulübü isminde bir futbol kulübü kurmayı amaçlıyordu.

Ancak Black Stockings FC’de olduğu gibi Kadıköy Futbol Kulübü de ilk maçına çıkamadan dağıtılıyor ve kurucuları sürgün edilmekten zor kurtuluyordu.

Bu gelişmeden sonra Osmanlı’da futbol, yabancı ve gayrimüslim vatandaşların yapabildiği bir spor haline geliyordu. Hatta 1904’ün sonbaharında “Constantinople Football Liege” isminde yabancı futbol takımlarının mücadele ettiği bir lig de kuruluyordu.

Kuruluş ve Tescil

1907 yılına gelindiğinde II.Abdülhamid, Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durumdan dolayı spor faaliyetlerini ve kurulan kulüpleri eskisi kadar denetleyemiyordu.

Bu ortamda Moda’da toplanan Necip Okaner, Ayetullah Bey ve Ziya Songülen; Fenerbahçe Spor Kulübü’nün temellerini atıyordu.

Fenerbahçesi’ndeki papatyalardan esinlenilen sarı beyaz renkleriyle, semtin güzelliğinden esinlenen ismiyle Fenerbahçe; 3 Mayıs 1907 günü kuruluyordu.

23 Temmuz 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanının ardından ülkede dernek kurma hakkı herkese tanınmış oluyordu.

Mayıs 1907’de kurulan Fenerbahçe 1908 yılında tescil ediliyor ve tescil edilen ilk Türk Spor Kulübü oluyordu.

1909 sonbaharında sarı beyaz renklerini sarı laciverte çeviren Fenerbahçe, 1909/10 sezonunda İstanbul Futbol Ligi’ne dahil oluyor ve Galatasaray’ın ardından lige dahil olan ikinci Türk takımı oluyordu.

O günden bu yana sayısız başarı elde eden Fenerbahçe, Süper Lig’de yaşadığı 19 şampiyonlukla ligi en fazla kazanan ikinci takım konumunda yer alıyor. Sarı lacivertli kulüp, ilk gününde olduğu gibi her branşta başarıyı hedeflemeye devam ediyor.